Alensa: 35% TopVue termékekre
2021. május 11. | kedd | Ferenc nevenapja
  Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Sipos F. Tamás
 

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Sipos F. Tamás visszatér?
Sipos F. Tamás: "Nem vagyok egy erőszakos típus"
Bulizz velünk - kilenc remek retro sláger Szilveszter estére
Csak néztünk! Így nézett ki Sipos F.Tamás egykor!
Technikai csodák a múltból - csupán 8 érkezett belőle Magyarországra
     
 
Sipos F. Tamás
Születés dátum: 1964. február 23.
Web: http://www.privatemoon.com/artists/sipos_ft.html
Aktív kapcsolat: Exotic (előadó/zenész)
előadó, zeneszerző
 
     

Sipos F. Tamás

Tamás 1964-ben, Budapesten látta meg a napvilágot, ám egy évvel később a család Párizsba költözött, ahol 5 évig éltek. Így történhetett, hogy először franciául tanult meg, és már itthon, a magyar iskolában némi nyelvi nehézsége akadt. Ám később jó tanulóvá vált a kisfiú, tanult gitározni és szolfézsra is járt.

Eljött az 1976, és annak őszén Rómába utaztak, ahol édesapja katonai attasé volt. Tamás pedig az olasz nyelv ismerete nélkül került be a 7. osztályba. Ettől egy kissé magányossá vált, és le is maradt a tanulmányokban, mert szinte csak az olaszt tudta tanulni. Ismét hazautazott, kollégiumba került, és hatalmas lemaradása volt a többiekkel szemben.

Nem szabad elmenni amellett, hogy Olaszországban lett rockrajongó, Kiss és Uriah Heep lemezeket vásárolt előszeretettel. Ez meghatározta érdeklődési körét, még dolgozatírás közben is dudorászott. Érettségiznie is sikerült, miközben 4 középiskolás osztálytársával megalakította a The Brokies zenekart, amelyre az erős Beatles hatás volt jellemző.

Tamás később a Malévhez került jegykezelőnek, de ott sem hazudtolta meg önmagát, ugyanis dalszövegeket írt a pultban. Egy évig bírta ebben a munkakörben. Egy metál bandába került gitárosként. S ahogy honlapján vallotta: katasztrófa volt.

Fogtechnikus tanuló lett belőle, közben egy reggae zenekarba igazolt, de már hangszer nélkül, énekesként. Ez már akár valódi zenekarnak is titulálható volt kis jóindulattal. Egy év múlva ’84 végén az Ekg nevű westcoast stílusú bandába sodorta a szél, s ezzel a formációval már közönséget is vonzottak többek között a Bem rakparti klubukba. Ekkor történt, hogy amatőr videoklipet akartak forgatni, ám a „főnök”, Bolla Zsolt úgy gondolta, higany Tamás mozgáskultúrája, ezért megvált tőle.

Megalapította a Kairo zenekart, ahol már Csík István ült a dobok mögött, és Vilmányival is megismerkedett. 1986-ban az Aortán akadtak össze az Exotic-kal, s Tamás feloszlatta a Kairót, mert azzal negyedikként már nem juthattak be az országos döntőbe. Egyébként 1988-ig dolgozott fogtechnikusként, de az Exotic közbeszólt. S ekkor indult ez hódító útjára az a zenekar, amely meghatározóvá vált a magyar zenei piacon. Olyan slágerek születtek, mint a Trabant, a Hajnaltánc, a Go-Go Amarika, a 24/24 és a Nézz rám tizedes, de lehetne még sokáig sorolni.

1993-ban, miután megszűnt az Exotic szólópályára lépett és az aktuális Pop-Rock Fesztiválon közönségdíjat nyert. Ezt követően szólólemezének produceri munkáira az egyik legeredetibb magyar szerzőt, Pierrot-t kérte fel. A közös munka eredménye a Buli van! című album, amely a kiadó (EMI-Quint) azévi legnagyobb példányszámú eladását érte el. A 94-es évben bombaként robbant az új, Nincs baj baby! című dal és a hasonló című nagylemez. A kis híján platina kategóriába került albumról még az Ez nem semmi és az Optimista dal című felvételek váltak slágerré. A stílusának a sajátos hangvételű dancehall reggae-t választó énekes ebben az évben elnyerte a Bravo Magazin olvasóinak népszerűségi szavazása alapján az Arany OTTO díjat, amelyet eleddig magyar előadó nem vehetett át.

A sikerszéria 1995-ben folytatódott a Táncolj Playboy! című album kapcsán, amelyről a címadó dalon kívül a Mindenkinek van keresztje és a Vesszen a háj! felvételek voltak a legnépszerűbbek. Tamás az ország klubjainak és diszkóinak állandó vendége lett, hétről-hétre rengeteg meghívásnak tesz eleget.

1996-ban jelent meg a táncparkettektől kicsit távolodó ám annál több slágergyanús felvételt tartalmazó Jó ez a hely! korongja, amelyet a nagy nyári siker, az Ez egy ilyen nyár vezetett be. Az erőteljesen reggae-orientált lemezről legismertebb dalok a Jó ez a hely! és a karácsonyi ihletésű Azt ígérted, amelyre videoklip is készült.

Egy évvel később azonban közös megegyezéssel megszakadt a négy éve tartó szoros munkakapcsolat Pierrot-val és a Private Moon Production-nel. Felmerült ugyan egy 97-es Best of... - korszakzáró - válogatáslemez ötlete, de az új album vadonatúj felvételeket tartalmaz - természetesen más stílusban, más szerzőkkel és producerekkel.

A 2000-es évek során Kozsó volt a producere. 2006-ban pedig a Semtex duó kérte fel közös munkára, amire Tamás igent mondott, és sikerült a közreműködés a Bármint megtennék című dalban. Nemrég pedig még a Hal a tortán népszerű főzőmagazinban is szerepet vállalt.

[2009.02.23.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

beszámolók még