2024. június 23. | vasárnap | Zoltán nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Zendo blogja
Kapcsolódó cikkek
Nagyon beindult a Kistehén - már külföldön is sikeresek
Ismét New Yorkban lép fel a Kistehén Tánczenekar
Hazatért a Kistehén Tánczenekar
Készül az új Kistehén-anyag
"Tapasztalni kell, menni kell, csinálni!" - beszélgetés Senával
PASO a slágerlista élén - beszélgetés KRSA-val
Aki már előző életében is énekesnő volt - interjú Fábián Julival
Beszélgetés életről-halálról Rutkai Borival
"Semmi közünk az Edda-művekhez" - Tárkány Művek interjú
Kapcsolatok
Kollár-Klemencz László
Kistehén Tánczenekar

Picsába az űrhajókkal! - Kollár Laci mesél az újjáalakult Kistehénről

Remélem az új lemez provokatív címét nem szelidíti meg a kiadó „Fenébe a rakétákkal!”-ra. Értelmezhető a cím kozmikus orgazmusként vagy ízlés szerint ingerült felkiáltásként: „Picsába az űrhajókkal! Már megint a kertemben landoltak és pont a legszebb almafáimat tarolták le!” Vajon merchandising gyanánt rakétaformájú vibrátorokat is árulnak majd? Kollár Laci a cyberspace-ben fogant Szájbergyerekkel egy új műfajt is nemzett. Az underground lakodalmas „Kollári-lári-hó” néven vonul majd be a könyvekbe. De amikor a Budapest Bárban a Vén cigányt elénekli, olyan lelki mélységekbe merül, ahova még csak kevesen jutottak el.

- Nagyon kreatív ötlet volt ez a nyilvános Kistehén próba, amin én is ott lehetettem. Egy rajongód elvitt autóval a gyárkaputól a próbateremig, így nem kellett a 30 centis hóban caplatnom.
- Ez a menedzserünk ötlete volt. Nekem soha nem jutott volna az eszembe, mert a próba az nálam szent dolog. Mégis marha jó ötletnek találtam, mert van egy zenekar, ami még ilyen felállásban nem debütált. Fontos volt az első közönségreakciókat megérezni.

- A tagok közül nekem csak Bujdosó János volt ismerős a Specko Jednóból. Mit kell tudni a többiekről?
- Vajdovich Árpi bőgős Kiss Erzsivel is játszik. Schvéger Zoltán a Junkies dobosa. Hárságyi Péter főállásban kreatív igazgató, ezért csak késő este tudunk próbálni. A szintetizátoron a fiam, Kollár-Klemencz Gergő játszik. Gergő csinálta a legutolsó videoklipünket is. Most készül az első lemeze Lukrecia Protellor néven. Ő lesz a felvezető DJ a nagyobb koncertjeink előtt.

- Rockosan kemény volt a hangzás a próbán. Ez nekem új volt.
- Nem szeretek egy stílus mellett leragadni, amit csinálok, az folyamatosan változik. Ezért nem is lehet igazából stílusnak nevezni. A zeneíráshoz való hozzáállásomba sok minden belefér, és ezért nekem vannak klasszikus hangvétellel eljátszott melankolikus dalaim és nagyon könnyed, vidám dalok is. Amik csak első síkon vidámak, de a szomorúság is valahol ott van bennük. Ezért szerettem volna mindig egy zenekart, amibe a sokszínűség és a szélsőségek is beleférnek.

- A Nagy Feró-féle ős-Bikini óta nem találkoztam ennyi humorral underground zenében.
- Az elején abszolút nem vettem komolyan ezt a zeneírást. Filmeztem és hobbiként írogattam számokat. A szövegeket sem vettem komolyan. Kerestem a határát, hogy mennyire nem lehet valamit komolyan venni. Nem polgárpukkasztásnak szántam. Jó, hogy sok emberhez eljutottak a dalok, de azért lazán készültek.

- Dicséretes, hogy nem a Szájbergyerek irányba akarsz továbbmenni. Még sok bőrt le lehetne húzni róla, jó üzlet lenne a kiadónak.
- Több kiadóval tárgyaltunk és volt akinek a Szájbergyerek kellett. Az EMI-nak is megmutattuk az új anyagot és tetszett nekik. Az izgat, hogyan lehet a popularitás és a komolyabb, minőségi zene határán táncolni. Befogadhatóvá tenni nagyközönség számára azt, ami értékes.

