2023. szeptember 22. | péntek | Móric nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Karácsonyi dalok magyarul és angolul: íme 132 ünnepi előadás
Ez nagyon szép! Megérkezett az év legmeghatóbb karácsonyi videója!
Kapcsolatok
Eszenyi Enikő
Amadinda
Snétberger Ferenc
Marton Éva
Molnár Piroska

Prima Primissima 2013: átadták a díjakat

Tizenegyedik alkalommal adták át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, művészet, kultúra, tudomány és sport kiemelkedő képviselőinek péntek este a Művészetek Palotájában.

2013-ban a díjra 483 jelölés érkezett. A jelölések alapján az egyes kategóriák szakmai testületei tíz jelöltet emeltek ki, s ez utóbbiak közül választottak ki az alapítványi kuratórium tagjai titkos szavazással három-három Primát. A tíz kategória 30-as listájáról a gálaest napján választanak ki egy-egy Primissimát.

A Primák 2013-tól - az eddigi 3 millió forint helyett - fejenként 5 millió forint, a Primissima-díjasok változatlanul 15 millió forint díjazásban részesülnek.

Ugyancsak a 15 millió forintnak megfelelő 50 ezer eurót ér a Közönségdíj, amelyet eddig Csányi Sándor kuratóriumi elnök finanszírozott a magánvagyonából, ez évtől ezt Demján Sándor viszi tovább. A pénzjutalom mellé a díjazottak eddig a csodaló Kincsem szobrát kapták meg emlékül, ezt 2013-tól Szmrecsányi Boldizsárnak az ég felé nyilazó ifjút ábrázoló szobra váltja fel.

A magyar irodalom kategóriában Lackfi János írónak; a zeneművészet kategóriában Marton Éva operaénekesnek, a magyar népművészet és közművelődés kategóriában pedig Petrás Mária népdalénekesnek ítélték oda a díjat. A képzőművészet kategória nyertese Nádler István festőművész, az oktatás és köznevelés kategóriáé Bagdy Emőke pszichológus lett.

    Sport kategóriában Darnyi Tamás olimpiai bajnok úszó, építészet és építőművészet kategóriában Bachman Zoltán építész, tudomány kategóriában Freund Tamás akadémikus, agykutató vehette át a Prima Primissima Díjat. A sajtó kategóriában az InfoRádiót, míg a színház- és filmművészet kategóriában Molnár Piroska színművészt díjazták.

Nyomj egy tetsziket, ha szeretsz színházba járni. Közönségdíjat vehetett át Pál Ferenc, azaz Feri atya, római katolikus pap, mentálhigiénés szakember.

    Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az elismerések átadása előtt felidézte: a díj immár történetének második évtizedébe lépett. Demján Sándor alapító célja a példaadás volt abban, hogy a gazdaság képviselői ismerjék el a magyar művészet, tudomány és sport jeles képviselőinek teljesítményét - emlékeztetett.

    "A kultúra, a tudomány és a sport - beleértve a labdarúgást is - azok a területek, ahol még mindig képesek vagyunk világszínvonalút alkotni" - fogalmazott a kuratórium elnöke.

Csányi Sándor közölte: az elismerés odaítélésének folyamatában néhány változás történt. Idén a díjra tíz kategóriában 483 jelölés érkezett, ezért minden kategóriában létrehoztak egy szakmai zsűrit, amelyek tíz-tíz jelöltet emeltek ki, ez utóbbiak közül választottak az alapítványi kuratórium tagjai titkos szavazással három-három Primát. A tíz kategória harmincas listájáról a gálaest napján választották meg a Primissimákat.

Hamarosan érkezik karácsony - hangolódj, készülj velünk.

Csányi Sándor szólt arról is, hogy a közönségdíjra minden eddiginél több, 278 ezer szavazat érkezett.

    Az est műsorvezetői köszöntötték Áder János köztársasági elnököt, Pintér Sándor belügyminisztert, Demján Sándort, a díj alapítóját, a megjelent kormánybiztosokat és a parlamenti pártok képviselőit.

    Mint emlékeztettek, ettől az évtől kezdve a Prima Primissima Díjat az OTP Bank finanszírozza és megújult maga a díj is: a kitüntetettek mostantól a kortárs hazai szobrászművészet egyik meghatározó alakja, Szmrecsányi Boldizsár az ég felé nyilazó ifjút ábrázoló kisplasztikáját vehetik át.

- MTI/zene.hu -

[2013.12.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK zenész » gitáros [2023.09.22.]
gazda szolgáltatás [2023.09.21.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
SIX

Megnéztük a Triász koncertjét a Barba Negrában - képekkel
Kialakult egy ritmusa a Barba...

Megnéztük T. Danny koncertjét a Budapest Parkban (képekkel)
A tavalyi első nagykoncert sikere...

Ezeregy éjszaka: Debütált Geszti Péter world musicalje - képek
Holi Beach bulin jártunk a siófoki Plázson - képekben
Kowalsky meg a Vega a Parkban - képriport
beszámolók még