2024. március 19. | kedd | József, Bánk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kormorán
 
Legutóbbi kiadványok
Magyar Kettős (2010)
Tüzek előtt, tüzek után (2009)
Best of (2009)
Farkasok éneke - Himnuszok rossz időkben (2008)
A Napba öltözött leány (2006)

Összes kiadvány

Kapcsolódó kiadványok
Kormorán: Harminc év legjobb dalai - Best of Kormorán (2006)
Kormorán: Magyarnak lenni hivatásunk (2005)

Összes kapcsolódó kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
Kormorán (press 2011)
Kormorán sajtófotók 2006
Kapcsolódó cikkek
Idén is lesz Tabán fesztivál - íme a 2012-es majális fellépőinek névsora
Zorán megelőzte Rúzsa Magdit! - MAHASZ lista
Tehetségek felfedezése a Kormorán Folkfesztivál égisze alatt 
Értékálló zeneművek nem csak gyerekeknek
Jubilál a Sitkei Rockfesztivál - íme az idei program
     
 
Kormorán
Megalakulás: 1976.
Web: http://www.kormoranfolk.hu
Aktív kapcsolat: Koltay Gergely (szövegíró, 1976-), Géczi Erika (előadó/zenész), Nagy László (dobos), Szabó Miklós (gitáros), Tóth Renáta (énekes, 2000-), Zsoldos Tamás (basszusgitáros), Szűts István (billentyűs), Makrai Pál (szólógitáros), Gáspár Álmos (hegedűs)
Egyéb kapcsolat: Németh Gábor (dobos, 1986-1988), Jenei Szilveszter (gitáros, 1983-1998), Mr. Basary (Babári József) (énekes, -2010)
 
     

Kormorán

A formációt Koltay Gergely 1976-ban alapította.

A magyarországi zenei életben elsőként ötvözte programszerűen a népzenei elemeket a nemzetközi rock muzsika stílusjegyeivel. A zenekar dalaiban hallhatóak tradicionális népi hangszerek: a töröksíp, a hegedű, a tekerőlant, a citera, a furulya, a duda és a tárogató, amelyek együtt szólalnak meg a rock instrumentumokkal.

A Kormorán az elmúlt három évtizedben eljutott szinte minden európai országba, koncertezett a tengerentúlon, több zenealbumot jelentetett meg külföldön. Az együttes koncertprogramjain kívül egy sor albumot készített pop énekeseknek, blues és rock sztároknak, valamint színészeknek.

Megannyi színpadi mű, opera, valamint filmzene bizonyítja a zenekar sokszínűségét s alkotóerejét (Julianus, Honfoglalás, Sacra Corona, Trianon, A Költő visszatér, Elektra mindörökké, Zúgjatok harangok, A Megfeszített, A Napba öltözött leány). A Kormorán első fénykora a ’80-as évekre tehető, 2000 óta pedig másodvirágzását éli.

Az ezredfordulóra ugyanis Koltay nyolc elhivatott és invenciózus zenészt gyűjtött maga köré, még lendületesebbé, hitelesebbé téve a formációt. Kialakult az összetéveszthetetlen vokális hangzás, amely a hangszeresek virtuozitásával párosul. 

2002-ben, 25 éves jubileumi koncertjük alkalmával megkapták „A Magyar Szabadság” díjat, két évre rá pedig Koltay Gergely munkásságáért átvehette a Mádl Ferenc köztársasági elnök által adományozott „Magyar Köztársasági Aranykeresztet”.

A Kormorán tagjai az olyan modern, különleges muzsikát írnak, amely továbbra is a Kárpát-medence és helyenként a Balkán archaikus népzenéiből táplálkozik, s ami nagyon fontos: töretlenül népszerűek, rendre koncerteznek nemcsak Magyarországon, hanem a székelyföldi Csíksomlyótól a szlovéniai Muravidéken át a szlovákiai, felvidéki Somorjáig. Ráadásul már vannak követőik a rock szakmában, ami bizonyság arra, hogy a kilenctagú csapat a magyarság sorsát bemutató dalszövegeivel szintén utat mutat az ifjabb generációnak: lehet igényes, megtartó erőt jelentő nemzeti rockzenét is játszani.

A zenekar tagjai az énekes Géczi Erika, egykori kajak világbajnok, Mr. Basary, akit ma már mindenki csak „Rocktorok” néven szólít, a dögös hangú esztergomi Tóth Renáta, Gáspár Álmos hegedűs az erdélyi Kézdivásárhelyről, Zsoldos Tamás, akit a szakma az egyik legjobb basszus-játékosnak tart, Nagy László, aki a dobokból csalogatja elő az ősi ritmusokat, az elektromos gitáron népzenét játszó Szabó Miklós, valamint a két legrégebbi muzsikus: Szűts István billentyűs, aki a harmóniákat felügyeli, és Koltay Gergely, aki a dalszövegeket írja, s a különleges dallamokat töröksípon, fuvolán, furulyán interpretálja.

2007 január 27-én a Kormorán tagjai megkapták a Vitézi Rend Nemzetvédelmi Keresztjének Arany Polgári Fokozatát.

[2006.10.30.]

Kiadványok
stúdió
Kormorán: Magyarnak lenni hivatásunk (2005)Kormorán: Harminc év legjobb dalai - Best of Kormorán (2006)Kormorán: A Napba öltözött leány (2006)Kormorán: Farkasok éneke - Himnuszok rossz időkben (2008)Kormorán: Tüzek előtt, tüzek után (2009)Kormorán: Magyar Kettős (2010)
válogatás
Kormorán: Best of (2009)
Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.18.]
gazda szolgáltatás [2024.03.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
Az Amaranthe & Dragonforce...

A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Februárban - hat alkalommal - Budapesten...

Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
Bestiális este a Barba Negrában
beszámolók még