Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. február 19. | kedd | Zsuzsanna nevenapja
    koncert.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
"A nagy szerelem továbbra is az Illés"
63 éves lenne Radics Béla, a Magyar Gitárkirály
Meddig lehet követni a bulvármédia mélységeit?
Révész Sándor nagy bejelentése: tehetségekkel tér vissza!
Sajtóközleményt adtak ki: Az igazi P.BOX ott folytatja, ahol abba (sem) hagyta
Tunyogi Péter ezt már nem élhette meg
A rockzene örök és ami a lemezkiadás mögött van
A Skorpió nem csíp, de 35 éve dübörög - Interjú Tátrai Tiborral
Kapcsolatok
Dinamit
Legnépszerűbb csengőhangok
Locomotív GT (LGT)
P. Box (Pandora's Box)
Skorpió

"Az elszenvedett baleseteim miatt lettem médiasztár..." - Interjú Csiga Sándorral

Muzsikusként belekóstolt a ’70-es években kialakulófélben lévő rock világába, jó pár szerzeménye fiókban várja a szebb napok eljövetelét. Bábáskodott a Dinamit- és a Pandora’s Box születésénél, de később, aktív zenei korszakának lecsengése után a „Helllo” Magazin főmunkatársaként is sokat tett a rock műfajának életben tartásáért. Zenészi ambíciói mellett egyre fontosabb szerepet töltött be a dalszövegírás, mely a Zöld, a Bíbor és a Fekete emlékdalban csúcsosodott ki.

Neve olvasható az egyetemes zenetörténelem három nagy halottja – Máté Péter, Bencsik Sándor és Cserháti István – szerzőtársaként is. Mindemellett sárkány- és vitorlázórepülőként több, súlyos baleset után is újra ünnepelhette „születésnapját”. Csiga Sándor eleveníti föl pályafutása legfontosabb állomásait.

- Többféle identitásodból legalább kettőt otthonról hoztál magaddal; a zenéhez való vonzódást és a repülés iránti olthatatlan szeretetet.
- 12 évesen tanultam hegedülni, de nagyon utáltam édesapámnak az ebédhez Dankó Pista nótáit játszani; ráadásul még énekelni is kellett! Annál inkább kezdett csábítani a szárnyait éppen bontogató rockzene, amit akkoriban még beatnek neveztek. A korszak nagyjai – az Illés és az Omega – formálták zenei ízlésemet. Zenei affinitásom anyai nagybátyámhoz, Domonkos Józsefhez kötődik, aki a váci Bazilika orgonáján játszott. Ő egyébként együtt nőtt fel Szörényi Leventével.

A rólam készült első fotók Dunakeszin, egy vitorlázórepülő mellett ábrázolnak, szinte járni is a füves repülőtéren tanultam meg. A kényszerű hegedűjáték elleni lázadásom miatt utolért a család bosszúja; sem zenei törekvéseimet, sem a vele párhuzamosan feltörő repülés iránti belső kényszeremet nem díjazták, sőt tiltották. Mindezt annak ellenére, hogy repülős családból származom – szüleim képzett pilóták voltak – rokonaim között az Angol beteg című filmből ismert Almásy Lászlóval.

- Több robbanást is megértél a ’70-es évek akkor formálódó zenei életében. Hogy élted meg az átalakulásokat?
- Az elsőt ’71-ben a Lokomotív GT jelentette, két évvel később, mikor Frenreisz Károly elhagyta a zenekart, életre hívta a Skorpiót. Itt már Papp Gyula billentyűsre figyeltem, teljesen lenyűgözött a játéka. Ebben az évben Czapp József barátom unszolására Budapestre költöztem, megalakítottuk első zenekarunkat, a Sikátort. Ez a csapat nem azonos a 10 évvel későbbi – gyilkos peronoszpórákról éneklő - alternatív bandával. Orgonára nem volt pénzem, ezért gitároztam.

Közben egyre jobban elmélyültem a folytonosan formálódó rock-életben, fölmerült a P. Mobillal való szerzői együttműködés lehetősége. Elképzelésünk nem volt elég határozott, így nem lett belőle semmi. A Skorpió első formációja a ’70-es évek végére már elfáradt, bíztattam Papp Gyulát, hogy új zenekart kellene csinálnia. Aztán eljött a robbanás ideje, létrejött a Dinamit. A kezdeti összeborulásból sok új nóta született, de „odaföntről” vigyáztak rá, hogy milyen szövegek készülhetnek, mit lehet kimondani, énekelni.

