2020. június 5. | péntek | Fatime nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
Oldal.info

 
 
 
Kapcsolatok
Bencsik Sándor
Legnépszerűbb csengőhangok

Utcát neveztek el a húsz éve elhunyt zenészről

Zenerégész sorozatunkban leporoljuk a múlt emlékeit, és felidézzük a mai dátum legemlékezetesebb zenei eseményeit. Tekintsük meg, mi történt szeptember 23-án! A mai napon Bencsik Sándorra emlékezünk.

Ma Tekla, Ila, Ilona, Lina, Lívia, Líviusz, Őszike, Telma napja van.

Bencsik Sándor 1952. szeptember 15-én született. A legendás gitáros és zeneszerző a P. Mobil és a P. Box együttesek kimagasló alakja, ő írta az összes klasszikus Mobil számot, hatása a magyar rock kultúrára óriási.

Martonvásáron alakította első zenekarát, majd 1972-ben a Beatrice, egy évvel később a Gesarol (a DDT rovarölő szer magyar megfelelője) gitárosa lett, mely 1973 áprilisától P.Mobilként működött tovább. A zenekarban Cziránku Sanyit váltotta fel, a felvételi nótája Rory Gallagher Same Old Storyja volt, és a többiek arra voltak kíváncsiak, vajon hány percig tud hibátlanul improvizálni a szólórészben. Sokáig tudott - a szám végén azonnal felvették.

Csak játszani akart

Samu háttérbe húzódó ember volt, szólógitárosként is zenekarban gondolkodott. Megvolt benne az alázat is ehhez: ő csak játszani akart, semmi több - és játszott is mindent, ami akkoriban jó volt és kellett a fiataloknak. Mivel tökéletességre törekedett, zenésztársai mindig biztosak lehettek felkészültségében, számára nem létezett a "majd meglátjuk, hogy alakul" gondolkodásmód. Példátlan tehetségéhez egy rendkívül ellentmondásos egyéniség párosult - a csendes, szerény, magába forduló, leginkább belső életet élő emberben erős indulatok dolgoztak, azonban az agresszivitás csak néha, a gitárjátékában volt tetten érhető. Öltözködése legendás volt: kifogástalan szabású és minőségű elegáns zakók, ingek, mindig tükörfényes cipő vagy csizma, csuklólánc, nyaksál - ez így együtt meglehetősen eltért a rockzenészek akkori viseleteitől. Viszont a színpadon mindig nagyon jól mutatott, különc öltözete ellenére is valóban rockernek hatott.

Gitárosként és zeneszerzőként Samu hatalmas örökséget hagyott hátra, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a P. Mobil műsorának harmada-fele az ő szerzeményeiből áll. A régi klasszikusok, a Kétforintos dal, az Örökmozgó, az Utolsó cigaretta, a Miskolc, a Menj tovább mind az ő nevéhez fűződnek.

Utcát neveztek el róla

Bencsik Samu gitáros még szerepelt a Felkai Miklós által szervezett gitárpárbajon, valamint Illés Lajos szerzői lemezén, majd 1987-ben váratlanul elhagyta az országot. Máig tisztázatlan körülmények között hunyt el Ausztriában 1987. szeptember 23-án. 

A legendás szólógitárosról 2002-ben utcát neveztek el Debrecenben. Az elnevezést kezdeményező beadvány szerint kortárs zeneszerző volt, aki Honfoglalás szvitjével kapcsolódhat a környékbeli hét vezérről elnevezett utcákhoz.

- Pogonyi -

Események:

1967 Megjelent a Doors-tól a "People Are Strange"
1997
The Rolling Stones megkezdte a "Bridges to Babylon" turnéját Chicagoban

Született:

1905
Kenessey Jenő Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, érdemes művész.
1923 Kónya Sándor operaénekes
1930 Ray Charles Robinson amerikai zongorista, énekes, zeneszerző.
1938 Ben E. King énekes.
1943 Julio Iglesias spanyol énekes.
1947 Neal Smith dobos (Alice Cooper Band)
1949 Bruce Springsteen amerikai énekes.

Elhunyt:

1835
Vincenzo Bellini, az olasz operairodalom egyik kiemelkedő képviselője, akinek leggyakrabban játszott műve a "Norma"című opera.
1987
Elhunyt Bencsik Sándor gitáros.Több együttesben is játszott: Beatrice, P.Mobil.
2001 Isaac Stern ukrán hegedűművész.

[2007.09.23.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Poplánycsapat zenekar [2020.05.31.]
Noa énekstudió szolgáltatás » oktatás [2020.05.20.]
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

beszámolók még
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával