2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Legutóbbi programok

Összes program

     
 
Pawn Shop
E-mail: blues@mail.matav.hu
 
     

Pawn Shop

A Pawn Shop (Zálogház) akusztikus blues formáció Besenyei Csaba kezdeményezésére alakult. A gitár-harmonika dúo a mûfaj legõsibb ágának, az ún. country (vidéki) bluesnak a klasszikus formája. A viszonylag egyszerû hangszerelés ellenére is telt hangzást nyújta szóló és kísérõ hangszerként funkcionáló szájharmonka, ill. a hazánkban ritkaságnak számító "National" fémtestû gitár, melyet Ajtai Attila épített az amerikai National Resophonic cég segítségével.

Legsikeresebb eddigi fellépéseik: Black Song International Blues Festival, III. Full Of Mojo International Blues Festival & Workshop, II. Blues Patika Nemzetközi Fesztivál, Egri Bikavér Ünnepe fesztivál.

Repertoárjukban fõleg Mississippi Delta bluesok és munkadalok találhatók a századforduló utáni idõszakból ( 20-as. 30-as, 40-es évek), de a hangulat fokozása érdekében, néhány ún. nagyvárosi (chicago-i) stílusú számot is mûsorukra tûzték. A feldolgozások (Sonny Terry & Brownie McGhee, Harmonica Phil Wiggins & Bowling Green John Cephas, Muddy Waters, Son House, Robert Johnson) mellett, hasonló hangvételû saját dalokat is játszanak.

A blues 90-es évek elején bekövetkezett magyarországi reneszánszának letûntével nehéz idõk járnak manapság a blues zenészekre, ráadásul az autentikus, country blues a mûfajon belül is a mostohagyerek szerepét kapta. Igaz, azok a zenészek, akik ezt a stílust választják, nem a pénz vagy a sztárélet miatt vonzódnak hozzá, hanem a belõle áradó érzelmek, érzések, a visszafojtott feszültség és a ritmus lüktetése az, ami magával ragadja õket. "No escape from the Blues." - mondja Muddy Waters. Ez bizony így is van. Akit egyszer igazán megérint a blues, az képtelen szabadulni tõle.

Azok a feketék, akik a századelõn ezt a muzsiká mûvelték, egyfajta dalnokok voltak. Járták az államokat, és hol vidám, hol szomorú történeteket adtak elõ, szórakoztatva, ugyanakkor elgondolkoztatva az embereket. A Pawn Shop is ezt a tradícót próbálja követni. Egy letûnt kor hangulatát idézve járja az ország kocsmáit, éttermeit, blues fesztiváljait, valamint a "nagy öregeket" nem tagadva, nyaranta a nagyvárosok utcáin is megtalálhatók egy kis "kalapozás" céljából.
Tagok:
Besenyei Csaba - ének, szájharmonika, kazoo
Ajtai Attila - gitár, national fémtestû gitár, vokál, láb dob

[2005.04.23.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még