2020. június 1. | hétfő | Tünde nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
Oldal.info

 
 
 

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Francia szimfonikusok a MüPában!
Orchestre National d’Île de France
     
 
Orchestre National d’Île de France
Megalakulás: 1974.
Web: http://www.orchestre-ile.com
 
     

Orchestre National d’Île de France

A közép-franciaországi Île de France régió szimfonikus zenekarát 1974-ben abból a célból hozták létre, hogy elsősorban az ezen a vidéken élő mintegy tízmillió emberhez vigye el a zenét. A húsz és negyven év közötti muzsikusok alkotta, közel száz tagú Orchestre National d’Île de France háromszáz év zenei remekműveit szólaltatja meg, de mintegy száz kortárs kompozíciót is előadott, illetve rendelt már.

Vezető karmestere a Romániában született és Izraelben felnőtt Yoel Levi, aki az ő tizenhárom éves irányítása alatt elsőrangú együttessé fejlődött Atlantai Szimfonikus Zenekar zeneigazgatójaként lett világhírűvé. Mára a világ szinte valamennyi nagy zenekarával dolgozott már, és nevéhez több tucat lemezfelvétel fűződik.

A D-dúr zongoraversenyt Maurice Ravel az I. világháborúban jobb kezét elvesztett zongoraművész barátjának komponálta. Szólistája, az amerikai Leon Fleisher tizenhat évesen Pierre Monteux pálcája alatt mutatkozott be a New York-i Filharmonikusokkal, 1952-ben megnyerte a brüsszeli Erzsébet királyné-versenyt, pályája elején pedig Beethoven és Brahms zongoraversenyeit Széll Györggyel és a Clevelandi Zenekarral rögzítette. Jobb kezét a hatvanas években izombetegség támadta meg, s attól kezdve tanárként, kutatóként, karmesterként és nem utolsósorban a balkezes zongorairodalom első számú előadójaként írta be magát a zenei előadó-művészet történetébe. Orvosi kezeléseknek köszönhetően ma már ismét tud a jobb kezével is játszani.

Az 1980-ban született Vincent Dubois tizenegy éves korában lett a Saint Brieuc-i katedrális orgonaiskolájának növendéke, és ugyanott öt év múlva címzetes orgonistának nevezték ki. Közben folytatta tanulmányait, többek közt a párizsi Zeneakadémián, Olivier Latry osztályában. 2002-ben Calgaryban a szólókategória aranyérmét, Toulouse-ban pedig a nagydíjat ítélték oda neki a nemzetközi orgonaversenyen.

[2007.09.04.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Poplánycsapat zenekar [2020.05.31.]
Noa énekstudió szolgáltatás » oktatás [2020.05.20.]
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

beszámolók még