2024. június 16. | vasárnap | Jusztin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Budapesten tartotta kongresszusát a Cimbalom Világszövetség 

Budapesten tartotta idei kongresszusát a Cimbalom Világszövetség: egy rendezvény részeként hangversenyeket és kiállítást rendeztek, bemutatókat és előadásokat tartottak a XVII. kerületi Vigyázó Sándor Művelődési Házban. 

A szervezet 11. kongresszusával tért vissza Magyarországra, abból az alkalomból, hogy 20 évvel ezelőtt, 1991-ben itt alapították meg a világszövetséget - mondta el az MTI-nek Herencsár Viktória cimbalomművész, a szervezet elnöke, aki Balogh Kálmán és a Gipsy Cimbalom Band, Demlyén Krisztina és Tóth Andrea, Unger Balázs és a Cimbaliband, valamint a Testore vonósnégyes és barátai társaságában lépett fel a nyitókoncerten.

Herencsár Viktória megjegyezte, hogy a szövetség kétévente szervezi kongresszusát, mindig más helyszínen. Most négy kontinens - Európa, Ázsia, Amerika és Ausztrália - 21 országából várnak 156 résztvevőt.

Nyomj egy tetsziket, ha szereted a zenét.

Mint azt a szervezet elnöke felidézte, az alapításkor, 1991-ben úgy érezték, hogy meg kell ismertetni az emberekkel, milyen sokféle zene játszható a cimbalmon, nemcsak népi és történeti dallamok, hanem klasszikus és kortárs muzsika is. A zenészeknek pedig arra volt szükségük, hogy megismerjék a hangszer változatos irodalmát. Két évtizeddel ezelőtt igen nehéz volt kottákhoz jutni és nem volt a különböző országok cimbalomjátékosai között információcsere.

Ma már 32 országból vannak tagjaik - hangsúlyozta Herencsár Viktória, hozzáfűzve ugyanakkor, hogy mindenki nem tudott eljönni a kongresszusra vagy a távolság, vagy a vízum beszerzésének problematikussága miatt. De a tevékenységük - amelynek központja két kongresszus között a szövetség - igen gyümölcsöző, ma már a dzsessz egyik fontos hangszere a cimbalom, sőt a popzenészek is mind gyakrabban használják.

Több helyen - például Svájcban, Ausztriában, Szlovákiában - sikerült elérni, hogy kezdődjön meg a cimbalom oktatás vagy ne szüntessenek meg konzervatóriumi szakokat, illetve legyen akadémiai szintű képzés - fűzte hozzá Herencsár Viktória.

Elárulta, hogy a kongresszuson mutatták be azt az elektronikus cimbalmot, amely ugyan még fejlesztés alatt áll, de már megszólaltatható volt: igen érdekes hangot képes adni, hasonlóképpen lehet torzítókat használni, mint egy gitárnál vagy hegedűnél.

[2011.10.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Ma készen áll, 60 online egységben szolgáltatás [2024.06.15.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Tátott szájjal az Esti Kornélon
Az Esti Kornél történetének első minifesztiválját...

Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
Ki hitte volna, hogy még fogjuk látni a...

Először koncertezett Magyarországon a Jelusick
Hibátlan klubkoncertet adott Marco Mendoza
30 másodperc kilövésig - Jared Leto ismét elvarázsolt minket 
Dimash nagykoncert Budapesten
Horváth Tomi kilencedik Budapest Parkos koncertjén jártunk
beszámolók még