2024. április 23. | kedd | Béla nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Groove Collective
 

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Jól kezdődik a jövő hét: Groove Collective koncert a Merlinben
Groove Collective
     
 
Groove Collective
Web: http://www.groovecollective.com
Aktív kapcsolat: Albin J. (előadó/zenész), Fabio Morger (előadó/zenész), Genji Siraisi (dobos), Jonathan Maron (basszusgitáros), Chris Theberge (vokalista), Jay Rodriguez (vokalista), Curtis Fowlkes (trombitás)
New York legjobb acid-jazz bandája.
 
     

Groove Collective

A Groove Collective alapjában véve a szűk körű demokratikus közösségek sajátos fajtája, tagjai talentumát örvényszerűen önmagába pörgető és semmihez sem hasonlítható nagyvárosi "mozgalom". Kezdetben egy vándorló tácklubhoz hasonlított és csak egészen laza összejöveteleket tartottak, majd 1990-ben a New York-i Metropolis Café földszintjén felforgatták a manhattani hip-hop világot. Ez volt az a hely, ahol a zenekar valóban összejött és ahol később lecsapott rájuk a Giant Step Records.

Először egy fuvolista, Richard Worth tűnt föl eredeti session-partnereivel, DJ Smash-sel és az MC Nappy G.-vel. Ez nem tartott túl hosszú ideig és jött a billentyűs Itaal Shur, a dobos Genji Siraisi és a basszusgitáros Jonathan Maron.

Közben feltünt még egy pár különc fazon: a vibrafonos-zeneszerző Bill Ware, aki a Steely Dan majd Debby Harry jazzbandájának tagja volt, - és mintegy „leereszkedett hozzájuk“ az Metropolis Café emeleti jazzklubjából, - majd a szaxofonos Jay Rodriguez, a harsonás Josh Roseman, a trombitás Fabio Morgera, az ütős Chris Theberge, majd az ausztrál keyboard-guru Barney McAll. Kikerekedett a "Collective" és a banda közönsége közönsége kezdte elárasztani a New Yorki szubkultúra elevenjébe tartozó klub mindkét emeletét. Na, ekkor esett le a tantusz Giant Step kiadó embereinél…

Ragyogó show-kat produkáltak sorra telt házak előtt, így elérkezett az idő a New York-i underground-scene meghódítására. Ahogy közönségük növekedett, úgy a zenekar repertoárja is egyre gazdagodott, és minden előadás új kihívást hozott a nagyrészt rögtönzött zene híveinek, fittyet hányva a tömeg igénytelenebb hányadára.

Persze a kiadó kissé több „szalonképességére“ törekedett, ennek eredménye az első album, amelyet Gary Katz (szintén Steely Dan) szakmai irányításával egyetlen éjszaka rögzítettek egy szédült Giant Step show alkalmával. Ennek következménye egy nagyszabású turné lett, melynek során a zenekar hívei Amerika szerte olyan fenoménekkel láthatták őket egy színpadon, mint James Brown, B.B. King, 2Pac Shakur, Maceo Parker, Isaac Hayes, Dave Matthews, Don Cherry, Dr. John, Morcheeba, Erykah Badu, The Roots, Fred Wesley, Guru's Jazzmatazz, a Gap Band és a Pharcyde.

John Coltrane és Miles Davis nyomdokain újabb híveket toborzott magának az együttes, ahhoz képest, hogy addig főleg a Tribe Called Quest és a Gang Star sávjában nyomultak. "Watchugot" című számuk remixe a Billboard lista 5. helyére ugrott, masszív hírnevet szerezve ezzel a "house" irányzat rajongóinak körében is.

[2007.03.31.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még