2022. november 26. | szombat | Virág nevenapja
  Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

CD-n kapják meg a népszerű operát a középiskolások

Több ezer középiskolás diák ismerheti meg a Bánk bán című opera 1861-es úgynevezett ősváltozatát, miután Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára hétfőn 1500, oktatási célokra felajánlott CD-t vett át a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosától. 

A dalszínház az Erkel-mű bemutatásának 150. évfordulója(1861. január 6.) alkalmából háromlemezes albumot adott ki. A kiadvány a Bánk bán zenei anyagát örökíti meg, azt a változatot, amely a szerző születésének 200. évfordulója alkalmából 2010 novemberében, több mint hetven év után csendült fel újra a dalszínházban.

A CD-felvételek kiadása az operaház hosszú távú céljai közé tartozik - jegyezte meg az átadáskor Horváth Ádám miniszteri biztos.
Az oktatási célokra felajánlott lemezeket Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár vette át.

"Az adomány felbecsülhetetlen értékű, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az iskola feladata testben és lélekben egészséges, harmonikus teljes ember nevelése és ez elképzelhetetlen zene nélkül" - fogalmazott az államtitkár.

A diákok leckét kapnak emberségből

Az a diák, aki az iskolában végighallgatja néhányszor a Hazám, hazám kezdetű áriát vagy Melinda szomorú énekét, leckét kap emberségből, hűségből, a haza iránti elkötelezettségből - hangsúlyozta Hoffmann Rózsa. Felidézte: ő úgy vált opera rajongóvá, hogy 10 éves korában először két Erkel-művel, a Hunyadi Lászlóval, majd a Bánk bánnal ismerkedett meg.

A CD-ket középiskolákhoz juttatják el az Oktatási Hivatalon keresztül. Véleménye szerint a mű a történelem és irodalom órákon is használható. "Azt javaslom, minél több alkalommal hallgassák meg a diákok, de ne csak hallgassák, hanem értelmezzék is" - jegyezte meg.
Ami a közoktatásban a művészeti nevelést illeti, az MTI kérdésére Hoffmann Rózsa elmondta: amit Gulyás Dénes (Fidesz) képviselő is szorgalmazott, hogy ne csak heti egy énekóra, hanem két-három művészeti nevelési óra legyen az általános iskolákban, ha nem is teljes egészében, de megvalósul. Az új nemzeti alaptanterv tartalmazza az alsó tagozatos osztályokban ilyen órák tartását. "Három órát sajnos nem tudunk erre szánni" - fűzte hozzá.

A CD kiadását a Nemzeti Kulturális Alap és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatta. Az adományozás része a dalszínház új ifjúságnevelő projektjeinek, amelyek közül az egyik legfontosabb a következő tanévben induló Ismerkedés az operával című előadássorozat. A programot az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében meghirdetett TÁMOP (Társadalmi Megújulás Operatív Program) pályázaton elnyert csaknem negyvenmillió forintos támogatásból finanszírozza a dalszínház szakmai csoportja, amely hat iskolába szervez operabeavató sorozatot.
Az 1861-es ősbemutató utáni, Erkel saját javításaival ellátott Bánk bán partitúra alapján készült, 800 oldalas kritikai kiadást az MTA Zenetudományi Intézete 2010 március végén mutatta be.

- MTI - 

[2011.05.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
magán kölcsön ajánlat (Email: mariakovac szolgáltatás [2022.11.24.]
Hitelajánlat sürgős egyén között szolgáltatás [2022.11.24.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Ilyen volt a Volbeat koncert az MVM Dome-ban - képriport
November elején jártak hazánkban a...

Beszámoló Bródy János Aréna koncertjéről - képekkel
Telt házas koncertet adott Bródy...

900. alkalommal is lezuhant a csillár a Madách Színház színpadán - képekben
Újra elkápráztatott minket az Incognito!
Nosztalgikus energia és hamisítatlan old-school hip-hop árasztotta el a Budapest Arénát.
Ilyen volt a Godsmack koncert - képriport
Megnéztük a Backstreet Boys koncertjét az Arénában - képekkel
beszámolók még