2024. július 17. | szerda | Endre, Elek nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
"Az elszenvedett baleseteim miatt lettem médiasztár..." - Interjú Csiga Sándorral
Harminc éve nagyot robbant a Dinamit
Az év zenei robbanása: újjáalakul a legendás Dinamit együttes
Kapcsolatok
Németh Gábor
Dinamit
Vikidál Gyula
Zselencz László (Zsöci)
Németh Alajos
Legnépszerűbb csengőhangok

Vikidál Gyula nem vállalta, de nélküle is visszatér a Dinamit

Nem valószínű, hogy létezik még egy banda a magyar rock-történelemben, akinek ennyire a támadások kereszttüzében kellett működnie. A „Magyar Állami Rock-zenekartól” kezdve az árulóig, mindenféle címkét rájuk ragasztottak. Három év rock and roll után nem is tehettek mást, mint hatástalanítani a szerkezetet. Megalakulásának harmincadik évfordulójára Magyarország negyedik szupergruppja, a Dinamit másodszor robban. Az előkészületekről, a tűzmester Németh Gábor beszél.

- Mi hozta össze a Dinamitot feloszlása után huszonnyolc évvel?
- Vagy harminc évvel a megalakulás után? (nevet) Hát például a jubileum; ettől lett éles a dolog. Négy éve tárgyalunk Vikidál Gyulával, hogy hozzunk össze egy Dinamit szuperkoncertet. 2006-tól kezdve minden évben felhívtam, hogy üljünk le, beszéljük meg a részleteket. Háromszor kitérő választ adott, idén bólintott rá először. Végül azt is visszavonta. Kicsit bajban voltunk, hiszen Gyula karizmatikus, meghatározó személyisége volt a zenekarnak. Mint frontember, nélküle nagyon nehéz elképzelni a Dinamitot. Ennek ellenére úgy döntöttünk, hogy Gyula nélkül is megcsináljuk. Szerencsére – hála a Jóistennek – találtunk egy olyan kitűnő adottságokkal rendelkező énekest, Kálmán Györgyöt, aki Vikidál Gyula méltó utódja lesz.

- Vajon a közönség elfogadja az új frontembert?

- Nagyon szeretném, ha a közönség pozitív előjelekkel indulna el a bulira. Meggyőződésem, hogy semmivel nem lesz rosszabb, mintha Gyula énekelne. Gyuriról tudni kell, hogy tíz éve énekel Dinamitot és P. Boxot, éppen ezért talán jobban is tudja a nótákat, mint mi. (nevet) Az sem mellékes, hogy ezeken a dalokon nőtt fel, a zenekarokat pedig máig példaképének tekinti.

- Elképzelhető, hogy mindezek ellenére Vikidál - exkluzív vendégként - néhány nótát elénekel a zenekarral?
- Hogyne! Ha kedve van hozzá, mi szívesen látjuk. Nem vagyunk rosszban Gyulával. Valamiért ő mégis úgy döntött, hogy nem vállalja a Dinamitban a szereplést.

- A Dinamit második nagylemezét, Híd címmel, már egy hattagúra bővített formáció játszotta föl. Lugossy László gitárosra lehet számítani alkalmanként?
- Egyelőre nem gondolkodtunk ezen. Az eredeti felállás öt embert takart. Hárman kiváltunk a Skorpióból: Papp Gyula, Szűcs Totya (Szűcs Antal Gábor – a szerk.) és én. Ez volt a Dinamit együttes magja. Utána csatlakozott az öcsém, Lojzi, és Vikidál Gyula. Most az új formációt ugyanez a három zenész alapította. Ehhez jön Zselenc László „Zsöci” basszusgitáron, és az előbb említett fiatal tehetség, Kálmán Gyuri énekes.

- Mindenki számára evidencia – elismerve Zsöci elévülhetetlen érdemeit - hogy a basszusgitáros posztját Németh Alajosnak, azaz Lojzinak kellene betöltenie.
- Tekintettel arra, hogy az öcsémnek száz-százötven bulija van évente Bikinivel, ezáltal lehetetlen egyeztetni. Azért is esett Zsöcire a választás, mert ő abban a korban vált ismertté, mikor a Dinamit. Ezen kívül nagyon jó barátok vagyunk, úgyhogy abszolút beleilik a képbe.

