15%-os kuponkedvezmény 47.000Ft felett a Spartoo.hu webáruházban. Kuponkód: MAJUSP15
2021. január 17. | vasárnap | Antal, Antónia nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Technikai csodák a múltból - hangfal 1943-ból
Technikai csodák a múltból - erősítő a 80-as évekből
Kapcsolatok
B. Tóth László
Zoltán Erika
Dévényi Tibor
D. Nagy Lajos
Csepregi Éva
Sipos F. Tamás
Kiki (Patkó Béla)
Benkő László
Dolly
Végvári Eszter

Technikai csodák a múltból - csupán 8 érkezett belőle Magyarországra

Május 25-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt a Zaj3-ban található Annotech kiállítás. A házi buhera extrém példája mellett számos gyári berendezés is megtekinthető az Annotech – Hang-, fénytechnika a régi időkből nevű kiállításon. Sorozatunkban hétről-hére egy-egy érdekességet mutatunk be a múlt remeki közül.

A tökéletes retró hangulat érdekében a lemezjátszókat, kazettás deckeket, videomagnókat, erősítőket, hangfalakat és keverőpultokat az elmúlt évtizedek diszkó fényei és reflektorai világítják meg.

Több kuriózum darab is látható, mint például az első DJ pult, amin itthon DJ vizsgát tettek, a Neoton együttes erősítője az Omega zenekar stúdió hangfalai. Minden tárgy mellett rövid ismertető olvasható, mikor és hol használták az adott eszközt, sok berendezés ki is próbálható.

Az ingyenes kiállítás szeptember végéig megtekinthető a Zaj3 Pro Plasában (Budapest, XIV. kerület, Komáromi út 11.), a rendezők emellett azt szeretnék, ha állandó kiállításként valahol megmaradna a tárlat.

A kiállítás védnökei többek között: Arató András, B. Tóth László, Zoltán Erika, Dévényi Tibor, D.Nagy Lajos, Csepregi Éva, Benkő László, Dolly (Dolly Roll), Kiki, Sipos F. Tamás, Végvári Ádám. További információk elérhetők az www.annotech.zaj.hu címen.

Kis kitérő: Ez volt egykor a sláger 36. - 1962-ben milliók hallgatták a dalt

A kiállításon látható a Altec lansing / 288 c tweeter - képünkön -  nevű eszköz, ami az 50-es évek elején szovjet megrendelésre 8 darab érkezett Magyarországra, beszerelték, de rögtön le is szerelték, mert túl hangosan szólt. Kettő a Piramis Együtteshez került, majd Kossuth Gábortól a gyűjtóhöz, még az 1980-as évek elején.

- Budapesten vásároltam hozzá 2 db 120x40 fokos 2"-os üvegszálas műanyag tölcsért, amelyekhez 2/1,5"-os illesztőket készíttettem. A miskolci BMV, Tandem és más együttesekben használtam zenekari hangosításra. Később több városban a nagy rendezvényeken, gólyabálokon stb. működött multi amplifikált rendszerben, elektronikus, folyamatosan hangolható crossoverrel, a magas egységeket STK hibrid IC végerősítőkkel (0-tól 100 kHz-ig 0 fok fázistolással!), míg a közép és mély hangfalakat elektroncsöves erősítőkkel hajtva. - mesélte a zenebarát a tárgyról.

- zene.hu -
 

[2010.07.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

beszámolók még