2021. június 21. | hétfő | Alajos, Leila nevenapja
  Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Újra Shakespeare Fesztivál Gyulán
Yeke Yeke a VeszprémFesten
Rajongói segítséggel készült az új Belmondó-klip
Teltház a Fishing on Orfű fesztiválon!
Az idei év slágere a drága tequila
Kapcsolódó események
Küss Mich: Xeno & Oaklander (US) + Martial Canterel (US)
[2011. július 16.
szombat 20:00]

Cold wave és a minimálszinti a Rohamban

Július 16-án az amerikai Xeno & Oaklander és Martial Canterel lép fel a Rohamban.

Szintipop is meg nem is: a különféle zenei divathullámok katalizátoraként is működő Brooklyn a cold wave és a minimálszinti műfajába is életet lehelt az utóbbi pár évben. Ebben nagy szerepet játszott Veronica Vasicka kiadója, a Minimal Wave, amely a minimalista szintis popzene harminc évvel ezelőtti hullámának szuperkispéldányszámú kazettáit adja ki sorban újra, illetve a Wierd, amely a kortárs synthwave egyre szélesebb körben figyelt zenekarait (Led Er Est, Automelodi, Frank (Just Frank), Staccato Du Mal, vagy legutóbb a Kindest Lines) juttatja rendszeresen szóhoz kiadványain, illetve több éve működő keddi klubestjein. Az sem véletlen, hogy a kiadó feje, Pieter Schoolwerth állította össze a tavalyi év egyik legfontosabb retrospektív válogatását Európa periférikus szintis popzenéiből Cold Wave And Minimal Electronics Vol. 1 címmel.

Ugyanebbe a csapatba tartozik a műfaj és a brooklyni közeg talán legmagányosabb, és egyben legnagyobb megbecsülést élvező alakja, Sean McBride, aki a félig francia, félig norvég Liz Wendelbóval közösen hozta létre a Xeno & Oaklander duót. Ők ketten Vigils című első lemezükkel – kissé meg is előlegezve az elmúlt év hype-ját - a műfaj egyik újkori klasszikusát teremtették meg 2007-ben (ez a lemez aztán keresett hiánycikk lett, idén újra is nyomták), tavalyelőtt Sentinelle címmel elkészítették a folytatást, idén pedig jön a harmadik. Hűvös dallamaikat, szikár ütemeiket, elektronikus dalaikat teljes egészében élőben, analóg eszközökkel és egyhuzamban adják elő és veszik fel stúdiófelvételeiken épp úgy, mint koncertjeiken.

A Xeno & Oaklander a Küss Mich vendégeként jár először Magyarországon. A Rohamban tartott fellépést az teszi még egyedülállóbbá, hogy Sean McBride a X&O európai nyári turnéja alatt kizárólag Budapesten játszik Martial Canterel néven is – egyszemélyes szintiarzenálként, amellyel már a X&O megalakulása előtt is tekintélyt szerzett Európában és hazájában egyaránt, idén pedig egyik legjobb (és legpoposabb) lemezét adta ki You Today címmel.

[2011.06.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük: Triász koncert a GastROCKitchen Pubban, Százhalombattán, képekkel
Hangulatos pub...beszámolók még