2022. október 7. | péntek | Amália nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Dolly
 
Legutóbbi kiadványok
Plusssz... (2005)
Könny és Mosoly (2001)

Összes kiadvány

Legutóbbi programok

Összes program

Képgalériák
Dolly fotók
Kapcsolódó cikkek
Dolly: A mi kapcsolatunkat már nem lehet elrontani
Kiderült! Dolly új névvel és új csapattal folytatja tovább
Mondd Dolly, felnőttem?  - Kékes Zoli emlékére
Dolly: "Nem lehet kihagyni, mert kikövetelik"
Bécsben újra együtt lépett fel Dolly és Wanda Jackson
     
 
Dolly
Születés dátum: 1949. május 21.
Web: http://www.dollyroll.hu
E-mail: dollyroll@freemail.hu
Aktív kapcsolat: Dolly Roll (énekes, 1983-)
Egyéb kapcsolat: Hungária (énekes, 1980-1985)
A Dolly Roll zenekar énekesnője, frontembere
 
     

Dolly

Énekesnő, zeneszerző, dalszövegíró

Az Ikrek jegyében született, május 21-én Renczi Mária néven. Az éneklés már egészen kiskorában magával ragadta, szeretett szerepelni. Az iskolában kitűnt tanulmányi eredményeivel, a magatartásával azonban problémák is akadtak: eleven kislány volt. Később több éven keresztül atletizált és úszott, vitorlázott, lovagolt, evezett.

Az általános iskola elvégzése után a Kossuth Zsuzsa gimnáziumba járt, ami nagyon erős, kiemelkedő iskola volt. Reál tagozatra iratkozott be, szakkörnek is a matematikát, fizikát, kémiát választotta. Matematika tudásával kitünt az osztályból, versenyeken képviselte iskoláját.
Amikor a gimnázium második osztályába járt, megismerkedett Fenyő Miklóssal: hallotta a tanteremben, hogy valahol egy zenekar próbál, rosszullétet színlelve kiszökött, megkereste őket, s még aznap belépett a Devil’s együttesbe, amelynek Fenyő volt a zongoristája. A tanulás azonban ekkor még gátat szabott énekesi karrierjének, így az iskolát választotta.

A továbbtanulási terveket illető bejelentése hatalmas vihart kavart iskolájában: a matematika szak helyett a Színművészeti Főiskolát választotta. Olyan osztálytársai voltak, mint Paudits Béla, Oszter Sándor. Lelkesedése azonban nem tartott túl sokáig, ráébredt: rosszul döntött. Munkába állt a FŰSZÉRT-nél, a számlázási osztályra került, ahol három évig dolgozott. Később a Mentőkhöz került, ahol nagyon szeretett dolgozni, megbecsülték, kedvelték a fiatal lányt.

1979 őszén találkozott újra Fenyő Miklóssal, amikor is egy üzenet fogadta, miszerint Fenyő várja. Kiderült: énekesnőt keres a zenekara számára, amelynek tagjai a következők voltak: Kékes Zoltán, Novai Gábor, Fekete Gyula és Szikora Róbert. Szikora nagymamájának garázsában volt a próbaterem. Dolly első dala, ami elénekelt a Man we had a Party volt, amellyel megnyerte a többiek szimpátiáját is. Dolly a Hungária együttes tagja lett.

1980. március 2-án a Műszaki Egyetem „E” Klubjában volt az első hivatalos fellépése, ahol Dolly bemutatkozhatott a közönségnek. A publikum szívébe zárta a jellegzetes hangú énekesnőt. Eközben nem mondta le a Mentőknél betöltött állását sem, titkolta, hogy énekesi karrierbe is kezdett. Két hónapig tartott a „kettős élet”, ám akkor a Pulzus című műsor is foglalkozott a Hungáriával, a Füles pedig Dolly arcképével a címlapján jelent meg. Félelmei alaptalanok voltak: főnökei és kollégái is örömmel fogadták sikereit. A Hungária első nagylemeze, a Rock and Roll Party az első hónapban mér 40 ezer példányban elkelt, Dolly első nagy slágere a Meghalok hogyha rám nézel is ezen az albumon hallható. Ez év december 31-én elbúcsúzott a Mentőszolgálattól, kivitelezhetetlen volt a két fronton való helytállás.

1981-ben kijött az új nagylemez is, Hotel Menthol címmel, amellyel ismét frenetikus sikereket ért a „hatosfogat”. Dolly ismét sziporkázott: Isztambul, Kori Roki, Baby Doll című dalaival hangos sikereket ért el.

1982. márciusában jelent meg harmadik albumuk, Aréna névvel. A zenekarból ekkora már kilépett Szikora Róbert. A Hungáriában feltűnt két új tag: Flipper Öcsi (ének, twistdob, gitár) és Zsoldos Dedy (dob, vibrafon, ritmushangszerek).A Végzetes futballista című nóta szövegét Dolly írta, s énekelte még a Tranzisztor kor hajnalán, a Portugál utcabál és a Buzogány Árpád című dalt is.

1983-ban kijött az utolsó Hungária korong, Finálé? címmel, amelyen már számos vendégzenész is közreműködött, nevezetesen a Chips, Cherry and the Chaps együttes. Dolly ismét nagy slágereket adott elő: Cha-cha-cha, Séró Báró.

