2020. július 16. | csütörtök | Valter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Eurovízió 2013 - íme a magyar elődöntők beosztása 
Eurovízió 2013 - Baricz Gergő: "Beszélek, majd erről az unokáimnak"
Eurovízió 2013: Kevés volt a fülbemászó muzsika - hallgasd meg a dögös tehetség versenydalát
Eurovíziós dalfesztivál 2013 - Puskás Péter: "Nem akartam én lenni az ország kesergője"
Eurovíziós Dalfesztivál 2013: Kisorsolták Magyarország elődöntős ellenfeleit
Kapcsolatok
Eurovíziós Dalfesztivál 2013 (Eurovision Song Contest)

Eurovízió 2013 - Janicsák Veca: "beérett a kemény munka gyümölcse"

Január 10-én hirdették ki, hogy melyik 30 magyar dal, jutott be, az Eurovíziós Dalfesztivál elődöntőjébe. A legjobbak között Janicsák Veca is ott van. Őt kérdeztük a versenyről.

A dalok teljes listáját itt olvashatod el és hallgasd meg azokat. Veca az Új generáció című dallal indul.

Gratulálunk a 30-as listára való felkerüléshez! Mondd el nekünk, mi volt az első reakciód, gondolatod, amikor szembesültél vele: sikert arattál?

Boldog voltam, hogy beérett a kemény munka gyümölcse. Sokat dolgoztunk a dalon, így természetesen nagyon örültem, hogy értékelték a pályamunkámat.

Ugorjunk vissza a történet elejére! Mi motivált abban, hogy pályaművet nyújts be a versenyre?
A korábbi években is kacérkodtam a gondolattal, hogy elindulok a versenyen. Ám, amikor jobban belegondoltam, hogy ez a megmérettetés milyen felelősséggel jár együtt, úgy éreztem, még várnom kell. Talán túl fiatal voltam, hogy elbírjam a terhet, hogy egy országot kell képviselnem a zenémmel, a dalom mondanivalójával, a személyiségemmel. Nagy felelősség ez, amire csak úgy mehet az ember, hogy teljes mértékben felkészült lelkileg.

A dal kiválasztása hogyan történt? Direkt erre az alkalomra született meg, vagy már készen volt?
A dalom kifejezetten erre az alkalomra készült. A hangszerelésnél igyekeztünk elegyíteni a stílusokat, amik bennem dominálnak, és amik a nagyvilágban is helyt állnak. Próbáltunk valami egyedi hangzást is hozzátenni, így került bele a tekerőlant, ami egy ősi hangszer, ráadásul Európa szerte ismert. De még ezen is csavartunk egyet, hogy az ősi vonal mellett megjelenjen a modern hangzás is, ezért a tekerőlant kapott egy kis színezést, torzítást. A modern elektronikus hangzás mellett hallható háttér vokálként egy templomi jellegű kórus is, amelyek ugyanannyira lehetetnének egymás ellentétei, mint a tekerőlant és a torzító, mégis nagyon jól megférnek egymás mellett. Az Új generáció című dalomat ezek a motívumok rendkívül jól tükrözik, hiszen pontosan erről szól: ne felejtsük el a múltat, a tradíciót, de bátran merjünk előre nézni a jövőbe is, és éljünk az új lehetőségekkel.

Kik segítettek abban, hogy létrejöjjön a versenymű?
A hangszerelésben Szűcs Norbert segített, aki a Veca Világa lemezemre már több dalt is írt. Norbival két év alatt jó barátok lettünk, egy hullámhosszra kerültünk zeneileg is, így képesek vagyunk napokra bezárkózni a stúdióba és kreatívkodni. Ezen kívül édesapám is segített finomítani, alakítani a dolgokon. A szövegeim mindig Ő rázza gatyába.

A szakmai, a kollégák elismertségét is ki lehet vívni az Eurovíziós dalverseny során, vagy most is leginkább a közönség szeretetének elnyerése a cél?
Jól látja, én valóban a közönség számára szoktam első sorban dalt vagy szöveget írni, illetve énekelni. Azt gondolom, hogy a közönséggel való kölcsönhatás a legerősebb inspiráció egy énekes vagy zenész számára. Most azonban más a helyzet, hiszen ez egy verseny, ahol az embert zsűrizik, így nyilván millió szakmai elvárásnak kell megfelelni. Viszont amikor kitalálok egy harmóniát, egy vokálszólamot, vagy megírok egy versszakot, nem gondolok arra, hogy én most éppen egy versenyre írok dalt. Tartom magam ahhoz, hogy az embernek tiszta szívből önmagát kell adni, mert ha nem így van, akkor ezt a közönség megérzi.

Csatlakozz, ha érdekel az Eurovíziós dalverseny

Mit vársz a dalodtól és egyáltalán magadtól/zenekarodtól?
Remélem, ez a dal megfelel a versenyelvárásoknak és a közönség szeretni fogja, nagyon boldog lennék, ha sikerülne kijutnom Malmöbe, a nemzetközi megmérettetésre.

Ha nem leszel nyertes, hogy éled meg, mire gondolsz majd?
Van egy jó sportberkekben használt mondás erre: ha kapura rúgsz és gól lesz, jó játékos vagy, ha kapura rúgsz és nem lesz gól, rossz játékos vagy, ám ha rá sem rúgod, nem is vagy játékos. Mivel még a verseny előtt vagyunk, nem koncentrálok másra csak a megmérettetésre. Ha veszítek, ráérek majd rajta gondolkodni...

Kit tartasz a legnagyobb esélyesnek?
Ezen még nem gondolkodtam, ha őszinte lehetek. Bárki lehet befutó. Azt hiszem az adott pillanatban kell a legjobban teljesíteni, koncentrálni. Én már készülök, és nagyon várom.

Lájk, ha szurkolsz Vecának.

- Bíró - Havassy -
 

[2013.02.09.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

Színház, szerelem és József és a színes szélesvásznú álomkabát! - képekben
Ladinek...

Az Animal Cannibals volt a dekk első fellépője - képekben
Dekk néven nyílt új...

Színház, szerelem és Mamma mia Kováts Krisztával és Sasvári Sándorral
Újra nyit a Madách Színház! 
beszámolók még