15%-os kuponkedvezmény 47.000Ft felett a Spartoo.hu webáruházban. Kuponkód: MAJUSP15
2021. január 19. | kedd | Sára, Márió nevenapja
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával  
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia)

A Zeneakadémia születésnapja az Operaházban 

A Zeneakadémia, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) alapításának évfordulójáról minden év novemberében megemlékezik az intézmény. Az idei születésnapot november 21-én tartják a Magyar Állami Operaházban. A Liszt-családfa ágai című est házigazdája Batta András, az LFZE rektora és Ókovács Szilveszter, a dalszínház kormánybiztosa. 

"A Zeneakadémia Liszt-évhez kapcsolódó eseményeinek ez lesz a záróakkordja" - mondta el az MTI-nek Batta András rektor. Nemcsak Liszt Ferencet, hanem a Zeneakadémia létrejöttét is ünneplik, a zeneszerző neve és az akadémia persze elválaszthatatlan - fűzte hozzá -, hiszen 1875-ben őt nevezte ki elnökké a magyar parlament, és Liszt Hal-téri lakásán indult meg az oktatás. A Régi Zeneakadémia Andrássy úti, e célra készült épületében volt 1879-től Liszt utolsó budapesti lakása, élete és a tanítás tehát összefonódott.

Minden év novemberében a Zeneakadémia Baráti Körének szervezésében rendre megemlékeznek az intézmény születésnapjáról. A Régi Zeneakadémiát hamar kinőtte az oktatás, 1907-re készült el a Liszt Ferenc téri épület, amelyet mára szintén túlnőtt a képzés.

Mivel a ház most zárva van, hiszen elkezdődött a Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten elnevezésű projekt keretében a teljes rekonstrukció, az idei születésnapi koncertet az Operaházban rendezik meg. A több mint 11 milliárd forint értékű, csaknem 10 milliárd forintos EU-s támogatással megvalósuló munka nem tartalmazza azt a lehetőséget, hogy a nagyterem orgonáját részben az eredeti sípokkal helyreállítsák. Így a születésnapi koncert bevételét az orgona javára fordítják, azt remélve, hogy majd közadakozás indul a célra.

Nyomj egy tetsziket, ha szereted a zenét és ezzel nem csupán a zenei hírekről értesülsz, hanem részt veszel a zene.hu nyereményjátékain is.


A Liszt családfa ágai címet a rektor azzal magyarázta, hogy a mai tanárok a zeneszerző-pedagógus ükunokáinak tekinthetik magukat, hiszen a nemzedékek sorra továbbadták mindazt, amit egykor Liszt tanítványaiként az elsők elsajátítottak. Két volt rektor is zongorázik az esten: Falvai Sándor és Lantos István. Pódiumra lép Baranyay László, Dráfi Kálmán és a fiatalabb nemzedéket képviselő Farkas Gábor is. Vigh Andrea rektorhelyettes hárfakíséretével az énektanszék vezetője, Marton Éva dalokat énekel.

A Magyar Állami Operaház és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem együttműködésének első demonstratív eseménye a koncert - tette hozzá Batta András rektor. 

[2011.11.10.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

"Legdrágább nyájas olvasó!" - A Bridgerton család - Filmajánló
Ha a megszólításomat...beszámolók még