2021. október 18. | hétfő | Lukács nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
LED itzzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Eurovíziós Dalfesztivál 2014 - A Dal: infok a 30 magyar elődöntősről
Eurovíziós dalfesztivál 2014: Batta Zsuzsanna "Marge" - Morning Light
Babát vár a magyar énekesnő - visszalép az Eurovíziótól?
Eurovízió 2014: A Szécsi lányok szárnyalnának
Fura videó! Danics Dóra megvalósította Ricsi álmát
Kapcsolatok
 Batta Zsuzsanna “Marge”

Eurovízió 2014 - Marge: "Egy dallamban és gondolatban megfogni Európát"

Interjú A Dal elődöntősével, Marge-zsal

A nagysikerű első albumod (And) és egy izgalmas őszi kislemez megjelenés (Stronger) után miért érezted fontosnak a decemberi Eurovíziós indulást? Missziód lett a kérdés? 
Az elmúlt három évben, az And album megjelenése után a zeneíráson, dalszerzésen és koncertezésen túl számos izgalmas, zenéhez közeli projektben vettem részt: színház- és filmzenét írtam, rengeteg jótékonysági koncertet adtam, zeneterápiás foglalkozásokat tartottam. Nagyon szeretem a közönségemet és mindent, amit eddig csináltam - legyen szó trip hop- és hip-hop-közeli világról, civil projektekről vagy épp a legújabb, izgalmas multimédiás kísérletekről, amik az ősszel induló Under the Visible Line Show-t jellemezték. 

Az Eurovíziós indulást mégis azért tartottam izgalmasnak és fontosnak, mert az egész máshonnan világítja meg a zenéhez való hozzáállásomat: számomra is érdekes kísérlet, hogy milyen formába tudom önteni a zeneiségemet, ha nagyobb közönséghez akarok szólni úgy, hogy ez közben számomra is érdekes és inspiráló maradjon. Ez egy jó próbatétel, amit szerintem sok-sok zenésznek érdemes lenne megtapasztalnia (nevet). Akinek a show során megtetszik, amit csinálok, annak talán más zenei anyagaim is izgalmasak lehetnek. Minél több embert be tudok vonni és nyitottabbá tudok tenni a Marge világra, annál sikeresebbnek mondhatom ezt a kísérletet. 

Igen, de ehhez kapcsolódóan nem vetették sokan a szemedre, hogy underground énekesnőként mégis mit keresel egy mainstream médiaprodukcióban? 
Szerintem mára elég beszűkült hozzáállás szigorúan kettéválasztani ezt a két zenei szegmenst. Ennél sokkal  izgalmasabb vállalkozás, ha  hidat építünk és arra törekszünk, hogy úgy teremtsünk igazán értékes, időtálló zenét, hogy azt minél többen szeressék és elismerjék. Irodalmi hasonlattal talán azt mondhatnám, hogy néha drámát írni sokkal könnyebb, "önmagában nyertesebb" helyzet, mint egy színvonalas komédiát. Valahogy így van ez a pop zene és az Eurovízió problémája terén is: vajon hogy lehet megfogni egy gondolatban, egy dallamban mindazt, amit 2014-ben az "európai zenei gondolat" rejthet. Ezt akartam megfogalmazni a Morning Lightban, ami ilyen értelemben nemcsak az én "megnyílásom" volt, hanem maga a dal is az egyéni nyitottság és a fejlődés fontosságáról szól, aminek súlyát talán nem is lehet eléggé hangsúlyozni. 

Illetve ide kapcsolódik az is, hogy több elismert kortárs kreatív szakembert is megkerestem a projekthez, akik egyfajta elitizmusból korábban elzárkóztak az együttműködéstől, később viszont mégis belátták, hogy azon túl, hogy szélesebb közönség ismerheti meg az alkotásaikat, egyfajta közszolgálati értékteremtés is zajlik a show során. 

Csatlakozz, ha kedveled a retro magyar dalokat.

Nemrégiben publikussá tetted a Marge Facebookon, hogy hamarosan kisbabád lesz, amivel alaposan megleptél mindenkit. Hogy fér össze ennyi minden egy időszakban? Véletlen? Sorsszerű? Vagy? 
Előbb tudtuk meg a férjemmel, hogy gyermekünk lesz, éppen egy hónappal a házasságunkat követően, de már jóval korábban, a tavalyi Eurovíziós show után megérett bennem az indulás gondolata. Akármilyen meglepő viszont, mégis a baba adott igazi erőt az induláshoz. Sokan féltenek engem és a közös gyermekünket, de - talán ezt sok más énekesnő és kreatív területen dolgozó anya visszaigazolhatja - ebben az állapotban sokkal erősebb, kreatívabb és érzékenyebb az ember, mint korábban. A zene tökéletesen harmonizál a kisbabával - és fordítva, hiszen mindkettő inspirálja és nem mellesleg megnyugtatja a másikat. Másrészt az indulásom közös döntés volt a férjemmel, aki mindenben mellettem van, véd és támogat. 

Nem titok mára az sem, hogy tavasszal kislemez- és albummegjelenést is tervezel. Az elmúlt évek során számos stílusban, színpadi hangzásban hallhattunk már - most mit tervezel a legújabb nagylemezre és az azt követő turnéidőszakra? 
Az And időszaka a trip hop közeli világ, a kísérletezés és a korai évek voltak, amelyből természetesen nagyon sok mindent megtartottam elsősorban az énekstílusból és a dallamkezelésből. A Stronger kislemez már egy érettebb, kortárs irány, ami merít az aktuális klub- és popzenei trendekből. Tavaszra tervezek egy magyar nyelvű kislemezmegjelenést, ami talán emészthetőbb, könnyedebb, a korábbi évek koncertközönségét kielégítő dalokból fog állni. 

A készülő nagylemez pedig egy nagy szintézis lesz, amelyben ezek a motívumok nagy egységgé forrnak össze, világzenei hatásokkal és izgalmas vendégzenészek közreműködésével.

A színpadon az irány a kortárs vizuállal kiegészített, élő énekeffektezett, nagybetűs live show lesz táncosokkal és egyéb izgalmas betétekkel, melyeket nem szeretnék idő előtt kikotyogni... (nevet)

Hogy képzeled el magadat 5 év múlva, hogy fog kinézni az akkori Marge? 
Letisztult, kifinomult, kísérletező, de a saját stílusát megalkotó, érett női előadó és természetesen szuper anya és feleség (mosolyog). A célom ezen felül az, hogy minél több kooperatív munkában vegyek részt kortárs művészekkel, színház, film és- táncművészeti projektekben, hogy újabb és újabb arcát ismerhessem és mutathassam meg Marge-nak. 

Fotó: Misetics Mátyás

[2014.01.22.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával

Megújulva tért vissza a Madách Színházba a Jézus Krisztus Szupersztár! - képek
Andrew...

Megnéztük: Scooter koncert a Budapest Parkban - képekkel
Nem könnyű megfelelően öltözni...

"Örs egy Csoda" - Siklósi Örsre emlékeztek a Budapest Parkban: képekben
Megnéztük: Total Dance Festival Cabrio a Budapest Parkban - képekkel
Szabó Győző nem spórol a golyókkal a Broadwayn 
Koncerttel avatták fel a Bud Spencer parkot a Kaszásdűlőn
beszámolók még