Június 26-án új fejezet kezdődött el Dolly életében: megszűnt a Hungária s megalakult a Dolly Roll. A felállás a következő volt: Dolly, Kékes Zoltán, Novai Gábor, Fekete Gyula, Jeszenszky Béla (Flipper Öcsi), Zsoldos Gábor (Zsoldos Dedy). Az énekesnő életét ettől a naptól kezdve a Dolly Roll zenekar töltötte be, emblematikus figurája lett, hiszen a zenekar neve is, - ahogy a dalok legtöbbje is - rá épül. A közönség elfogadta az új csapatot s Dolly még nagyobb sikereket ért el, mint a Hungária idejében.

1987. januárjában újra meg kellett újulnia, mint a Dolly Rollnak, mint Dollynak, ugyanis Flipper Öcsi és Zsoldos Dedy kiszálltak a csapatból. Új tag érkezett: Richie (Kecskés Gábor), akinek később ő lett az esküvői tanúja. A folyamatos kilépések sem hátráltatták karrierjét, hatalmas rajongótábora volt, az ország egyik legkedveltebb énekesnője volt már ezekben az időkben is.

1992-ben, már csak Kékes Zoltánnal és Richievel alkották a Dolly Rollt. Ebben az évben Magyarországra látogatott a híres világsztár: Wanda Jackson. Közös lemezt készítenek; Dollyval "Rit it up” dalt együtt éneklik - magyar és angol szöveggel - a felvétel pedig a korong egyik legnépszerűbb dala lett.

1993-ban az ő hangján szólal meg a Dolly Roll dinója, a Tipi-Tapi Dínó.

1995-ben Dolly életét ismét a Hungária együttes tölti ki, ugyanis a csapat egy évre újra összeállt, s egy új albummal is jelentkezett, amelyen több dalt is énekelt: Kroko-dili, Non-stop szerelem, Riói kaland, Hol van már a tavalyi smár (duett Fenyővel), Skubulidubili, Valaki várt rám.

1996-ban szerepet kap a Rutkai Éva Színházban, A Hippolyt, a lakáj című darabban, Aranka szerepét szánták neki. Több mint fél éven keresztül szerepelt a darabban. Később a zenekari elfoglaltságai miatt nem tudott többet színpadra lépi az előadásban. Az atlantai olimpia hivatalos magyar dalát is ő énekli el, címe: Atlana rá-rá, Hajrá! Ez év karácsonyán ismét Fenyő Miklóssal láthatták együtt a színpadon: több meghívott vendéggel együtt szerepelt a BS-ben Fenyő nagyszabású buliján.

1997-ben a Tipi-Tapi Tamagocsi című dalt franciául, angolul és olaszul is felénekelte.

1999-ben operett dalokat hangszerelt át, s nagy sikereket ért el vele a Dolly Roll. Munkájához Szenes Iván is gratulált.

2000-ben megjelent első szólóalbuma, Könny és mosoly címmel. Azon kívül, hogy minden dalt ő énekel a lemezen, szerzői kiadás is, hiszen a dalok 99 százalékának ő írta a szövegét és zenéjét. Több érzelmes, romantikus nóta szerepelt rajta, mint azt eddig megszokhattuk tőle.

2001-ben DollyWood Story címmel önéletrajzi könyvet jelentet meg, amelynek segítségével nyomon követhető 20 éves pályája s számos érdekes történettel is gazdagodhat az olvasó. A kiadvány mellé egy bonus cd is járt, amelyen a Szívemben zenélő hangjegyek című szezemény hallható s amely máshol azóta sem beszerezhető.

2003-ban Jubileumi Koncert néven nagyszabású bulit tartott, olyan vendéggel, mint Kékes Zoltán, Richie, Szikora Róbert, Fekete Gyula, Novai Gábor. A koncertről hangfelvétel is készült, amely cd formában meg is jelent.

2005 novemberében újabb szólólemezzel jelentkezett, Dolly pluSSSz címmel. Duettet hallhatunk az albumom Szandival, Fenyő Miklóssal (A szemed ugye csillog még című dal szerzője Fenyő) és Szulák Andreával is.

[2007.01.25.]

Kiadványok
stúdió
Dolly: Könny és Mosoly (2001)Dolly: Plusssz... (2005)
Hozzászólások: Hozzászóláshoz, lépj be!
pohoriljak 2010.04.29. 19:43 • [1]
imádom dolly számait föleg az ábrándos szép napokat sok puszi neked dolly és igy tovább
habár még csak 24 vagyok de imádom halgatni dollyt

Teljes fórum »»»

lap teteje
 
HITEL VÁLLALKOZÓKNAK egyéb [2022.10.07.]
gazda szolgáltatás [2022.10.06.]
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Kétnapos ünnepségsorozat egy 30 éves lemez tiszteletére
Vannak feleslegesen erőltetett...

Billy Idol, a rocklegenda a Budapest Parkban - képekben
Az esős időjárás ellenére is közel...

Megnéztük T. Danny koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
50 éves lett Janza Kata, koncerttel ünnepelt - képekben
„Örs egy csoda” – koncerttel emlékezett az AWS
Megnéztük: 80's Disco Retro Festival a Budapest Parkban - képekkel
Óriási nyárbúcsúztató Kowa koncert volt a Parkban - képriport
beszámolók még