2024. június 15. | szombat | Jolán, Vid nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Megasztár akart lenni, nem sikerült - videó
Fekete Dávid az örök vesztes?
Faggasd Fekete Dávidot!
Fekete Dávid fel van háborodva: "Semmi nem igaz a leírtakból"
Tóth Lüszi, Lakatos Krisztián és Fekete Dávid: megjelenik első nagylemezük
Leleplezés az Aktívban! Mi a musicalek sikerének a titka?
Különös dolog derült ki a Megasztár4 három döntőséről  
Fekete Dávid: "Nagyon benne vagyunk a munkában..."
Új élet várja Fekete Dávidot?
Kapcsolódó Kiadványok
Fekete Dávid: A döntőben elhangzott dalok
Tóth Lucienne (Tóth Lüszi): A döntőben elhangzott dalok
Kapcsolatok
Fekete Dávid
Tóth Lucienne (Tóth Lüszi)

Egy kislány és egy ámerikás magyar a Megasztárból

Fekete Dávid és Tóth Lüszi lemezét szűz füllel, a műsor által megrontatlanul hallgattuk.

Hát igen! A Megasztár! Sokaknak ellenkezik a véleménye a műsorral kapcsolatban. Vannak, akik imádják és mindent bevesznek, amit látnak és hallanak. Az ilyen emberből jó sok van, nekik készül a műsor elsősorban. A másik osztály az, aki egy kicsit az agyát is használja és mögé lát dolgoknak. Azt nem szabad elfelejteni, hogy elsősorban a műsor marketing, üzlet és sajnos, csak másodsorban szól a tehetségek kutatásáról.

Mondom ezt azért, mert kíváncsiságból végignéztem a legelső válogatást, ahol boldog-boldogtalan jöhetett énekelni. Hát kérem szépen, a sok selejt között, hallhattunk fantasztikus énekeseket, akik az ott lévő, válogató bizottságnak szóra se volt méltó. Ez azért volt, mert, bár jól énekelt az emberke, de nem volt műsorba való, mert például korosabb, vagy kövérebb, vagy bármilyen más baja volt.

Kimarad, ha koros és nem trendi

Félreértés ne essék, nem sántákról és a bénákról beszélek most. Teljesen normális emberek, akik mellesleg úgy énekeltek, hogy a „Király fiú” sírva kullogott volna le a színpadról, ha mellette énekelt volna. De hát így jár az, aki korosabb és nem trendi! Szóval itt tovább jutottak azok, akik minden szempontból megfeleltek és azok is, akiken a tv- s előválogatókon, majd jót lehet röhögni.

Tehát a készítők, elsősorban televízió műsorban gondolkodnak, ahol a jó éneklés mellet fontos a színpadképesség és az eladhatóság. Igen! Az embert, el kell adni! Rajongótábort generálni, akik lemezt vesznek, koncertre mennek, egyszóval fizetnek. De ez sajnos nem a fellépő és ember feletti megpróbáltatások során felkészülő és fellépő „megasztárnak” jó, hanem a managementnek. Aztán el kell mondani azt is, amit már a szakmabeli emberek százszor elmondtak.

Az itt fellépő emberek, nem járják végig a szamárlétrát. Rögtön profi stáb, profi háttérmunka veszi őket körül, illetve rögtön középpontba kerülnek. Aztán mikor kiesnek, vagy vége van az egésznek? Bizony ám! Akkor megszűnik mindez. Persze a management még utána segít nekik egy pár dologba, de hát ez nem örökélet. Aztán lehet visszamenni, kapálni?

Ezek után már az emberen múlik, hogy a kapott hírnévvel tud valamit kezdeni, vagy sem. Van-e olyan ambiciózus, tehetséges, hogy saját maga köré önerőből fel tudjon építeni valamit. Vagy kiderül, hogy a profi háttérmunka nélkül, már nem is olyan nagy szám ez az énekes „megasztár”. Na, ennyit a műsorral kapcsolatos véleményemről.

