2024. április 28. | vasárnap | Valéria nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
Joe Zawinul Veszprémben
Kapcsolatok
Joe Zawinul & the Zawinul Syndicate
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Joe Zawinul Syndicate
[2007. augusztus 1.
szerda 21:00]

Népi Jazz Joe Zawinultól Veszprémben

Veszprém élete mindig felpezsdül az Ünnepi Játékok idején. Egy igazi nagy tömegvonzású esemény ez a zenei fesztivál, ahol a világ és a hon leg válogatottabb művészei lépnek fel időről időre. A mai estén is ide zarándokolt a jazzközönség minden felől, szerte az országból. Aki az igényes, és magas színvonalú zenét szereti, annak nagyon nehéz Veszprémet kihagyni az éves koncertlátogatások sorából.

Az a zene amit hallottam, ismét új volt azzal együtt, hogy természetesen hozta a Joe Zawinulra jellemző hangzást és struktúrát, de a mester fejlődése töretlen és állandó. Még az előző magyarországi koncertjéhez képest is.

A fiatalok akik körbe veszik Őt, a legmagasabb szinteken állnak zeneiségben, virtuózitásban, és minden előadóművészi vonatkozásban. A behatásuk Joe zenéjére is egyre növekszik, ahogy fejlődnek. Korábban azt nyilatkozta a nagymester róluk, hogy ezek a fiatalok a világ legnagyobbjai de még ők sem értenek mindent. Természetesen csintalan mosoly ült a szemében. Nos ezek a fiatalok is óriásokká nőnek a mester mellett és az ő zenéje is állandó fejlődésen megy keresztül. Ez a leg tiszteletre méltóbb, és az igazi nagyságok ismérve. Mindig képesek megújulni, változni, meghallani az friss vonulatokat a zenében és ezeket integrálni a saját művészetükbe. A művészi nagyságnak ez, az egyik elengedhetetlen mutatója. Joe Zawinul művészete töretlen és nem tud megfakulni, hanem csak egyre és egyre fénysebbé válik, pedig Ő az egyik legrégebben és legnagyobb befolyással bíró személyiség a modern jazz zenében.

A zenéről csak annyit, hogy most méginkább beszüremlettek a világzenei azaz, a népi hangok és dallamok, melyeket a fiatalok magukkal hoztak, Afrikából, az arab világból, Mauritius-ról, Braziliából érkezve és így velük jönnek a mentalitásból, és saját kultúrából eredő érzelmek, dallamok, melyeket a mester csodálatos finomsággal kever bele abba a rendkívül modern zenei környezetbe ami viszont az Ő sajátja. Amely mint egy hatalmas világító torony ragyogja be ezeket a hatásokat és együtt egy egészen új születik.

A koncert dereka táján egy fantasztikus meglepetés következett - mely sorsszerűen szükséges is volt - mégpedig, hogy megjelent a színpadon Wayne Shorter, akinek 2-án lesz koncertje ugyanezen a helyszínen. A két öreg barát újra együtt - fönn a színpadon! Ők akik zenei történelmet írtak közösen, és ennek a legnagyobb alakjai. Közelről látni lehetett, hogy elérzékenyültek és igazi baráti szeretettel néznek egymásra.

Együtt játszottak ismét, mint régen a pályájuk elején, mikor részesei voltak a modern jazz alapjai lerakásának. Egészen megindító élmény volt ez is, és amit tőlük hallottam. Tökéletes összhang, mintha semmi sem változott volna. Olyan érzés volt látni őket mint egy időutázás. Ilyenek lehettek - illetve ilyenek is voltak évtizedekkel ezelőtt, mikor az első időkben alkottak. Csoda!
A koncert folytatódott és további gyönyöröket okozott, egész a végéig.

Köszönet a szervezőknek, hogy egy ilyen élménnyel ajándékoztak meg.

G. Schreiber László

[2007.08.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még