Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. január 19. | szombat | Sára, Márió nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
Kapcsolatok
A.E.Bizottság

A.E.Bizottság

Az 1979 tavaszán alakult A.E. Bizottság, vagyis az Albert Einstein Bizottság tánczezekar alapítói a szentendrei Vajda Lajos Stúdió képzőművészei voltak: fe Lugossy László (ének); Wahorn András (orgona, szaxofon, basszusgitár, ének); ef Zámbó István (basszusgitár, orgona, szaxofon, ének); Kukta Erzsébet (ének); Szulovszky (Joni) István – "a Dunakanyar legjobb gitárosa"; Bán Mária (dob) és Bernáth(y) Sándor (basszusgitár).

Első koncertjüket 1980. augusztus 23-án, az Óbudai Hajógyári Szigeten adták, az Ifjúsági Magazin és az Express Ifjúsági és Diák Utazási Iroda által szervezett fesztiválon, a Fekete Bárányokként aposztrofált három sztárbanda, a Magyar Hanglemezkiadó Vállalattal kutya-macska barátságban lévő Beatrice, Hobo Blues Band és P.Mobil előzenekaraként. Az ott lévő hallgatóság azonban nem volt vevő erre a zene nélküli zenére, ami még szürrealista szövegekkel volt teletűzdelve. A Hajógyári Szigetre Waszlavik Gazember László jóvoltából jutott el a Bizottság. Ő ajánlotta a zenekart Nagy Ferónak.

A Bizottságot nem tudta elfogadni az akkori popszakma és a politikai vezetés sem. Az 1981 márciusi, tatai tanácskozáson elmondott beszédében külön kitért rájuk Tóth Dezső művelődési miniszterhelyettes. A popszakma jelesei (Bródy János, Benkő László) ott a helyszínen kikérték maguknak, hogy egy kalap alá vegyék őket "műfajon" kívüli emberekkel, a Bizottság pedig a fővárosi és a fővárosból HÉV-vel elérhető koncerthelyek egyik legbiztosabb bevételi forrásává vált, a szokványostól eltérő dolgokra fogékony közönségréteg egyik kedvencévé, a magyar új hullám egyik alapzenekarává.

Főleg kiállítások megnyitóin lépett fel a csapat, ugyanis minden tagja támogatta a képzőművészetet. A következő két évet végigkoncertezték, így ki is alakult egy repertoár, igazi alternatív slágerekkel. A koncertek egyedi voltát a plakátok is hangsúlyozták: ha nem is minden koncert, de sok külön címet kapott: Barkácskutya (1982. január, február, Ikarus Műv. Közp.); Egospray (1982. április, Közgáz); Kontroll a Bizottság előtt, Bizottság Kontroll alatt (1982. július, Gödöllő, a Kontroll Csoporttal közösen); Az A. E. Bizottság Afrikában, Magyar versenycukrászok a trópusokon (1982. október, november, Egyetemi Színpad); Az A. E. Bizottság még mindig Afrikában (1982. november, Gödöllő), stb.

Az élő lemezfelvételre Gödöllőn került sor (ekkor már nem volt tagja a zenekarnak Bernáth(y) Sándor). A Hungaroton adta ki 1983-ban Kalandra Fel!! címmel. Az 1983-ban kiadott nagylemezek közül a 29. legkelendőbb lett. A Bizottság műveiben színtiszta realizmus randevúzott a dadával, zen-buddhista filozófia felé mutató mélységek fordultak blodibe. Ezen az albumon sok örökzöld dal is megtalálható: Szerelem, Egy lány kéne nékem vagy a Kamikázé.

1983-ban Bódy Gábor beszerkesztette őket Kutya éji dala című filmjébe, ahol egy duettet is előadnak Méhes Mariettával (Trabant). 1984-ben a Balázs Béla Stúdióban elkészítették Jégkrémbalett című saját filmjüket, ennek anyagából állították össze második nagylemezüket. A filmben több dal szerepelt, mint a lemezen (például a Békásmegyer című dal).

1985-ben nyugat-európai turnét tett a zenekar. Időnként bejelentették, hogy föloszlottak, aztán hogy mégse, aztán, hogy mégis, végül aztán tényleg feloszlott a zenekar, akinek hatása még mindig él.

Az újraalakuláshoz akkor került legközelebb a Bizottság, amikor 1993-ban négyen, Laca, Joni, Koko és Wahorn közös kazettát adtak ki Edd meg a fényt címmel.

1995-ben mindkét Bizottság LP-t kiadta CD-n az MHV romjaiból keletkezett Hungaroton-Gong.

A Bizottság utódzenekarai (fe Lugossy László-Inkaszámtan, Uj Modern Akrobatika, Dojo Balett, Batu Kármen; Wahorn András-önálló lemezei; Bernáth(y) Sándor-Doktor Újhajnal Noi Lépték, Matuska Silver Sound = Anyácska Ezüst Hangja, Massturbina) mind folytatták amit a Bizottság megvalósított. Talán egyetlen kivétel az Ef Zámbó István által alakított ef. Zámbó Happy Dead Band (amelynek tagja az egykori Bizottság gitáros Szulovszky (Joni) István is). Zenéjükben a régi 60-as, 70-es évek slágerei, a jazz és a 80-as underground is mind megjelenik. Amúgy ef. Zámbó mostanában a Balaton zenekarban is megfordul szintetizátorosként. (forrás:dalok.hu)

[2008.06.23.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
billentyűs zenész » dobos/ütős [2019.01.14.]
Apple iPhone XS( Buy 2 Get 1 Free ) zenész » billentyűs [2019.01.11.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Duplázott a Paddy and the Rats a Barba Negrában - képek a szülinapi eseményről
10 éves lett...

Metálkarácsony Pokolgép módra a Barba Negrában - képek
December 30-án a Barba Negra Music...

koncert.lap.hu
Swing karácsony Gájer Bálinttal - képekben
Majka nagy bulival köszönt el Győrtől
Ilyen volt a Within Temptation a Tüskecsarnokban - képek
Képes beszámoló! Megérkezett Maya az Operettszínházba. Feslett primadonna és esendő bonviván
Karácsonyi Pankastic koncerten jártunk!
beszámolók még