Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. január 20. | vasárnap | Fábián, Sebestyén nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Zene.hu
 
 
Kapcsolódó cikkek
Botrányos videó! Az énekesnőt fejbe dobták a koncerten
Lady Gaga összeállt Dr. Dre-vel
Lady Gaga történelmet írt!
Erotikus videóban tűnik fel Lady Gaga
Nézd meg Lady Gaga újabb őrületét
Kapcsolódó Kiadványok
Lady GaGa (Joanne Stefani Germanotta): The Fame
Lady GaGa (Joanne Stefani Germanotta): The Fame Monster (cd1)
Lady GaGa (Joanne Stefani Germanotta): The Fame Monster (cd2)
Kapcsolatok
Lady GaGa (Joanne Stefani Germanotta)

Meghallgattuk mi van Lady Gaga őrült imázsa mögött

Lady Gaga új albuma, a The Fame Monster ha lehet méginkább teljesebbé tette az énekesnő által az utóbbi két évben felépített imázst, melyet egy szóval is könnyen leírhatunk: őrült.

Őrült, mert a ruházat, a smink, a fellépések, a videoklipek mind-mind nem csak rettentő egyediségről és kreativitásról árulkodnak, hanem arról is, hogy Lady Gaga, bizony, őrült. Nem mintha ezzel bármi probléma lenne, sőt! Ha az őrültség a zenében ezzel jár, akkor uzsgyi, ürítsük ki a klinikákat és tegyünk minden beteg mellé egy-egy jóképességű menedzsert és producert – hátha javul a helyzet!

Lady Gaga más, mint a többiek. Ezt onnantól fogva tudom teljes bizonyossággal, mióta elbeszélgettem róla egy kedves barátnőmmel, aki teljesen más zenében találta meg a lelkét és ettől fogva mélységesen elzárkózik a popzenétől. De még ő is azt mondta, hogy igen, Lady Gaga valahol más, mint a legtöbb popproduktum.

Erre nagyszerű bizonyíték már csak az is, ahogy eredetileg ki akarták adni a művésznő új lemezét. A művésznő ugyanis a hírek szerint ádáz csatákat vívott kiadójával, hogy az új hanganyag az első album dalaival egy kiadásban jelenjen meg, hiszen az új dalok csak a régiek kíséretében alkotnak egy igazi egészet, csak együtt képesek megteremteni azt a bizonyos hangulatot, amit az énekesnő át akar adni rajongóinak.

Két ellentét, ami kiegészíti egymást

A két lemezt a ying-yanghoz hasonlította. Két ellentét, ami kiegészíti egymást és csak együtt létezhet. Végül sajna a pénz győzött, a The Fame Monster pedig különálló albumként jelent meg, igaz, a deluxe kiadásban megtalálhatjuk a debütáló albumot, a The Fame-t is.

Ha meghallgatjuk a nyolc újdonság, rájöhetünk, hogy mire is gondolt Lady Gaga. Míg a The Fame tele volt könnyedséggel, egyszerűséggel és vidámsággal és szinte teljes egészében a pénz és hírnév témáira épült, addig a The Fame Monster már kicsit a sötétebb oldalról ragadja meg a dolgokat. Itt már nincs sóvárgás a gazdagság után, nincs sóvárgás a kamerák villogása után, itt már inkább félelmek vannak, egy beteljesült álom által megszületett világ összes tanulsága.

„A The Fame Monster dalaiban mindenről írok, amit kihagytam a The Fame-ből. Mialatt az utóbbi két évben körbeutaztam a világot, rengeteg szörnyeteget ismertem meg, mindegyikről született egy dal. A szextől való félelem szörnyetege, az alkoholtól való félelem szörnyetege, a szerelemtől való félelem szörnyetege, a haláltól való félelem szörnyetege, a magánytól való félelem szörnyetege, satöbbi, satöbbi. Minden dal egy szörnyeteg.”

Kétkedéssel olvashatjuk ezeket a sorokat, ha végigböngésszük az új album dalszövegeit. Minimálisak, néhol icipicit popposan butácskák, néhol elképesztő egyszerűek – nagy filozófiai gondolatok nincsenek bennük, annyi szent. De ha meghallgatjuk, és minden pici rezdülésre figyelünk, valami belső szorongás, szomorúság mégis ott bújkál, minden másodpercben. Ez a hangulat visszaköszön a lemez mindkét fajta borítóján is. A sötét, fekete-fehér fotók nem egy boldog nőt mutatnak, és üvölt belőlük az elborultság érzése.
 
Hallottad Gaga Fame Monster albumát? Egyetértsz a kritkánk szerzőjével? Írd meg a véleményed IDE!

Az énekesnő elmondása szerint a koncepciót, ahogy a Monster című dalt is, Kelet-Európa ihlette, a szegényebb régiók hangulata, kulturális történelme, a gótika és a gót divatshowk. Itt is belénknyilalhat az előbb már emlegetett érzés: Lady Gaga más. Nem tudhatjuk, hogy Miley Cyrus-t mikor fogja valaha is megihletni a gótika, nem?

Persze ettől a sok sötétségtől nem kell megijedni. A The Fame Monster a mögötte lévő hangulattól és koncepciótól függetlenül egy pop album. Egy remekbe szabott pop album, nagyszerűen eltalált zenei alapokkal, effektekkel, refrénekkel és olyan pici kreatív finomságokkal, mint az Alejandro elején felhangzó filmszerű monológ, vagy a Telephone című Beyonce-duett alatt az alapütemet adó telefonbúgás.

Hogy valóban folytatása-e a The Fame-nek a Fame Monster? Igen.
Hogy fejlődött-e első albuma az énekesnő? Igen. Méghozzá rettentően sokat. A legtöbb előadó csak sok-sok évi munkával tud egy olyan albumot készíteni, aminek minden dala igazán jó és működőképes. Lady Gagának ez két év alatt sikerült. Ezek után lehet bárkinek bármi problémája őrültségével? 

Olvass tovább: Botrány! Az énekesnőt fejbe dobták a koncerten - videó

- Kanicsár Ádám Péter - 

[2010.01.18.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
bizso 2010.01.17. 15:42 • [1]
Hallottad Gaga Fame Monster albumát? Egyetértsz a krikánk szerzőjével? Írd meg a véleményed IDE!

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
billentyűs zenész » dobos/ütős [2019.01.14.]
Apple iPhone XS( Buy 2 Get 1 Free ) zenész » billentyűs [2019.01.11.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik

Duplázott a Paddy and the Rats a Barba Negrában - képek a szülinapi eseményről
10 éves lett...

Metálkarácsony Pokolgép módra a Barba Negrában - képek
December 30-án a Barba Negra Music...

Swing karácsony Gájer Bálinttal - képekben
Majka nagy bulival köszönt el Győrtől
Ilyen volt a Within Temptation a Tüskecsarnokban - képek
Képes beszámoló! Megérkezett Maya az Operettszínházba. Feslett primadonna és esendő bonviván
Karácsonyi Pankastic koncerten jártunk!
beszámolók még