2022. szeptember 28. | szerda | Vencel nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Vízválasztó a Depresszió életében
Itt az utolsó öt Queen sorlemez
Sztárok is tüntetnek a Zöld Pardonért
Folytatódik a Nagy lehetőség! Bemutatjuk az Apokrif zenekart
Kapcsolatok
Hó Márton és a Jégkorszak

Hó Márton kilépett a fürdőszobából

Vannak, akik a Jégkorszakot jobban szeretik az izzadásnál. Helyileg Berlintől, Londontól, Egertől visszhangzik halkan a fürdőszoba. A konyhában főznek, míg a nappaliban felelősségteljes nagykoncert folyik. Félelmetes a félsz szellő. Vajon a maci a partijaikon vagy télen alszik? Esetleg éli az álmát? Most mizu pontosan? Várjuk a kommenteket. Akármi is legyen, forró csoki mindenkinek!

- Mizu volt eddig veled és a zenekarral és most mizu pontosan?
- Hó Márton (gitáros, énekes – Hó Márton és a Jégkorszak – a szerk.): Értem a kérdést, sejtettem, hogy ez lesz az első! Zenéltem, mindig is zenéltem - voltaképpen már hat éves korom óta zenélek (első hangszerem a hegedű volt, aztán jött a gitár, basszusgitár). Középiskolában - mint mindenki mást – engem is elkapott a nagybetűs Rock’n’Roll Gépszíja. Nagyjából 16-17 éves korom óta mindig benne voltam valamilyen zenekarban, soha nem volt olyan időszak, hogy ne játszottam volna valahol. Közben meg összegyűlt pár dal otthon, amiket többnyire barátnőknek, barátoknak játszottam, vagy otthon magamnak a fürdőszobában. Ezeket szerettem volna megmutatni másoknak is, szóval nagyjából így jött az ötlet, hogy megcsináljam a Jégkorszak zenekart. Kezdetben még csak egyszálgitárral működött a dolog, felpakoltam egy csomó számot a netre aztán nagyjából egy év alatt lett belőle egy zenekar, aminek első koncertje december 27-én volt a sajnos azóta megboldogult West-Balkánban. Hogy most Mizu pontosan? Erre azt hiszem a kommentelők tudják a legjobb választ.

- Miért jó fürdőszobában dalokat írni? Miben különböznek a fürdőszobában írt dalok a konyhákban és a hálószobákban írtaktól? Miért nem konyhában írsz?
- Márton: A fürdőszobának van egy sajátos akusztikája, olyan, mintha beépített visszhang effekt lenne benne, szóval ha így veszek fel számokat, már nem kell sokat foglalkozni az utómunkával és az effektezésekkel. Egy ilyen zárt térben sokkal közelebb lehet kerülni a dalokhoz, sokkal intimebb lesz az egész. Az már más kérdés, hogy élőben, zenekarral máshogy szólnak ezek a dalok, az a hangzás inkább hagyományosabb rockozósabb, de én mindkettőt szeretem.

- Hol lakik Anna? Berlinben vagy Londonban? Vagy egyikben sem?
- Márton: Anna mindenhol lakik és sehol sem. Valami ilyesmiről szólna ez a szám, meg a mostani 18-25 évesekről, akiknek nagy része ezt megéli. Kimenni egy-két évre Londonba, Berlinbe vagy bárhová mindig izgalmas és sokkal jobban megismeri magát az ember egy ilyen kiköltözés után, de azért van ennek hátulütője is. Most ezek nagy szavaknak tűnhetnek, de van benne igazság, hogy egy idő után már azt sem tudja az ember, hogy mit csinál, mit akar kezdeni magával az életben. Ezért is van ez a szám végén, hogy: “Anna már nem lakik magában”.

Hø Márton és a Jégkorszak - Anna már nem lakik Berlinben by homarton

- Várod már a nyarat, vagy jól érzed magad a jégkorszakban? Melyik a jobb és miért?
- Márton: Én soha nem érzem magam jól nyáron, már csak az intenzív pollen allergiám miatt sem meg egyébként is, sokkal inkább szeretek fázni, mint izzadni. Nekem úgy tűnik, hogy a tél sokkal nyugodtabb, csendesebb, nem annyira idegbetegek az emberek, és sokkal több idő van mindenre. Az lenne jó, ha Budapest is inkább Stockholm vagy Oslo lenne, mintsem Rio.

- Mitől félnek a "szelesek"? Mit javasolsz nekik?
- Márton: A szelesek szerintem a félelemtől félnek. Nem tudok javasolni semmit, nem vagyok pszichiáter, csak tanácsolni tudom, hogy a félelmet úgy lehet leküzdeni, ha szembe néznek velük. Harry Potter is úgy győzte le Voldemortot, hogy kiállt vele szemtől szembe :D

- Mit csinál a Radiohead Karma rendőrsége és mit csinál ezzel szemben Hó Márton Karma Police-sza?
- Márton: Ezt szerintem mindenki döntse el magában, miután meghallgatta a Radiohead Karma Police című számát.

- Mi a kedvenc dalod Norbert Kristóftól és a Red House Painters-től? (a honlapotok szerint ők is hatással voltak rátok)
- Márton: A Red House Painters-től a “Katy Song” című dal a kedvenc, 
Kristóf Norbitól meg a “Take Me Drunk I Am Home” főleg azért, mert a Mulholland Drive is feltűnik a szövegben.

- Több dalotokat Egerben vették fel. Mit jelent neked Eger? Milyennek látod Egert?
- Márton: Egerbe felvételiztem pár éve, fel is vettek, de aztán nem mentem el, mert közben egy másik helyre is felvettek. Ezt azóta is bánom, mert van valami az egri levegőben, ami nem is igazán tudom, hogy mi, de aki volt már ott, az biztosan tudja, hogy miről beszélek. Plusz ott van a Popméter csapata (www.popmeter.blogspot.com), ők nagyon lelkesek. Az elmúlt egy-két évben rengeteg menő zenekart elhívtak koncertezni, és közben teljesen friss/aktuális zenéket is játszanak a saját szervezésű partijaikon. Milyen furcsa szó ez a “partijaikon”.

- Lo-Fi indie zenekar vagytok. Halkabban jobb? Miért halkítottátok le a zenéteket?
- Márton: A lo-fi most nagyon menő, közben szerintem csak arról van szó, hogy a lo-fi előadóknak, zenekaroknak nincs pénzük/idejük elmenni egy normális stúdióba felvenni a dolgaikat. :DDD Mi nem halkítottuk le a zenénket egyébként, eleve ilyen volt, de most, hogy zenekarral lépünk fel a koncerteken, szerintem egyre inkább hangosabbak vagyunk. Kiléptünk a fürdőszobából, ez nyilván más megszólalással jár, és persze felelősséggel is.

-Bajnóczi Piroska-
 

[2011.09.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2022.09.27.]
gazda szolgáltatás [2022.09.24.]
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük T. Danny koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Berobbant az új generáció a...

50 éves lett Janza Kata, koncerttel ünnepelt - képekben
Janza Kata a magyar musical játszás...

„Örs egy csoda” – koncerttel emlékezett az AWS
Megnéztük: 80's Disco Retro Festival a Budapest Parkban - képekkel
Óriási nyárbúcsúztató Kowa koncert volt a Parkban - képriport
Megnéztük a Halott Pénz koncertet a Budapest Parkban
Csúccsal zárt a SZIN - képekben
beszámolók még