Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2018. január 22. | hétfő | Vince, Artúr nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 
Kapcsolódó cikkek
Először lesz Elektro nap a FEZEN-en - bérletek, jegyek itt
Francia őrület, karneváli jazz: Wombo Orchestra az Akváriumban 
Kezdődik a Campus Fesztivál 
Veréb fesztivál: csütörtök délben kapunyitás 
Képgalériák
Csík zenekar főpróba
Kapcsolatok
Csík Zenekar
Kapcsolódó események
Sziget Fesztivál 2012
[2012. augusztus 6. - 13. ]

Sziget: próbát tartott a Csík zenekar - képekben

Tizennégy nappal a jubileumi 20. Sziget Fesztivál előtt egy nem mindennapi eseményre kaptunk meghívást a Pecsába, ahol a Csík zenekar egy technikai főpróbát tartott, valamint fény derült néhány eddigi titokra, hogy kik is lesznek ennek a megakoncertnek a vendégművészei.

A sajtóesemény helyszínének megválasztása sem volt véletlen, több szempontból is kötődik a Csík zenekar, a Pecsa kűzdőtere és a Sziget nagyszínpada egymáshoz, hogy miként?

Hiszen én jómagam is részese voltam a 2005. június 3-i Pecsa szabadtéri koncertnek, melyet a Kispál és a Borz adott és bizony a pesti alternatív rockzenét hallgató közönség ekkor láthatta először vendégként fellépni a Csík zenekart egy rock koncerten, akik egyrészt mint előzenekar szerepeltek, majd a koncerten egy vagy két szám erejéig különleges hangzást adtak a Kispál számoknak, hangszereikkel, de ekkor még nem beszélhettünk ugyebár feldolgozásokról.

A közönség nagyon jól fogadta ezt a kezdeményezést akár a népzenét mint műfajt, hiszen a nézőtéren (ráérezve annak szépségére, dallamára) a publikumot fürkészve már néptánchoz hasonló tánclépéseket is felfedezhettünk, de akkor is kitűnő volt a fogadtatás, amikor saját világuk zenéjükbe új hangszerek új hangok kerültek, nagyon átütő erővel hatott a közönségre.

Ebben az időben fogant meg Lovasi András és a Csík zenekar fejében a gondolat hogyan lehetne beleszőni a hazai rock, könnyűzene, vagy éppen alternatív zene elemeit a népzene hangzásvilágába és hangszerelésébe, ami mint már azóta tudjuk kiválóan sőt tökéletesen sikerült. 

Elsőként három Kispál nóta került feldolgozásra, majd jött a Tankcsapda, a Quimby, Hobo Blues Band és sorolhatnám a feldolgozott nótákat. Ugyebár az előbb említett Quimby zenekar esetében volt egy aranyos legenda miszerint: „annyira jó ez Most múlik pontosan a Csíktól, hogy még a Quimby is játssza”  Valóban ez a dal volt az, amit talán a legtöbbet hallhattuk, láthattuk a rádiókban és televíziós szereplésein a zenekarnak.

Valóban ez az újszerű zenei kísérletezés mindkét tábornak jót tett, hiszen a mai fiatalok kis betekintést kaptak, kaphattak a koncerteken a népzene csodálatos világába és erre fel is figyeltek érdekelte őket ez a világ, a másik oldalon akik inkább népzenével foglalkoztak bizony felfedezték a mai hazai könnyűzene más szempontok alapján csodálatos, sokszínű világát.

A másik összefüggés, amit megtudhattunk Gerendai Károlytól, hogy a Pecsa belső részén található nézőtér mérete majdnem centire megegyezik a Sziget nagyszínpad méreteivel.

Továbbá kiderült az is, hogy Marton László „Távolodó” (aki már egy évtizede szervezi a Sziget világzenei nagyszínpadának programjait) és Lökös Csaba gondolataiban született meg ennek a koncertnek a létrehozása, amely mind a zenekar mind a sziget szervezőinek tetszett.

Valamint az ötlet lényeges eleme volt, hogy az eddigi sikeres feldolgozásokon túl készüljenek olyan új koprodukciók amelyek élőben is bemutatkoznak a zenekar történetének eddigi legnagyobb szabású koncertjén és a koncert gerincét adják majd. Az eseményre a belépők 6900 forintba kerülnek.

Csík zenekar főpróba

Nyíljon a fény a titokra, most lássuk kik is lépnek majd fel a nagyszínpadra a zenekar vendégeiként, hogy egy-egy dalt közösen eljátszanak, elénekeljenek.

Ami várható volt az nem más, mint Lovasi András (Kispál és a Borz, Kiscsillag), Kiss Tibor (Quimby) fellépése, de már Szörényi Levente és Bródy János (Illés együttes) neve, vagy Presser Gábor (LGT), Kovács Kati, Ferenczi György, Földes László (Hobo) neve hallatán már felkapja az ember a fejét itt valami nagyon nagy dolog van születőben és ezt meg is tapasztalhattuk a próbán. Hiszen hatalmas energiák szabadultak fel amikor Presser Picibácsi énekelt, zongorázott és ott állhattunk tőle pár centire és szinte tapintható volt az a hatalmas erő energia ami kitört a zenével egyetemben.

Valóban felcsigázta érdeklődésemet vajon pontosan mit is fogunk látni és hallani a koncerten és már nagyon várja az ember akár a Sziget életérzés ismételt beköszöntét, de ezt a koncertet mindenképpen.

-BK-

[2012.07.24.]

Megosztom: Megosztom az iWiW-en

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Komoly zenekart keresek! zenekar [2018.01.21.]
Fuvolista zenész » rézfúvós [2018.01.19.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

A We Will Rock You musical megmutatta milyen az igazi rockzene!
Elképesztően nagy éneklések,...beszámolók még