- Előfordult már, hogy lakodalmakban játszották a számaitokat? Jól át lehetne vezetni a Szájbergyerekkel a Hopp, te Zsigát a Röpül a bálnába!
- A legnagyobb siker számomra, hogy lemegyek a nagyszüleim falujába és - függetlenül attól, hogy ott vagyok - játszák a dalt lakodalmakban. Benne van a könyvben, a klasszik repertoárban. Erre büszke vagyok. Vannak dalok, amelyek egyetemes érzést hordoznak. Mindenkinek egyformán fontosak a világban és meg tudnak pengetni valamit. És ha jól adják elő őket, ez iszonyú erősen kijön. És ez nem giccs, hanem egy kódolt tartalom. Olyan erős hatású, mint egy szimbólum. Azok a jó dallamok, amik hasonlítanak valamire, de nem tudod pontosan mire. Szerintem körülbelül 50 ilyen domináns dal van a világban. Például van egy régi jamaikai ska dal a 40-es 50-es évekből, amit a sramlizenekar is játszik a nagyszüleim falujában.

- Miért jógázol?
- Mert érdekel az, hogy mennyire lehet együtt folyni a világgal. Az élet megy egy tempóban, de időnként az ember lemarad. Vagy túlságosan siet, vagy ellenkezőleg megy. Próbálok mindennel együtt mozogni, a jógától pedig remekül le lehet lassulni. Egy másik síkba lépsz és békés állapotba kerülsz, de egyúttal élesen rálátsz mindenre.

- A Soha el nem énekelt dal ötletedről az jutott az eszembe, hogy sok ember élete végéig az elszalasztott lehetőségeit emlegeti: „Mi lett volna ha...”
- Nekem ennek a mondatnak az a lényege, hogy akik ezt mesélik nem biztos, hogy boldogtalanságból mondják. Engem azok a fényképek izgatnak, amik nem lettek lefotózva. A valóság az, ami nincs leírva, lefestve, lefényképezve. Ezek az alkotások csak a valóság egy töredékét adják vissza, hiszen a valóság mindig változik. Mi pedig folyamatosan elvonatkoztatunk a valóságtól, ahelyett hogy rendesen benne lennénk. Az emberek között is a kimondatlan szavaknak jóval nagyobb súlya van. Ha nagyon komolyan akarnak közölni valamit a másikkal, azt nem mondják ki, hanem érzik és éreztetik.

- Szükség lesz még albumokra a jövőben szerinted?
- Azért jók ezek a keretek, mint egy album, mert egy időszakot foglalnak össze. Ami annak az időszaknak a lenyomata. Van eleje, közepe és vége. A dalok együtt sokkal erősebbek, mint külön-külön. Abban van egy plusz kötés. De lehet, hogy egyszer csinálok majd egy előfizetős weboldalt: „Fair zene – Fair szöveg” néven. Ha eszembe jut egy dal, akkor azt megírom és feltöltöm oda. Lehet hogy kétnaponta, hetente lesz egy dal. Ahogyan jönnek...

-zendo-

[2010.02.22.]

Megosztom:

Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
Attis25 2010.02.24. 14:18 • [1]
Kedves Zene.hu!
Ez már tényleg undorító,hogy minden a világon tele van obszcén és undorító,trágár kifejezésekkel.Mútkor azt írtátok,hogy legnagyobb vesztes a zene.Persze mindenki szeretne minél több CD-t venni és minél több koncertre elmenni.Ha az emberek nyomorognak Magyarországon és csoda,hogy elkerültük az államcsödöt,akkor az embernek már zenét sem szabad hallgatni?Az emberek örülnek,ha van munkahelyük és ki bírják fizetni a számlákat.
A Kispál és a borz legújabb számában is volt csúnya szó.Valamit tenni kellene,hogy ne legyen Mo-on még rosszabb az élet nem pedig csak trágárkodni.Laci kezde ezt az ostobaságot,hogy Cyber gyerek az emberek nem találkoznak egymással csak mindig a számítógép és a net.Vegyetek minél több CD-t és mennyetek koncertre,jó lenne tudni,hogy miből?Arról nem is beszélve,hogy nemodjátok már,hogy a segélynél vagy a minimálbérnél nem keres többet egy magyar zenész.Ha most valaki kéri a rádióban ezt a számot már obszénkodik is,hát ez undorító és szánalmas és az előadót minősíti még,akkor is,ha így jön ki ritmusra.

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.20.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

10 éves lett a Mamma Mia! musical a Madách Színházban - képriport
A Madách Színház 2014-ben...

Megnéztük az 80s Disco Retro Festivalt a Budapest Parkban - képekkel
Hazai és nemzetközi...

Tátott szájjal az Esti Kornélon
Őrületes Palaye Royale koncert a Barba Negrában
Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
Nagyot szólt a Dinamit 45 éve! - képriport
Először koncertezett Magyarországon a Jelusick
beszámolók még