Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2018. január 21. | vasárnap | Ágnes nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Zene.hu
 
 
Kapcsolódó cikkek
Hasznos tanácsok zenészeknek 2. - Hogyan készíts jó honlapot?
Hasznos tanácsok zenészeknek 3. - Hogyan cseréljük le a húrokat a gitáron?

Hasznos tanácsok zenészeknek 1. - Hogyan hangolj be egy gitárt?

Nem csupán a kezdő gitárosoknak kell tudniuk hangolni. Erre az egészen egyszerű lépésre mindenképpen szükség van, ha nem akarjuk, hogy hangszerünk totálisan hamisan muzsikáljon.

A gitárt általában felülről a második húron hangoljuk be, ez az "A" hang. Ezt a bizonyos "A" hangot egészen egyszerűen meg lehet szerezni - nem is gondolná az ember!

A legegyszerűbb mód, ha keresünk egy teljesen hétköznapi vonalas telefont, ennek felemeljük a kagylóját, és az abból jövő tárcsa hang lesz az a hang, amit keresünk. Ha bármilyen oknál fogva ilyet nem tudnál előszedni, akkor szinte bármelyik midi programmal egyszerűen elő lehet csalni amit keresel. A legjobb persze, ha van egy hangológéped, de ilyet, főleg a kezdeti gitáros időkben, még nehezebb lesz találni.

Lássunk neki a hangolásnak

Kézben tartva a gitárt, fentről a második húrt kell beállítani pontosan az imént megkeresett "A" hangra. Ha ez már megfelelő, haladhatunk tovább. Ehhez képest hangoljuk az összes többi húrt. A gitár nyakán vannak pöttyök: vagy az elején, vagy felül, típustól függően. Az első ilyen pöttynél kell végigmenni a gitáron.

Lefogjuk tehát az első pöttynél lévő, felülről második húrt, aminek az "A" hangja lesz. A következő hangnak lefelé ugyenilyennek kell lennie. Ha a következő hang mondjuk mélyebb, akkor a húrhoz tartozó hangolókulcsot el kell kezdeni felfele tekerni, és újra megpróbálni. Ha a két hang azonos, haladhatunk a következőre. Amit most hangoltunk fel, meg kell fogni ugyanott, és az ezt követőnek már ilyen hangot kell beállítani.

Aprócska trükk

A soron következő húr egy csöppet trükkös. Ezt már nem az ötödik, hanem a negyedik helyen kell lefogni. A módszer hasonló, mint eddig, csak "eggyel" arrébb vagyunk. Ezután visszamehetünk az ötödikre, és behangolhatjuk a következőt. Ha kicsit túlhúztuk, semmi gond, engedjünk rajta.

Már csak egy lépés


Végül pedig a legalsó húr, ami kimaradt az elején: ezt szintén az ötödik helyen kell lefognunk, és már el is végezhetjük a hangolást. Ha befejeztük, haladjunk fentről lefelé az összes húron, és ne feledjük, hogy az egymás mellett lévőknek azonosan kell szólniuk. 

Olvass tovább: Hasznos tanács zenészeknek 2. - Hogyan készíts jó honlapot?

 

[2010.01.04.]

Megosztom: Megosztom az iWiW-en

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Komoly zenekart keresek! zenekar [2018.01.21.]
Fuvolista zenész » rézfúvós [2018.01.19.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik

A We Will Rock You musical megmutatta milyen az igazi rockzene!
Elképesztően nagy éneklések,...beszámolók még