2024. február 29. | csütörtök | nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
A38
Kapcsolódó cikkek
Harcsa Veronika: "Ismerek kifejezetten provokatív zenészt is"
László Attila, Harcsa Veronika és Emilio közös dalt készített
Nagy megtiszteltetés érte Harcsa Veronikát
PASO a slágerlista élén - beszélgetés KRSA-val
Aki már előző életében is énekesnő volt - interjú Fábián Julival
Beszélgetés életről-halálról Rutkai Borival
Picsába az űrhajókkal! - Kollár Laci mesél az újjáalakult Kistehénről
Három napig tartó jazzünnep a fővárosban
Kapcsolatok
Harcsa Veronika
Harcsa Veronika Quartet
Bin-Jip
Kapcsolódó események
Bin-Jip bemutatkozó koncert
[2010. március 5.
péntek 20:00]

"Jól bírom!" - beszélgetés Harcsa Veronikával az új projectje kapcsán

Harcsa Veronika rengeteget koncertezett eddig is itthon és külföldön egyaránt több formációval, ám mintha ez nem lett volna elég, most mindezt megfejeli egy újabb együttessel. Szavait idézve: „szerettem volna a quartet-em mellett egy új zenekart, ahol tér jut a hangzásokkal, felvételi technikákkal, elektronikus zenei stílusokkal való kísérletezgetésnek.” Az éneke mellett a szerénységével és eleganciájával a hazai mezőnyből kiemelkedő ifjú hölggyel beszélgettünk Kaltenecker Zsolttal, Gyémánt Bálinttal és Andrew J-vel közösen alapított új együttesük, a Bin-Jip pénteki bemutatkozó koncertje kapcsán.

A38: - Hogyan jött az új formáció ötlete, igénye, s miként állt össze a csapat és az első lemez anyaga?

Harcsa Veronika: - Szerettem volna a quartet-em mellett egy új zenekart, ahol tér jut a hangzásokkal, felvételi technikákkal, elektronikus zenei stílusokkal való kísérletezgetésnek. Ezzel kerestem meg Andrew J-t és Gyémánt Bálintot, akikkel korábban külön-külön már dolgoztam. Az első próbák nagyon szabadon teltek, improvizáltunk, ötleteket gyűjtöttünk, majd lassan dalokat kezdtünk formálni az ötletekből. Két-három dalnál tartottunk, amikor elhívtuk Andrew régi zenésztársát, Kaltenecker Zsoltot, hogy billentyűzzön pár vendégszólamot. Ő viszont maradt, és a legnagyobb örömünkre, a következő próbára már zenekari tagként jött. Egy teljes évig dolgoztunk Andrew nappalijában a dalokon, mire összeállt egy lemeznyi. Az album elkészültével fogtunk neki az élő verzió kidolgozásának, ahol nagy hangsúlyt fektettünk a dalok lemez-hangzásának megőrzésére. A popzenei jellegű kötöttségeket live act részekkel ellensúlyozzuk majd a koncerten, hiszen mindnyájunknak fontos a spontaneitás a zenében.

A38: - Sokat játszotok külföldön, ahol az angol szövegek nyilván megannyi akadályt bontanak le, azonban itthon nem adódik ebből probléma, értetlenség?

Harcsa Veronika: - De, sokkal kisebb hangsúly van így a szövegeken, mintha magyarul énekelnék, az emberek nem figyelnek annyira oda rá, akkor sem, ha értik. Nem is úgy írom a szövegeimet, hogy azok vigyék el a balhét, és nekem kétségkívül fontosabbak, mint a közönségnek. Az ok, hogy angolul írok, az, hogy azokhoz a típusú zenékhez, amiket játszom, nekem az angol nyelv kötődik. Egy ideje foglalkoztat egyébként, hogy az anyanyelvemen is énekeljek, és tervek is formálódnak ezzel kapcsolatban. A quartetem következő anyaga valószínűleg magyar nyelvű lesz.

A38: - A Harcsa Veronika Quartet pillanatnyilag hogy áll, mik a tervek, távlatok?

