2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolatok
Orchestre National d’Île de France

Orchestre National d’Île de France

A közép-franciaországi Île de France régió szimfonikus zenekarát 1974-ben abból a célból hozták létre, hogy elsősorban az ezen a vidéken élő mintegy tízmillió emberhez vigye el a zenét. A húsz és negyven év közötti muzsikusok alkotta, közel száz tagú Orchestre National d’Île de France háromszáz év zenei remekműveit szólaltatja meg, de mintegy száz kortárs kompozíciót is előadott, illetve rendelt már.

Vezető karmestere a Romániában született és Izraelben felnőtt Yoel Levi, aki az ő tizenhárom éves irányítása alatt elsőrangú együttessé fejlődött Atlantai Szimfonikus Zenekar zeneigazgatójaként lett világhírűvé. Mára a világ szinte valamennyi nagy zenekarával dolgozott már, és nevéhez több tucat lemezfelvétel fűződik.

A D-dúr zongoraversenyt Maurice Ravel az I. világháborúban jobb kezét elvesztett zongoraművész barátjának komponálta. Szólistája, az amerikai Leon Fleisher tizenhat évesen Pierre Monteux pálcája alatt mutatkozott be a New York-i Filharmonikusokkal, 1952-ben megnyerte a brüsszeli Erzsébet királyné-versenyt, pályája elején pedig Beethoven és Brahms zongoraversenyeit Széll Györggyel és a Clevelandi Zenekarral rögzítette. Jobb kezét a hatvanas években izombetegség támadta meg, s attól kezdve tanárként, kutatóként, karmesterként és nem utolsósorban a balkezes zongorairodalom első számú előadójaként írta be magát a zenei előadó-művészet történetébe. Orvosi kezeléseknek köszönhetően ma már ismét tud a jobb kezével is játszani.

Az 1980-ban született Vincent Dubois tizenegy éves korában lett a Saint Brieuc-i katedrális orgonaiskolájának növendéke, és ugyanott öt év múlva címzetes orgonistának nevezték ki. Közben folytatta tanulmányait, többek közt a párizsi Zeneakadémián, Olivier Latry osztályában. 2002-ben Calgaryban a szólókategória aranyérmét, Toulouse-ban pedig a nagydíjat ítélték oda neki a nemzetközi orgonaversenyen.

[2007.09.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még