Lüszi lenyűgözött

Az legutóbbi műsor versenyzői közül, most elsőként Tóth Lüszi döntős dalait tartalmazó lemezt hallgatjuk meg. Én jómagam, elfoglaltságaim miatt egyetlen műsort sem láttam, tehát szűz füllel álltam az anyaghoz. Ha már csak a tracklistát nézem, hát tekintélyes! Csak ízelítőül: „Without You”, „I Will Always Love You”, „My Heart Will Go On”. Ugye ismerős? Minden lánnyal ezeket énekeltetik, a legtöbb bármilyen versenyen. Bátorság! Hát Lüszi volt az első számomra, aki megbirkózott a feladatokkal. Nem hallottam még a kis hölgyet énekelni, de engem lenyűgözött maximálisan. Ilyen tiszta, képzett hanggal rendelkezni, ilyen idős korban! Nem hiszem, hogy sok ilyen van az országban.

Bár ha kötekednék, akkor a fejhanggal kezdeném. Ezt még kicsit fejleszteni kell Lüszinél. Na, de hát ő még nem késett le semmiről. Csak kár érte, hogy a Megasztárban tűnt fel. Félő, hogy elrontja ez a „megasztár-cirkusz”. Ilyenkor a szülőknek nagyon oda kell figyelni a kislányra, nehogy a nagy „magyar könnyűzeneipar” kiszipolyozza teljesen, aztán ellökje, mint egy felmosó csutakot.

Láttunk már ilyet sok esetben, tehát nem alaptalan az aggódásom. Nagyon tetszik a My heart Will Go On. Ezt az agyon játszott, unalmas, folyós dalt nagyon szépen a saját énekstílusára formálta Lüszi. Komolyan mondom, ilyen ének technikai megoldást, sok nagy énekes is megirigyelhet.

A legrosszabb választás viszont a Martha’s Song. Ezt Lüszivel elénekeltetni, a legnagyobb mellémenés a műsorkészítők részéről. Ugye ez volt az a dal, amit Sebestyén Márta énekelt és a Deep Forest hangszerelt, illetve még Grammy-díjat is kapott érte. Na, persze nem Márta, hanem a Deep Forest. Szegény énekesnőt, még a díjkiosztóra se hívták meg. Sebestyén Mártát nem kell bemutatni, remélem senkinek.

Ráadásul a dal eredeti verziójába az éneksáv elég értelmetlenül lett összevágva, már csak azért is mert, az alkotók nem tudnak magyarul. Ezt így elénekeltetni bárkivel is…….  No comment, mert még megsértem ezt a különösen okos értelmi szerzőt!

Fekete Dávid elég vérszegény

Nézzük Fekete Dávid lemezét. Hatásos kezdés. „Lehetsz király” a Rómeó és Júliából. Első hallásra, hát, mondjuk úgy, hogy, elég vérszegény. Ami feltűnő elsőre, az, hogy bizony Dávidunknak nincs „Á” betűje. Van helyette szép nagy kövér „A”. „Lehetsz kiraaly, hiaaba vagy…”. Nem lenne nagy baj ez, de ne felejtsük el, hogy az úriember elviekben több tízezer emberből, a döntőig jutott.

De nem csak az „Á”- val van itt baj. Sajnos a legtöbb magánhangzó elég idegesítő módon jön ki főhősünkből. A fent említett dal közepén lévő magas improvizációs „ágatós” rész pedig már egyenesen vicces! Ami viszont tetszik a lemezről, az „I got life”. Bár az „Á” betű hiánya itt is idegesítő azért rendesen.

Tetszik még a „Fényév távolság”. Dávid hangjához az ilyen dalok fekszenek, illetve a musical, mint műfaj jól áll Dávidnak. Csak ne legyen benne sok „Á” betű. A legjobb dal viszont, a Hungária féle „Csókkirály”. Na, ez nagyon jól áll Fekete úrnak. A Fenyő-féle éneklést könnyű volt levenni, mert neki se erőssége a ÁÁÁ!

