2023. szeptember 26. | kedd | Jusztina nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Bővebb információ
Kapcsolódó cikkek
Szikora Róbert: "Fenyő Miklós hadd pukkadjon meg"
A Hungária előtt tisztelegtek - képekkel!
Óriási buli! Fenyő Miklós koncert tizenharmadszor a Margitszigeten
Az Alexandránál a Ganxsta Zolee és a Kartel az első
Demonstrációra készül a Sláger Rádió
Csak néztünk! Így nézett ki Szikora Robi egykor!
Exkluzív! Megtudtuk, kik éneklik a VIVA Comet hivatalos dalát
Jön a Csikidám - Film készül Szikora Róbert életéből
"Végeláthatatlannak tűnt a regenerálódás˝ - interjú Szentpéteri Csillával
Képgalériák
Magyar Világtalálkozó
Kapcsolatok
Szikora Róbert
Pitti Katalin
Sotto Voce Kamara Énekegyüttes
Demjén "Rózsi" Ferenc
Balázs Fecó
Szentpéteri Csilla
Keresztes Ildikó
Kormorán
Király Viktor
Poór Péter

Balatonlellén jó volt magyarnak lenni...

Hatalmas sajtóérdeklődés közepette, sikeresen zajlott le az első Magyar Világtalálkozó. Bár az időjárás nem fogadta kegyeibe a résztvevőket – az évszakban megszokottnál jóval hidegebb volt, a nyitónapon még orkán is tombolt a vízparton, a négynapos rendezvényen végig borongós, esős volt az égbolt –, a lelkekben kisütött a nap. Joó Gézával, a Világfesztivál szóvivőjével beszélgettünk
 

Balatonlellén,  június 30-július 03. között, négy napra otthonra talált összmagyarságunk: minden volt, ami magyar. Egy tucat helyszínen, több mint száz programra érkeztek tengeren- és határon túli országból a résztvevők. Tizenkét konferencia, a két nagyszínpadon ezernél is több fellépő művész, együttesek, zenekarok, koncertek, találkozók, versenyek zajlottak, miközben a látogatók megkóstolhatták a magyar konyha ízeit, finomságait és italait, megtekinthették a jurtasátrak kézműveseinek termékeit.

Magyar-Lengyel Barátság Nappal kezdődött az eseménysorozat. A szomszédos Balatonlellén a Magyar Népfőiskolai Collegium nemzetközi közgyűlése, majd a Reformátusok Tanácskozó Zsinata zajlott. Este a római katolikus templomban ökumenikus istentiszteletet celebráltak, amelynek kísérőprogramjaként neves előadóművészek – többek között Pitti Katalin és a Sotto Voce Énekegyüttes – adtak színvonalas kulturális műsort.

Július 01-jén került sor a Világtalálkozó impozáns hivatalos megnyitójára a Főtéri Rendezvénypark mintegy ötezer négyzetméteres területén. Ezt követően adták át A Világ Magyarságáért (Józsa Judit kerámiaszobrász Életfa című alkotása) elismeréseket.
Ezután került sor a szomszédos Emlékparkban a Megmaradásunkért jelképmű ünnepélyes átadására, amelyet az I. Magyar Világtalálkozó emlékére, a magyar összefogás jegyében, dr. Tanka László, a Világtalálkozó elnöke és Kenéz István, Balatonlelle polgármestere felkérésére Farkaslaki Jakab György faszobrász alkotott egy erdélyi tölgyfából.

A megnyitó után a Főtéri Rendezvényparkban a folklórfesztivál, a mintegy 45 ezer négyzetméteres Vízparti Tér helyszínének nagyszínpadán pedig a könnyűzenei műsor következett, miközben hat helyszínen – csaknem ugyanazon időben – konferenciák (pl. az Egészségkonferencia, illetve a Magyarsághíd–Hungarikumok-konferencia a Balaton vizén úszó Szent Miklós sétahajó fedélzetén), találkozók kezdődtek, amelyeken alkalmanként 80-250 közötti érdeklődő, résztvevő jelent meg.

