2022. január 27. | csütörtök | Angelika nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó Kiadványok
Neil Young: Chrome Dreams II.
Neil Young: Fork In The Road
Neil Young: Live At Massey Hall
Neil Young: Living with War
Kapcsolatok
Neil Young

A zene digitális korszakát kritizálja Neil Young

Nehéz vitába szállni a zene digitális korszakáról - a hatékonyság és hordozhatóság szempontjából. Amikor azt nézzük, hogy polcról polcra haladva kell válogatni a temérdek cd közül, vagy van egy egész könyvtárnyi zene, amiből útközben válogathatunk egy kézi készülék segítségével, a választás egyértelműnek tűnik.  

De ha eltekintünk a kényelemtől, van valami, ami a digitális hanghordozásból hiányzik – legalábbis a legendás folk rocker Neil Young szerint, aki az MTV Newsnak nyilatkozott, és aggodalmát fejezte ki a „zene hangzása miatt”.

„Szerintem van egy kis probléma a mai zene hangzásának minőségével. Nem tetszik. Csak feldühít. Nem a zene minősége, hanem az, hogy itt vagyunk a 21. században és a valaha volt legrosszabb hangzás most van” – mondta Young. „Hol vannak a zsenik? Mi történik?” – kérdezte.

A sztár szerint az mp3-ak csak 5 százalékát tartalmazzák annak, ami egy eredeti „master file”-on található, és ebben látja a legnagyobb problémát.

Csatlakozz, ha szereted a zenét.

„Ha te egy előadó vagy és csinálsz valamit, amiről tudod, hogy 100 százalékban nagyszerű, de a fogyasztó ebből csak 5 százalékot kap, jól fogod érezni magad?” – tette fel a költői kérdést.

„Kifelé megyünk a művészetekből. Ez az, amiért az emberek ma másképp hallgatnak zenét. Ez mindennek a legalja: az ütem irányít mindent, és ha elemzed a zenét, semmi egyebet nem hallasz. A melegség, a mélység és a magasság mind eltűnt” – fogalmazott a sztár.

Az énekes-dalszerző a zene jelen állapotát a jelen politikai eseményeihez hasonlította: „Olyan ez, mint a zene megszállása - az 5 százalék, amik most vagyunk. De 100 százalék voltunk!”

Az elmondottak ellenére Young nem teljesen elégedetlen a zene modern korszakával. Azt mondja: örömmel tapasztalja, hogy visszatért a folk műfaj népszerűsége, részben például olyan zenészeknek köszönhetően, mint Mumford and Sons, és a My Morning Jacket:

„Mumford and Sons és a My Morning Jacket nagyszerű bandák. Szeretem mindkettőt és jól ismerem őket. És örülök, hogy most ezt el is mondhatom.”

-kiko-

[2012.01.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

Büszkék vagyunk! Fotókiállítása nyílt a Zene.hu fotósának a XI. kerületben
Személyesen...

Mága Zoltán: "Nem várt dolgokhoz kellett alkalmazkodunk"
Dupla, teltházas koncerttel...

Megnéztük: TNT koncert a Barba Negrában - képekkel
Megnéztük: Honeybeast koncert a Barba Negrában - képekkel
Az Akváriumban kezdte az újévet a Tankcsapda - képekben
A szerelem és a tehetség illata is ott van az Illatszertárban
Ilyen volt az Esti Kornél 15. szülinapi bulija - képekben
beszámolók még
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával