Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2017. október 22. | vasárnap | Előd nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Polarisol
 
Oldal.info


Fabrik
 
 

Furcsaság az olimpián! Magyarok milliói háborodtak fel!

A zenetörténész szerint elfogadhatatlan, hogy változtattak az olimpián a magyar himnuszon.

Vasárnap este megszületett az olimpia első magyar aranyérme: Szilágyi Áron a férfi kardozók mezőnyét verte el elsöprő vívással. Az örömöt azonban, ha csak kis időre is, de beárnyékolta a győztes tiszteletére rendezett ünnepségen hallott előadás.

Csak kevesen nem furcsállották ugyanis azt a Himnuszt, amelyre az érmek kiosztása után sor került. A nemzeti óda egyszerre tért el ritmusában és dallamában is az eredeti, Kölcsey - Erkel-féle műtől, annyira, hogy Áron a felvételek tanulsága szerint az előadáson meglepődve már a második sor végén abbahagyta az éneklést.

Ez valószínűleg a felvétel körülményeitől alakult így. A londoni olimpián szereplő összes (mind a 204) nemzet himnuszát ugyanis tavaly szeptemberben a Londoni Filharmonikus Zenekar a Játékok alkalmából újra felvette, de erre a hatalmas feladatra mindössze 52 óra jutott. Így egy-egy nemzeti dal elolvasására, értelmezésére és eljátszására mindössze 10-12 perc jutott.

Lájk, ha szeretsz olvasni.

Ahogy a zenekar vezetője, karmestere és zeneszerzője, Philip Sheppard a BBC-nek elmondta, két okból is hozta létre az ,,egyedi" hangzást.

,,Két okból is csináltuk így: egyrészt hogy hűek maradjunk az eredetihez, de egyszerre játszunk valami művészien újat is; valamint jogi okokból: nem ismételhettünk meg egy már létező előadást."

Amit hallottunk, az elfogadhatatlan - mondta Szerző Katalin zenetörténész, aki szerint az nem lett volna baj, ha kicsit élénkebb tempóban vagy nem az eredeti hangnemben csendül fel a Himnusz, de itt ennél sokkal súlyosabb hiba történt.

 

Egy ország nemzeti Himnuszát nem lehet megváltoztatni. A hangokhoz föltétlenül ragaszkodnunk kell, és senkinek sincs joga, hogy az Alaptörtvényünkkel ellentétes hangokon változtasson - szögezte le.

A magyar csapat vezetése a nemzeti himnusz lecserélésre kérte

"A Magyar Olimpiai Csapat vezetése sajnálattal tapasztalta, hogy első londoni olimpiai bajnokunk, Szilágyi Áron éremátadó ünnepségén a Magyar Himnusz nem megfelelő verziója hangzott el" - áll a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) hétfői közleményében. "A csapatvezetés haladéktalanul kérte a helytelen mű lecserélését, melyet a mai napon a LOCOG (Londoni Szervezőbizottság) nemzetközi igazgatója engedélyezett. A LOCOG ígéretet tett az azonnali intézkedésre és a magyar kérés teljesítésére a vonatkozó nemzetközi protokoll szabályokkal összhangban."

"Bízzunk benne, hogy minél többször játsszák el Magyarország himnuszát a 2012-es londoni olimpián" - áll a MOB közleményében.
 

[2012.07.31.]

Megosztom: Megosztom az iWiW-en

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
dobos zenekart keres zenész [2017.10.22.]
Cort yorktown jazzgitár hangszer [2017.10.19.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

A Sharwoodi erdő legendája újra életre kel - Robin Hood az Arénákban
Nagyszabású...

Szívbemarkoló felnőtt mese lett A Notre Dame-i toronyőr történetéből
Végre Budapesten is...

Jubileumi ünnepséggel emlékeztek a Budapesti Operettszínházban
Élményszüret volt Siklóson - fogadalmat tettek az énekesek
beszámolók még