Miközben a konferenciák zajlottak, a Találka Téren ismerkedtek a különböző országokból érkezők, a nagyszínpadon pedig Méry Péter irányításával, Joó Géza műsorvezetésével és Kuti László (hangtechnika, DJ) közreműködésével a könnyűzenei élet legnépszerűbb személyiségei léptek fel. Néhány név, akiknek olykor 3-4 ezer ember tapsolt a Vízparti Tér nagysátrában, illetve a Főtéri Rendezvényparkban: Demjén Ferenc, Tamás Gábor, Szikora Robi, Balázs Fecó, Szentpéteri Csilla, Keresztes Ildikó, a Kormorán együttes, Pomázi Zoltán az új Bojtorján együttesből, Mouksa és a Psychedelic Cowboys, Király Viktor, IVAN & az Emperor Dance, Kefír, Komáromi Pisti és a Live Band, Poór Péter Zsuzsival és Orsival, Galambos Lajos zenekarával, Dávid Viktória gospelénekes, Steve Taylor svédországi pánsípművész, Lendvay Gabriella New Yorkból, Simándy Adél Svédországból, Éles István, a 4 For Dance együttes, Dévai Nagy Kamilla és Krónikás Zenede, Szakács Gábor és a Szkíta Örökség Társulat, Magor és szív útjai dobszólók, illetve még sokan mások.

A Joó Gézával készült interjút majd a következő oldalon találod!

A Szabadtéri Színház nagyszínpadán csaknem éjfélig tartott – Leblanc Győző és Tóth Éva főszereplésével, illetve további neves előadóművészek közreműködésével – a Csárdáskirálynő nagyoperett, amelynek sok száz néző tapsolt.

Nagy érdeklődés övezte a Magyarok Szépe – A Világtalálkozó Királynője választást, amelynek döntőjébe 21 magyar szépség jutott. A döntő során a lányok előbb a maguk által választott öltözékben, majd fürdőruhában, végül alkalmi ruhában mutatkoztak be a zsűri és a több ezres közönség előtt. A csaknem hűvös hajnalba nyúló versenyen a zsűri Kárpátalja szépének, Bozsár Ivettnek ítélte oda a koronát, a két udvarhölgy pedig Béres Evelin és Virágh Nóra lett.

Szép számmal volt a Világtalálkozón kiállító, szakács, finom étel és ital, volt ökör- és malacsütés, grillezés, halétel, házi lepény, faszenes kürtös kalács, bográcsos, egytálételek a Kárpát-medence konyháiban, a Magyar Ízek Utcájában, a Hungarikum Faluban csakúgy, mint a Bor és Pálinka Faluban.

Hatalmas sajtóérdeklődés (Magyar Televízió, Duna TV, Hír TV, Echo TV, ATV, tv2, Magyar Rádió, valamint az országos és a regionális nyomtatott sajtó képviselői) kísérte végig a rendezvényt, amiről még külföldi televíziós csatornák (a New York-i és melbourne-i magyar televízió) is hírt adtak.
 

Néhány kérdés erejéig mikrofonvégre kaptuk az eseménysorozat szóvivőjét, Joó Gézát. Lapozz!

[2011.07.24.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK zenész » gitáros [2023.09.22.]
gazda szolgáltatás [2023.09.21.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Királyi vadászaton jártunk - Royal Hunt koncertbeszámoló képekkel
Szólok előre, hogy a...

Megnéztük a Triász koncertjét a Barba Negrában - képekkel
Kialakult egy ritmusa a Barba...

Megnéztük T. Danny koncertjét a Budapest Parkban (képekkel)
Ezeregy éjszaka: Debütált Geszti Péter world musicalje - képek
Holi Beach bulin jártunk a siófoki Plázson - képekben
beszámolók még