2021. június 21. | hétfő | Alajos, Leila nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Meghalt a kiváló magyar zenész

 Életének 77. évében elhunyt Hary Béla operakarmester, a Kolozsvári Magyar Opera örökös tagja - adta hírül kedden a romániai magyar sajtó. 

Hary a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjének kitüntetettje és a Pro Cultura Hungarica emlékplakett birtokosa.

Az erdélyi Krónika és a kolozsvári Szabadság című napilapok szerint az 1934-ben Szilágysomlyón született karmester Kolozsváron végezte tanulmányait, 1958-tól több mint fél évszázadon át dirigálta a Kolozsvári Magyar Opera repertoárján levő művek többségét. A Kolozsvári Magyar Opera igazgatói tisztségét 1973-1977 és 1984-1989 között töltötte be.

Zeneszerzőként több balettzenét (Játékparádé, Sárga rózsa, Hófehérke és a hét törpe), továbbá zenekari és kamaraműveket komponált. Farsang című musicaljét a kolozsvári magyar és a román opera is bemutatta.

Kiváló karmesteri tevékenységéért, a bartóki és az erkeli életmű továbbéltetéséért egyebek között a Magyar Köztársaság tisztikeresztjét vehette át Göncz Árpád volt magyar köztársasági elnöktől 1993-ban, megkapta az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Erkel-díját 1996-ban, a Kolozsvári Magyar Opera fennállásának 50. évfordulója alkalmából - 1998-ban - pedig a társulat örökös tagja lett.

[2011.05.17.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

Megnéztük: Triász koncert a GastROCKitchen Pubban, Százhalombattán, képekkel
Hangulatos pub...beszámolók még
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával