2022. augusztus 14. | vasárnap | Marcell nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A Dolly Roll és az Apostol a Nyírségi Ízek Fesztiváljára készül
Retro feeling a Szigeten: Szűcs Judith, Aradszky és Szandi is fellép!
Szaxi Maxi 56 éve fújja!
Novai Gábor: "Nem szeretem a túlzott ünnepléseket"
Mi történt június 26-án? - a nap gondolatával
Kapcsolatok
Dolly Roll

Újabb szép évfordulóhoz érkezett a Dolly Roll!

A magyar könnyűzenei élet egyik igencsak meghatározó zenekara a Dolly Roll, amely nevéhez olyan slágerek fűződnek, mint az Arrivederci Amore, az Elpattant egy húr és a Vakáció. Köszöntsük most a zenekart ezen a szép születésnapon!

Története 1983. június 26-án kezdődött el, amikor is a nagy sikereket és hatalmas népszerűséget elérő Hungária együttes feloszlott. Több lehetséges név is szóba jött – ahogy az Dolly életrajzi könyvében is olvasható –, ám végül a Dolly Roll mellett tette le voksát a társaság.

A felállás a következő volt: Dolly, Kékes Zoltán, Novai Gábor, Fekete Gyula, Jeszenszky Béla (Flipper Öcsi), Zsoldos Gábor (Zsoldos Dedy). A tagok megállapodtak, hogy a zenekar a vidámságot fogja közvetíteni az embereknek, ennek megfelelően az öltözékük is vidám és lendületes volt: mintha vakáción lennének.

Ahogy pedig a zenéjüket nevezték, az önmagáért beszélt: „Rock and Doll”, vagy játékosabban „Rock’a’Dili. Slágeresebb rock and rollt játszottak, mint a Hungária. Vakáció című nagylemezük még az alakulásuk évében megjelent, és egy csapásra elfogadta őket a közönség. Három hónap alatt aranylemez lett, ami 100 ezer eladott lemezt jelentett akkoriban. Rá két hónapra pedig már a platina státuszt is elérték, 250 ezer példányszámmal.

1984-ben egy 50 állomásos turnéra indultak szerte az országban, illetve a Budapest Sportcsarnokban is nagyszabású koncertet tartottak, egyedülálló látványtechnikával: 20 méteres „windszörny”, hatalmas piros szív, lézer, pirotechnika, forgó tükörgömb és több száz luftballon. Emlékezetes jelenet volt, amikor Dolly a „Modern Románc” című dalnál füst- és lézerködben emelkedett fel a színpad aljából. A közel 16 ezer ember felhőtlenül szórakozott azon az estén, a Dolly Roll pedig végleg berobbant a köztudatba és a magyar könnyűzenei elitbe.

Új albummal is jelentkeztek, amelynek az Eldoradoll címet adták, szintén hatalmas példányszámban kelt el. Ősszel a Mahart Klubban megnyitották az első Dolly Roll Klubot is. Tagsági igazolványt is készítettek tagjaik számára, számuk egy-két hét alatt elérte a több mint ezret. Minden hétvégén üzemeltek és különféle színes programokkal kedveskedtek az oda látogatóknak.

Ezt követően minden évben újabb hanghordozóval jelentkeztek:
1985: Happy Coctail , 1986: Oh-La-La és a Viva Mexico. A Dolly Roll ez alatt a négy év alatt, - amíg a fent felsorolt felállással zenélt – 4 arany-, 1 platina- és 1 gyémántlemezt kapott. Továbbra is nagy sikerrel turnéztak az országban és a BS-t ismét színültig megtöltötték.

Öcsi és Deddy Ciao-t intett

1987-ben változás történt a csapat háza táján: Flipper Öcsi és Zsoldos Dedy kilépett a Dolly Rollból. Az azóta legendássá vált „Elpattant egy húr” című dalt ez az esemény ihlette. Ám nem oszlott fel a zenekar, hanem új taggal bővült, Kecskés Gábor „Richie” személyében, akit dobosként és énekesként alkalmaztak. Még ebben az évben az újjáalakult Dolly Roll új albummal, a „Játék az élet”-tel jelentkezett, a lemez azonnal bearanyozódott, a jól sikerült turné pedig igazolta: Richie-t elfogadta a közönség, a Dolly Roll pedig tovább létezett.

Keményebb, rockosabb hangvételű albumuk „Zakatol a szív” címen jelent meg 1988-ban, amellyel egy kicsit saját közönségüket is meglepték. Egy feldolgozásokat tartalmazó lemezzel rukkoltak elő „Ábrándos szép napok” címmel 1989-ben. A slágerlisták élére kerültek a címadó dallal - ami egyébként a „Those were the Day's" magyar változata - és természetesen aranylemezt kaptak a korongért.

Közben egy felkérés is érkezett a csapat számára, mégpedig a Rockszínháztól. Várkonyi Mátyás és Miklós Tibor, a színház vezetői megkeresték a Dolly Rollt, hogy a közreműködésüket kérnék az „Egy tenyér ha csattan” című Anthony Burgess regény színpadra vitelében. A zenekar feladata a darab zenei anyagának megírása volt. A mű főszereplője Eszenyi Enikő volt. A betétdalokból egy új album is született, amelynek a címe „Dupla vagy semmi” lett.

[2009.06.26.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Esküvői és party zenekar, Silver Moon zenekar [2022.07.29.] apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Eddie Vedder és társai meghódították Budapestet - képekben
Pearl Jam, Papp László Budapest...

Időutazás Leslie Mandokival
2022.07.26-án volt szerencsém a világhírű Leslie Mandoki...

Forró, nyári este a Hooliganssel - képekkel
Megnéztük az EFOTT fesztivál második napját - képekkel
4 év után ismét Judas Priest koncert volt hazánkban - képekben
Ilyen volt a Mozart! musical a Margitszigeten - képekkel
KISS ünnep az Arénában - képekben
beszámolók még