- Írtál saját dalokat, mégis inkább szövegíróként kerültél be a köztudatba. Neved egybeforrt a Radics Béla, majd később Bencsik Sándor emlékére kibővített rock-himnusszal.
- Évek óta készítettem saját nótákat, de ezek valahogy nem kerültek felszínre. Elhatároztam, hogy szövegíróként próbálom megtalálni a helyemet. Már a Dinamitnak is írtam, de a cenzúra miatt nem vállalhattam föl az általam írt verseket. Első komolyabb szerzőtársam 1978-ban Máté Péter volt, vele egy nagyon jó George Benson-szerű dalt írtunk. Horváth Charlie-nak szánta, de ő éppen akkor ment ki Skandináviába. Kisebb kacskaringók után egymásra találtunk Cserháti István billentyűssel, aki Bencsik Sándor gitárossal együtt akkor szállt ki a P. Mobilból. Rendkívül tehetséges zenészek mindketten, az Örökmozgó motorjai voltak. Varga Miklós énekessel megalakult a Pandora’s Box, Miklóst később Vikidál Gyula váltotta a mikrofonnál.

Az a bizonyos rock-himnusz, a Zöld, a Bíbor és a Fekete zenéje régebb óta készen volt, de Bencsikék valamiért nem nagyon szerették ezt a dalt. Készült rá szöveg, de még nem éreztem igazán kiforrottnak, így vártunk a bemutatóval. Mikor a rádióban este hallottam, hogy meghalt Radics Béla, már tudtam, ez a nóta róla fog szólni. Nagyon rövid idő alatt elkészültem a verssel, emlékszem, összepróbáltuk a dalt, fölálltunk és mentünk a temetésre. Akkor még nem gondoltam, hogy Bencsik Samu, akivel együtt álltunk Béla sírjánál, öt év múlva Ausztriában kiveti magát az emeltről. Schuster Lóránttal, a P. Mobil frontemberével 1993-ban megbeszéltük, hogy egy versszakot hozzáírok, ami kifejezetten az öngyilkosságba menekült gitárosnak állít emléket. Az új verziót négy nagyszerű énekes – Varga Miklós, Vikidál Gyula, Deák Bill Gyula és nem utolsó sorban, a közelmúltban elhunyt Tunyogi Péter – énekelte lemezre; máig fantasztikus siker.

2005-ben Cserháti István billentyűs is elment közülünk, de a halálos ágyánál megbeszéltük, hogy több versszakkal nem bővítjük a nótát, mert túl hosszú lenne. Ez már így marad mindörökre.

- A zenélés mellett jutott időd kedvenc sportodra, a repülésre?
- A rock műfaja ideiglenesen kezdett kifáradni, így energiám java részét a repülésre fordítottam. Ugyanis a szülői tiltás ellenére 15 évesen csak kiszökdöstem a reptérre, és megtanultam vitorlázó gépet vezetni. Mikor a P.Boxot otthagytam, elmentem sárkányrepülő pilótának, ahol két évre rá válogatott kerettag lettem. A vitorlázó és sárkányrepülő mellé mindenféle más jogosítványt is megszereztem, például a kísérleti üzemi, azaz berepülő pilótát is. Az ilyen gépekkel való versenyzés fokozott veszéllyel jár, emiatt szinte minden évben kijutott egy baleset. Ezek közül „emlékezetes” egy 18 méteres zuhanás következtében szerzett állkapocscsonttörés, mindkét oldali arccsonttöréssel kombinálva, az utolsó versenyen pedig 39 méterről esve gerinctörés – az ilyeneket nem nagyon szokás túlélni. Azóta nincs halálfélelmem. „Rendes” évi baleseteim dacára tudtam hozni az eredményeket, így 15 évig nem estem ki a válogatottból. Érdekes, hogy a rekordok és kupák ellenére inkább az elszenvedett baleseteim miatt lettem médiasztár. Amire büszke vagyok: Bertók Attila a jelenlegi sárkányrepülő világbajnok az én szárnyaim alól nőtt ki.

- Mostanában egy igazi rock-legenda, a P.Box együttes életre keltésén fáradozol. Látod-e értelmét annak, hogy a mai gazdasági, kulturális – mondjuk ki: jórészt értéktagadó – társadalmi közegben egy lassanként feledésbe merülő formációt feltámassz?
- Jó kérdés. Már a fiatalok is feszegetik Pandora szelencéjét. A Pandora által felnyitott, majd újra lezárt szelencében egyetlen dolog maradt: a Remény. Szervezzük, hogy a P.Box különféle felállásaival, valamint neves vendégzenészekkel kiegészülve júliusban ismét maradandó produkcióval örvendeztessük meg a közönséget.

-Hegedűs István-

[2009.03.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Zeneszerzéssel,dalok írásával foglalkoz egyéb [2019.02.19.]
Zongora tanítás,korrepetálás 15.ker tanár [2019.02.06.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu
cdbolt.lap.hu

Megnéztük Gájer Bálint új műsorát az Orfeumban - képekben 
A sármos énekes Swing ’N Pop...

Harminc év rock and roll, három éjszaka alatt a Tankcsapdával - képekben
Rendhagyó módon...

Zene.lap.hu
Megnéztük Veres Mónika Whitney Houston-estjét az Orfeumban - képekben
Egy szilveszteri éjen át a Kowalsky meg a Vegával
Megható módon búcsúzott az ünnepektől a Neoton Família Sztárjai 
beszámolók még