2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Mariss Jansons
 

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Királyi zenekar a Palotában
     
 
Mariss Jansons
karmester
 
     

Mariss Jansons

Jansons Lettország fővárosában, Rigában született. Családjával kiskamasz korában költözött Szentpétervárra (Leningrád), mert édesapja, az ugyancsak híres karmester: Arvid Jansons a Leningrádi Filharmonikusokhoz szerződött, Jevgenyij Mravinszkij munkatársául. Édesanyja operaénekesként volt ismert. Mariss Jansons a Néva-parti város konzervatóriumában tanult hegedülni, zongorázni és vezényelni.

1969-től Bécsben Hans Swarowskynál, Salzburgban Herbert von Karajannál képezte magát tovább.

1971-ben megnyerte a Herbert von Karajan nemzetközi karmester versenyt Berlinben, így Mravinszkij a fiatal dirigenst is meghívta a filharmonikusokhoz Leningrádba. Önálló zenekarvezetői tevékenységét Mariss Jansons az Oslói Filharmonikusoknál, illetve a Pittsburghi Szimfonikusoknál kezdte meg. A szaksajtó elismerte, hogy munkája nyomán a pittsburghi együttes játéka nemzetközi színvonalra emelkedett.

2003 őszétől a Bajor Rádió Szimfonikus zenekarát vezeti.

2004-ben fölkérték, hogy legyen az Amszterdami Concertgebouw Zenekar vezető karmestere. A együttes csaknem százhúsz éves történetében a hatodik, aki ezt a posztot betölti, híres elődei között találjuk Willem Mengelberget, Richard Strausst, Gustav Mahlert, Nikisch Artúrt, Bruno Waltert, Otto Klemperert, Pierre Monteux, Eugen Jochum, Karl Böhm, Herbert von Karajan, Solti Györgyöt, Széll Györgyöt, Carlos Kleibert, Leonard Bernsteint, Colin Davist, Kurt Sanderlinget, Kirill Kondrasint, Carlo Maria Giulinit, Kurt Masurt, Lorin Maazelt, Zubin Mehtát, Christian Thielemannt és Nikolaus Harnoncourt-t.

Mariss Jansons szívesen látott és visszatérő vendége a luzerni, a salzburgi és az edinburghi fesztiváloknak, valamint a híres BBC Proms sorozatnak. Vendégkarmesterként szerepelt a Berlini Filharmonikusok, a Bécsi Filharmonikusok, a Bostoni Szimfonikus Zenekar, a Chicagói, a Clevelandi és a Philadelphiai Szimfonikus Zenekar, továbbá a New York Filharmonikusok, az Izraeli Filharmonikus Zenekar, a Londoni Szimfonikus valamint a Londoni Filharmonikus Zenekar élén. Több együttessel jelent meg felvétele, a legújabbak az Amszterdami Concertgebouw-val DVD-n – ezek egyértelmű sikert arattak. Jansons több rangos kitüntetést kapott, például érdemkeresztet a norvég királytól, a Londoni Királyi Zeneakadémia és a Bécsi Zenebarátok Társaság pedig tagjául választotta.

Milliók voltak szem- és fültanúi Mariss Jansons rendkívüli sikerének, hiszen 2006. január elsején ő vezényelte a Bécsi Filharmonikusok hagyományos újévi koncertjét, amelyet a világ vezető televíziói élőben közvetítettek.

Fotó: Marco Borggreve

[2006.09.08.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még