2020. szeptember 18. | péntek | Diána nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Marton Éva
 

Legutóbbi programok

Összes program

Kapcsolódó cikkek
Kritikapályázat leendő zene- és tánckritikusok számára
Prima Primissima 2013: átadták a díjakat
Prima Primissima Díj 2013: Íme a jelöltek 
A Bánk Bánnal és Marton Évával nyit az Operaház
Marton Éva 66 éves - érdekességek a Kossuth-díjas művészről
     
 
Marton Éva
Születés dátum: 1943. június 18.
Web: http://www.martoneva.hu/
Világhírű operaénekes.
 
     

Marton Éva

Budapesten végezte tanulmányait, 1962-töl 1968-ig a Liszt Ferenc Zeneakadémia hallgatója. Két diplomája van: operaénekesi, valamint énektanári.

A Magyar Állami Operaházban 1968 és 1972 között Toscát, Manon Lescaut-t, Tatjanat, Rodelindat, Amelia Grimaldit, Freiat énekelt. Az utóbbi szerepében hallotta Christoph von Dohnányi és 1972-töl leszerződtette színházához, a frankfurti operához, ahol Marton Éva szisztematikusan építhette fel széleskörű repertoárját és indulhatott a világ meghódítására. 1977-ben követte von Dohnányit Hamburgba, 1980-tol mar szabad- úszóként működik.

A világ valamennyi számottevő operaházában fellepett, így többek között a milanói Scalaban, a new yorki MET-ben, a becsi Staatsoper-ban, Buenos Airesben, Barcelona- ban, Chicagoban,San Franciscoban, Houstonban, a londoni Covent Gardenban, Párizsban, Hamburgban, Münchenben, Berlinben, Moszkvában, Sydneyben, hogy csak néhányat említsünk. A fontosabb koncerttermeken kívül állandó szereplője a különböző fesztiváloknak, így rendszeresen visszatér a veronai Arénába, a salzburgi, müncheni fesztiválokra, Bayreuthba, a romai Carracallaba, Torro del Lagoba, Macerataba stb.

Széleskörű repertoárja szinte egyedülálló, a Verdi, Puccini, R. Strauss, Wagner szerepek
mellett otthon van a verismo világában is. A lírai szoprán Marton Évából az évek folyamán következetes munkával fejlődött ki korunk egyik legnagyobb drámai szopránja, aki immár több mint 25 éve a világ legjobbjaihoz tartozik.

Kiterjedt repertoárjának köszönhető, hogy közel 30 komplett operafelvétele, valamint számos ária-,koncert hangfelvétele, továbbá videó-,lézer- és DVD felvétele van.

Az utóbbi években rendszeresen vesz reszt jótékonysági koncerteken, több humanitárius társaság elnökségének tiszteletbeli tagja. Amerikában a New York Times 1981, 1986-ban az év énekesének, 1982-ben pedig az év művészének választotta. Szamos megtisztelő kitüntetése közül, - amellett, hogy a becsi Staatsoper örökös tagja, a „Kammersängerin“ cím tulajdonosa – a Bartók-Pásztory és a Kossuth díjat, valamint a „Magyarság Hírnevéért“ díjat kell kiemelnünk. 1996 óta Ferencváros Díszpolgára. A Miskolci Nemzetközi Operafesztivál művészeti igazgatója.

Életútja, művészi pályája elismeréseként 2003 augusztus 20-an “a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal” kitüntetést kapta Mádl Ferenc Köztársasági Elnöktől, 2003 szeptember 15-en pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a tiszteletbeli professzor címet adományozta neki. 2005 szeptemberétől a Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem énektanszak vezető tanara.
 

[2009.11.07.]

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Kreatív, ügyeskezű gitáros kerestetik zenekar [2020.09.15.]
zeneszerzés szolgáltatás [2020.08.26.]
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

Ünnepi rockopera-gála a Budai Szabadtéri Színházban - képekkel
Az államalapítás...

Best of Geszti - képekben
Nagyszabású best of koncertet adott Geszti Péter a Margitszigeti...

Metálkarácsony augusztusban - képekkel 
Találkozások - képes beszámoló a Palotakoncert  2020-ról
beszámolók még