Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. február 21. | csütörtök | Eleonóra nevenapja
    cdbolt.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolatok
Ifj. Balázs János

˝Elsődleges célom Magyarországon élni és koncertezni˝ - interjú ifj Balázs Jánossal

Ifj Balázs János fiatal kora ellenére számtalan sikerrel büszkélkedhet. A november 25-én Junior Prima Díjjal kitüntetett klasszikus zongoristát eredményeiről és terveiről kérdeztük.

- Hogyan kezdődtek a sikerek, melyek voltak számodra a legfontosabb állomások?
- A karrierem 2005-ben, 16 évesen kezdődött, amikor elnyertem a nemzetközi pécsi Liszt verseny első díját, ezzel a világ legfiatalabb Liszt verseny győztese lettem. A következő években nyertem még 4 nemzetközi zenei versenyt, és játszottam Európa nagyobb városaiban például Budapesten, Párizsban, Rómában, Londonban, Berlinben, Stuttgartban, Münchenben, Bécsben, Grazban, Pozsonyban, Bukarestben. Négy alkalommal turnéztam Japánban, és állandó szereplő vagyok az USA-ban többek között New Yorkban, Washingtonban, Chicagoban és Aspenben. Játszottam a Pannon Filharmonikus zenekarral, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, a Szegedi Szimfonikus Zenekarral, a Nagoyai Filharmonikus zenekarral, az AACA USA Szimfonikus Zenekarral, a Zágrábi Rádió Szimfonikus Zenekarral és a Brüsszeli Filharmonikusokkal. Három teljes Liszt Cd-t készítettem, ebből egyet Magyarországon, a másik kettőt Tokióban, illetve Londonban.
2010-ben egy egyedülálló magyarországi koncertkörút keretében 16 hangversenyen játszottam el Chopin összes zongoraművét és zongoraversenyét, ezért a teljesítményért elnyertem a Lengyel Köztársaság kitüntetését. Ugyanebben az évben elkészült a negyedik lemezem, melyen Frederic Chopin művei szerepelnek. Számos mesterkurzust tartok itthon és külföldön egyaránt, 2011-től pedig a Felsőörsi Zenei Szakkollégium klasszikus zongoraszak vezetője vagyok.
2011-ben az Aspeni Nemzetközi Zongoraverseny 1. díját, majd szeptemberben Magyarország legnagyobb zongoraversenyén, a Liszt Ferenc versenyen 3. díjat nyertem el, ezzel igazán eredményes zongoraművész lettem.

- Családodban van-e hagyománya a zenének?
- Igen van, nagypapám híres csellóművész volt, tőle örököltem a zene szeretetét.

- Hogyan készültél a "megmérettetésre"?
- Mivel a Junior Príma Díj nem verseny volt, nem kellett egymással versengeni és felkészülni. Ez a díj az eddig elért eredményeket, és a tehetséget támogatja. A díjátadó ünnepélyes keretek között a Szépművészeti Múzeumban került megrendezésre, ahol Liszt Ferenc Les Preludes című szimfonikus költeményét játszottam el szóló zongora változatban. A díj társalapítója a Magyar Villamos Művek Zrt. volt, akik az oklevél és az emlékplakett mellé 7000 EUR pénzjutalmat adtak át. 

- Milyen egyéb sikerekkel büszkélkedhetsz a szakmában?
- Számos díj tulajdonosa vagyok, ezek: Nyíregyházi országos zongoraverseny I. díj, Nemzetközi Frederic Chopin zongoraverseny (Marienbad) III. díj, Nemzetközi Frederic Chopin zongoraverseny (Budapest) II. díj, Nemzetközi Cziffra György Zongoraverseny (Baden bei Wien) I. díj, Nemzetközi Liszt Ferenc zongoraverseny (Pécs) I. díj, Nemzetközi Lions zongoraverseny (Maruach) I. díj, Nemzetközi Nishinihon zongoraverseny ( Japán ) 1. díj - Nagy díj, Nemzetközi Concerto Competition Aspen ( Usa ) 1. díj, Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny ( Budapest ) III. Díj.

- Mik a terveid a jövőben?
- Elsődleges célom Magyarországon élni és koncertezni. Természetesen külföldi vendégszerepléseimnek is szeretnék eleget tenni, remélem ez a díj segít még több koncertlehetőséghez jutni "itthon". Több szimfonikus zenekarral lépek színpadra 2012-ben, illetve számos szóló estet lesz szerencsém játszani, többek között a Budapest Tavaszi Fesztivál keretében is. Terveim közt szerepel továbbá a tizenéveseket közelebb hozni a klasszikus zenéhez és a zongorához így jelenleg szervezés alatt van egy több állomásból álló általános iskolai és gimnáziumi koncertsorozat megszervezése ahol a fiatalokat elkalauzolom a klasszikus zene birodalmába. Nagyon fontosnak érzem ezt a mai világban ahol a magas értékrendű zene a "bóvlival" szemben háttérbe szorul.

Ifj Balázs János zongoraművészen kívül Junior Prima Díjat vehetett át Baráth Emőke (ének), Fenyvesi Márton (gitár), az In Medias Brass (rézfúvós kvintett), Madaras Gergely (karmester), Razvaljajeva Anasztázia (zongora), Rohmann Ditta (cselló), Szegedi Csaba (ének), Virágh András Gábor (orgona), Wágner Csaba (harsona).

Gratulálunk a díjazottaknak!

- Fülöp Dóra - 

[2011.11.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Zeneszerzéssel,dalok írásával foglalkoz egyéb [2019.02.19.]
Zongora tanítás,korrepetálás 15.ker tanár [2019.02.06.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu
koncert.lap.hu

Megnéztük Guido és Mauricio de Angelis koncertjét az Arénában - képekben
Jótékonysági...

Megnéztük Gájer Bálint új műsorát az Orfeumban - képekben 
A sármos énekes Swing ’N Pop...

Zene.lap.hu
Harminc év rock and roll, három éjszaka alatt a Tankcsapdával - képekben
Megnéztük Veres Mónika Whitney Houston-estjét az Orfeumban - képekben
beszámolók még