15%-os kuponkedvezmény 47.000Ft felett a Spartoo.hu webáruházban. Kuponkód: MAJUSP15
2020. október 22. | csütörtök | Előd nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Vaya Con Dios a Syma Csarnokban
A De-Phazzel ünneplik a nyarat a West-Balkánban
Triplázott a Magna Cum Laude: Nagyon köszönik a rajongóiknak
Felújitották az értékes hangszert, hamarosan bemutatják Budapesten
Kapcsolatok
Los Lobos
Legnépszerűbb csengőhangok
Kapcsolódó események
Los Lobos koncert
[2010. május 14.
péntek 20:00]

La Bamba a Petőfi Csarnokban

A Los Lobos karrierje több mint 35 évvel ezelőtt indult, és azóta is töretlen. Legtöbben a rock and roll klasszikus, a "La Bamba" feldolgozásáról ismerik őket (Los Lobos — La Bamba), amellyel a poplisták élére tornázták fel magukat 1987-ben, de a R. Rodriguez féle Desparado filmzenéje miatt is sokan kedvelik az együttest.

A banda 1973-ban állt össze, négy zenészből. Louie Perez a középiskolában találkozott össze a basszgitáros-énekes Conrad Lozano-val és a gitáros-harmonikás-énekes David Hidalgo-val. Ez utóbbi és a gitáros-énekes Cesar Rosas barátsága pedig még az általános iskolás évekre megy vissza. "Cesaréknál volt néhány akusztikus gitár. Otthon laktunk, és naponta háromszor nagyokat ettünk. Nem volt túl bonyolult az élet akkoriban" – mondja a dobos-gitáros Perez.

Mexikói dalokat kezdtek el tanulni, hogy szüleiknek örömet szerezzenek. "Teljesen le voltunk nyűgözve az emberek reakciójától. A fiatalabbak először nem nagyon tudtak hová tenni minket. Olyan zenét játszottunk, amire eddig rá sem bagóztak. A késő '60-as és a kora '70-es években egy chicano és egy mexikói-amerikai mozgalom hódított" - magyarázza Perez. "Ez végül egy kulturális reneszánszba csapott át, ami azt is jelentette, hogy nagyobb hangsúly került a kultúra megismerésére.” A Los Lobos a mexikói zene szinte teljes spektrumát felhasználta a repertoár kialakítására. Kitalálták, hogy a mariachi és rock'n'roll egyvelegét fogják játszani. És bejött.

Az első nagy kiadónál megjelent, How Will the Wolf Survive? című albummal a zenekar szinte azon nyomban felhívta magára a figyelmet. "Ekkor egy érdekes válaszút elé kerültünk" emlékszik vissza Perez. "Felmerült a kérdés, hogy mit akarunk magunkkal kezdeni. Egy klassz kis bulizenekar akarunk lenni, vagy valami más, ami ennél sokkal tartósabb?...

Az együttes történetének csúcspontját az eredetileg Ritchie Valens féle La Bamba feldolgozása hozta meg, ami még a listák csúcsára is került. A La Bamba folytatási kényszerének ellenállva a Los Lobos sikeresen eltávolodott a szériagyártás veszélyes vizeitől és a következő, a mexikói zene különféle regionális stílusait bemutató La Pistola Y La Corazon címet viselő albummal állt a nagyközönség elé (ezzel mellesleg ismét begyűjtöttek egy Grammy díjat is).

A Neighborhood című album visszakanyarodást jelentett a rock'n'roll műfajához, míg az 1992-es Kiko új korszakot nyitott a zenekar életében.

Ezt követően a tagok különböző side projectekbe fogtak, megjelentek szólólemezek és olyan remek kísérleti formációk, mint a Latin Playboys, a Los Super Seven és a Hounddog. Legutóbbi lemezükön a leg nagyobb Disney slágereknek adtak csak rájuk jellemző speciális keretet.

Számos filmzene is fűződik a nevükhöz, a már fentebb említett La bambán kívül Antonio Banderas-szal közös munkájukat mindenki ismeri, de szintén sikeres volt a Mambo Kings című munka is.

 

A rock sztárok közül is rengetegen dolgoznak előszeretettel velük. Ilyen például Tom Waits, Bob Dylan, a Grate ful Dead, a Clash, a U2, Neil Young, John Lee Hooker, San tana, Bobby Wom ack és a sort még hosszan lehetne foly tatni. Nem hiába emlegetik őket East LA legjobb csapataként! Eddig három Grammy díjat gyűjtöt tek be - ők voltak ez első chicano (mexikói-amerikai) banda, aki Grammyt kapott - és az egyéb elismerésekből is van egy pár és a Fehér Házba is szinte már hazajárnak.

A sokoldalú zenészcsapat otthonosan mozog a rock and roll, a mariachi, a blues vagy az altrock keretein belül, akárcsak a soul, vagy az R&B berkeiben.

Los Angeles legendás együttese turnézik. Bejárja az Egyesült Államokat és Európát, és ami nekünk a legfontosabb, május 14-én, Budapesten a Petőfi Csarnok­ban ad koncertet. Jegyár: 8900 Ft.

A zenekar tagjai: David Hidalgo (ének, tangóhar monika, hegedű, gitár - gyakor­latilag bár milyen hangszer, amin húr van), Cesar Rosas (ének, gitár, mandolin), Louie Perez (ének, gitár, ütőshangszerek, dob), Conrad Lozano (basszus gitár, ének), Steve Berlin: szaxofon, harmonika, fuvola, melodica, billentyűs).

 

[2010.05.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Dumps.Services - Real Dumps Shop 2020 CD/MC/bakelit [2020.10.20.]
Kotta gyűjtemény zongoristáknak kotta [2020.10.04.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

Bemutatták az István, a királyt az Erkel Színházban - képes beszámoló
Gyöngyösi Levente...

Othello a Katonában - képekben
Október 9-én mutatta be a Katona József Színház Shakespeare...

Megnéztük! Neoton koncert volt a Skanzenben - képekkel
Képes beszámoló - La Mancha lovagja a Budapesti Operettszínház színpadán
Elisabeth musical - élménybeszámoló képekkel
beszámolók még