Harcsa Veronika: - A január-februári intenzív Bin-Jip próbák miatt nem vállaltam fellépést a quartet-tel, de március közepétől ugyanúgy koncertezünk, mint tavaly. A következő lemezünket tervezgetem, egyelőre csak fejben. Ősszel szeretném kidolgozni, ami azt jelenti, hogy kb. egy év múlva jelenhet meg. Reményeim szerint a Bin-Jip és a HVQ tud majd párhuzamosan haladni, mindkettő fontos nekem.

A38: - Mennyire járódtak be a külföldi meghívások, az idén merre lépsz fel a nemzetközi szcénán, s hogy lehet mindezt idegekkel bírni?

Harcsa Veronika: - Idén is sok fellépésem lesz Európa-szerte. Az Erik Sumo Band új lemeze egy német kiadónál jelent meg, így számos német, osztrák, svájci meghívásunk van. Nicola Conte és a német trombitás Thomas Siffling is rendszeresen hív fesztiválokra, mindkettőjük következő lemezén énekelni fogok. A HVQ-t idén eddig a környező országokból hívták több helyre.
Idegekkel jól bírom, feltölt és inspirál az utazás, és próbálom úgy intézni, hogy körülnézni is legyen időm az adott helyen, legalább egy-két óra. Tavaly feledhetetlen élmény volt a skandináv turné Nicolával, és a HVQ második japán turnéja.

A38: - Mi a két formáció külön útja? Merre lép majd fel a Bin-Jip, s merre a Quartet, s hol találkozhat a kettő?

Harcsa Veronika: - Ezt nehéz megjósolni, hiszen a Bin-Jip első koncertje még csak most pénteken lesz. Nem tudhatjuk pontosan előre, hogy milyen közegben, milyen helyszíneken fog jól működni az új zenekar. Sok helyen találkozhatnak majd a HVQ-val, a nyári fesztiválokon, a Hajón mindkét zenekar a fellépők közt szerepel, sőt, ősszel a MűPában is lesz Bin-Jip. A HVQ-val gyakran lépünk fel kisebb klubokban is, ez a Bin-Jip esetében nem biztos, hogy működhet, mert sok minden alapszik a hangzásokon, így az erősítésnek szigorúbb kritériumai vannak.

A38: - Mennyire esett jól Veronikának a képzett-társításokon való fellépés? Egyáltalán, még hol élhető meg ez a beszélgetős, zenélgetős, szalonos hangulat, amely egyébként oly jót tesz annak, hogy egy művészt alaposabban, mélyebben, jobban megismerjenek?

Harcsa Veronika: - Nagyon pozitív élmény volt, máshol ilyet még nem láttam. Gyémánt Bálinttal úgy egy éve rendszeresen fellépünk duóban kisebb helyeken. Ez a duó-projekt nem egy különálló zenekar, hanem pont a fesztelen, spontán, közvetlen zene-élményért, műhelyhangulatért vágtunk bele. Ilyenkor többet is mesélek a dalokról, vagy bármiről, ami épp történt, történik.

A38: - Milyen más projektekben és formációkban veszel részt a közeljövőben?

Harcsa Veronika: - Beszéltem az összes zenekarról, ahol állandó tag vagyok. Mindig vannak egyéb, egyszeri vendégeskedések is, legközelebb például a Zene a Rasszizmus Ellen kapcsán a Karaván Familiával fogok énekelni.

-a38.hu-

[2010.03.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Hitel ajánlat 48 órán belül (Jelentkezze egyéb [2024.02.06.]
Hitel, pénzügyi segítség és kötvény egyéb [2024.02.02.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Bestiális este a Barba Negrában
Február 18-án ismét ellátogatott hozzánk a Battle Beast...

István, a király 40. éves koncertturné - képriport
A Crescendo Music Management...

20 éve mutatták be a Rómeó és Júlia musicalt - képriport
Elindult a Tankcsapda 35. éve - képriport  
Ha eddig úgy élt bennünk a Fekete Péter, mint egy "poros darab", akkor most irány a Centrál Színház
Szimfonikus metal est a Barba Negrában 
beszámolók még