Sok roma zenésszel volt már dolgom. Ők nagyon sajátosan szoktak fogalmazni a zenei nyelvezetben, de ha odafigyelünk egy- egy kifejezésre, akkor rájövünk, hogy igaz. Egyik ilyen ismerősöm, mikor megmutattam, neki a lemezt, - márcsak azért is, hogy ne csak az én egyéni véleményem szólaljon meg az írásban - szóval ő azt mondta, hogy olyan „bent énekel” ez a fiú. Na, ettől jobban nem lehet kifejezni Dávid éneklését. Én is valami ilyesmit éreztem.

Kiabálósabbra kell venni a figurát

Már a hangképzésnél problémák vannak itt kérem. „Szerelem első vérig” a nyolcas dal a lemezen. Na, itt is van jó nagy kitartott „legalaaab te maradj…..”. Viszont a vége előtti hangnemváltásnál csoda történik. Az utolsó refrén D-dúrból, F-dúrba való modulálása, három félhanggal felemeli a refrént, tehát elég magassá válik, és hogy ez kijöjjön, ahhoz „kiabálósabbra” kell venni a figurát. És láss csodát, megjelent a „Á” betű és rögtön a „legalább” lett a „legalaabb”- ból.

Egy új élmény”. Ez a következő nóta a lemezen. Biztosan sokan ismerik a Walt Disney-féle rajzfilm zenéjét. Ez egy csodálatos férfi-női duett. A lemezen én a „Végső csapás” címet adnám neki. Végső csapás a zenekari vokalista lánytól, egy „Megasztár”-ra! Ő énekli ugyanis a női szólamot a dalban. De úgy, hogy komolyan mondom, a szőr, az mindenhol, ahol van, feláll a hallgatón. Ezt sajnos egyetlen „megasztár” produkciójában sem éreztem, a legutóbbi mezőnyből. Ez a lány ismeretlenül leénekli az egész mezőnyt. Mi lett volna, ha ez a hölgy indul a Megasztáron? Lehet, hogy már az előválogatón kiesik?

Dávidra visszatérve. Ő egy kiváló énekes, de korántsem üti meg azt a mércét, amit szakmailag kíván meg az ember. Hanem ha itt hallottam volna Dávidot, akkor elismerő véleménnyel lennék róla. Na, de néhány hakni és ha nem vigyáz, akkor ő is megy a süllyesztőbe. Persze a közönség menetrendszerűen sikoltozik a refrének elején, extázisba esik a romantikus daloknál. Teszik ezt, hiszen ez a dolguk. Már csak az a kérdés, hogy valóban igény van erre a népbutításra?

És miközben e töprengéseimet írom szorgalmasan, a rádióból megszólal Michael Jackson „Billie Jean”-je, valami borzasztóan rossz énekléssel és előadással. Arra gondoltam, hogy ez valami vicces paródia. De a dal után közli a műsorvezető az előadót. Nem nevesítek, hisz nem ez a feladatom. Aki figyelemmel kísérte a műsort, jól tudja kiről van szó!

-norro-

[2009.05.05.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
Dettus111 2009.05.11. 19:08 • [2]
(kimoderált hozzászólás)
toromon 2009.05.05. 10:21 • [1]
Érdekes cikk. Az ámerikás magyaron picit meglepődtem.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.13.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.12.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Tátott szájjal az Esti Kornélon
Az Esti Kornél történetének első minifesztiválját...

Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
Ki hitte volna, hogy még fogjuk látni a...

Először koncertezett Magyarországon a Jelusick
Hibátlan klubkoncertet adott Marco Mendoza
30 másodperc kilövésig - Jared Leto ismét elvarázsolt minket 
Dimash nagykoncert Budapesten
Horváth Tomi kilencedik Budapest Parkos koncertjén jártunk
beszámolók még