- Az első közlemények arról szóltak, hogy a régi, ismert dalok mellett újak írásába is fogtok. Marad a jól bevált koncepció, vagy irányváltásra készültök?
- Pontosan azért, hogy az új énekest, Kálmán Gyurit megismerjék és elfogadják, készítünk két vadonatúj számot. Egyelőre a régi repertoár lesz műsoron, új lemez írásához több idő kell. A leendő nóták természetesen dinamitosak lesznek, hiszen mi sem tudunk kibújni a bőrünkből. Mivel 2009-et írunk, kicsit a jelenhez is fogunk igazodni hangszerelésben, megszólalásban, valamint a szövegekben. Nagyon szeretnénk folytatni a harminc évvel ezelőtt megkezdett munkát annál is inkább, mivel – véleményem szerint – akkoriban angol színvonalon játszó magyar zenekar voltunk. Meg lehet hallgatni mindkét lemezünket; hogy van feljátszva, hogy szólal meg teljes egészében.

- Annak idején az egyik legtöbbet emlegetett „vádpont” az együttessel szemben a szövegek tartalmatlanságára utalt. Az új anyagokban sikerül kompenzálni ezt a hiányosságot?
- Magyarországon különösképpen sarkalatos kérdés a dalszöveg. Hazai specialitás, hogy a vers lassan már fontosabb, mint a zene. Ezzel nem értek egyet, szerintem mindkettőnek egyformán fontos szerepe van. Annak idején nem fordítottunk túlzott figyelmet a szövegekre, de egyáltalán nincs negatív érzésem, ha a régi dalokat hallgatom. A zene és a szöveg egységet alkot. Dinamit mindig is zenecentrikus volt, a dübörgés, a hangszerek megszólalása, és az ének játszotta a főszerepet.

- A kérdésedre válaszolva: szeretnénk mi is alkalmazkodni a szövegi elváráshoz, ami valóban fontos szerepet tölt be a hazai zenei életben. Az biztos, hogy a dalszövegeket nem mi fogjuk írni. A zenekarral megbeszéltük, hogy nem fogjuk kiadni a kezünkből addig a kész dalokat, míg több ember véleményét meg nem hallgattuk. A zenénél nem lesz szükség erre, de a verset mindenképpen tesztelni fogjuk. Olyan dalszövegek kellenek, amik elnyerik a közönség tetszését.

- Igaz, hogy a Dinamitnak nem kell nulláról kezdeni, de manapság nem könnyű egy hard-rock formációnak megvetni a lábát a magyar zenei életben. Nem érzed úgy, hogy a lehetetlennel próbálkoztok?
- Nincs ilyen érzésem. Ha van időnk rá, akkor miért ne vágjunk bele? (nevet) Az a korszak, amit most újra megidézünk, valahogy bennünk van. Ha még ötven év múlva is élnénk, akkor is emlékeznénk rá. Miért ne reprodukálnánk most? Miért ne mutatnánk meg a mai fiataloknak, hogy ezt a fajta muzsikát, így is lehet játszani. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a mai rock-zenekarok nem jól játszanak, hanem azt, hogy mi hogyan játszottunk/játszunk.

- Úgy gondolod, hogy meg tudjátok szólítani a mai fiatalokat?
- Szerintem igen. Annak okán is, hogy énekesünk, Kálmán Gyuri a fiatalabb korosztályhoz tartozik. Egykori közönségbázisunk megmaradt. Nagyon sok zenekar játssza nótáinkat, és rengetegen érdeklődtek, hogy mikor lesz újra Dinamit. 

- Hol és mikor lesz a bemutatkozó koncert?

- Dolgozunk a két új nótán, júliusban kezdünk el próbálni. Szeptember magasságában talán lesz egy-két koncert. Október és december között tervbe van véve egy több zenekaros, vidéki sportcsarnok turné, ahol több helyszínen is találkozhatnak a zenekarral. Nyáron mindenki lejátssza maradék bulijait, hiszen valamennyien aktív muzsikusok vagyunk. Természetesen utána sem hagyja ott senki eddigi projectjét: Totya továbbra is látható lesz a latin-esteken, Papp Gyula is fel fog bukkanni itt-ott saját zenekarával, én is ki fogok menni egy évben ötször-hatszor Lengyelországba az SBB-hez. De a fő csapás mindannyiunknak a Dinamit lesz.

-Hegedűs István-

[2009.07.12.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
A tizenhétszeres Grammy-díjas...

A változás szele az Arénában
Kedvenc skorpióink még mindig erejük teljében vannak a...

Megtöltötte a Budapest Parkot a Katona József Színház 
Nyolc év után tért vissza Budapestre a Plavi Orkestar
Megnéztük Rod Stewart budapesti fellépését
Yungblud felrobbantotta a Parkot
Megnéztük a Total Dance Cabrio fesztivált a Budapest Parkban - képekkel
beszámolók még