Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2018. december 10. | hétfő | Judit nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolatok
Alföldi Róbert
Feke Pál

Feke Pál felfedi a János Vitéz kulisszatittkait

„A Zene az kell” magazinműsor ötödik epizódja a Nemzeti Színház egyik sikerdarabjáról mutat be kulisszatitkokat. A Petőfi Sándor által írt magyar meseeposz, a János vitéz tavaly került a repertoárba. Alföldi Róbert két szereposztásban állította színpadra a művet. „A zene az kell” következő részében a rendező-főigazgató kalauzol minket végig a darabon - és a színházépületen.

A magyar színháztörténet egyik sikerdarabja a Kacsoh Pongrácz-Heltai Jenő-Bakonyi Károly által színpadra vitt János vitéz című daljáték, melynek ősbemutatója 1904-ben volt.

A mű akkoriban hatalmas sikert aratott, alig fél szezon alatt 200 ezer néző látta. 2009. január 16-án és 17-én mutatták be a János vitézt a Nemzeti Színházban - kettős szereposztásban -, a jól ismert történetet újszerű, sokoldalú megközelítésben újragondolva. Az egyik szereposztás a klasszikus nagyokból áll: Stohl András, Söptei Andrea, Udvaros Dorottya, Bodrogi Gyula a főbb szerepekben, míg a másik szereposztásban a fiatalok kaptak lehetőséget, köztük Mátyássy Bence, Tompos Kátya, Szabó Kimmel Tamás és Radnay Csilla.

Kukorica Jancsi és Iluska szerelmes, kalandos története korhatár nélkül, minden korosztály kedvence. Kit a szárnyaló fantázia, kit a finom erotika, az áradó humor vagy a játékosság ragad magával. Petőfi 1844-ben írta a meseeposzt, amely már a maga korában is nagyon népszerű mű volt. Az azóta eltelt több, mint 166 év alatt számos módon feldolgozták történetét. A két főhős, a talált gyermek, Jancsi és az árva lány, Iluska sorsa és élete a népmesék világára emlékeztetnek. A valós környezetben kezdődő mű anekdoták során keresztül a népmesék világába ragadja a nézőt és ott teljesedik ki a történet, mely természetesen a szerelmesek egymásra találásával ér véget Tündérországban.

A Siklósi Mária építész tervei alapján épült színházban 2002. március 15-én tartották a színházavató előadást. A hatalmas épület, az azt körülölelő parkosított területtel együtt 20.844 négyzetméteren terül el. Az előcsarnok teljes magassága, a panorámaliftek, a két emeleten kialakított a Dunára és a Budai hegyekre panorámás tér mind-mind lenyűgözővé teszik a Nemzeti Színházat. Budapest egyik legkarakteresebb épületén a főigazgató, Alföldi Róbert vezeti végig a nézőket.

Fedezd fel a Nemzeti Színházat és a János vitéz kulisszatitkait! Mert „A Zene az kell” – János Vitéz I és II a Nemzeti Színházban - április 3-án, 19.00 órakor a Duna Televízió képernyőjén.

- zene.hu -

[2010.03.30.]

Megosztom: Megosztom az iWiW-en

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Dobos zenekar [2018.12.05.]
Ritmusgitáros zenész » gitáros [2018.12.02.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Sting és Shaggy Budapesten: "Évtizedekre feltöltött ez a 2 óra."
Sting és Shaggy elhozta...

Farkasok vették be a Barba Negrát - képek az Amaranthe és a Powerwolf koncertjéről
November...

Marót Vikiék indították el a győri óriáskereket
beszámolók még