2021. október 18. | hétfő | Lukács nevenapja
  Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Eurovízió 2014: január 25-én lesz az első dalválasztó
Eurovíziós Dalfesztivál 2014 - hallgasd meg a harminc elődöntős magyar dalt
A Dal 2014: Érdekes fogadalmat tettek az elődöntősök
Esélylatolgatás - A Dal 2014 első elődöntő
A Dal 2014: minden a ma esti Eurovízió elődöntőről
A Dal 2014 első elődöntő: Tudd meg kik lesznek az extra fellépők
A Dal 2014: Marge a második továbbjutó
A Dal 2014: Oláh Ibolyát a nézők beszavazták a középdöntőbe
A Dal 2014: a Depresszió ott lesz a középdöntőben
A Dal 2014: A továbbjutó Group 'N' Swing hangos öröme
A Dal 2014 második elődöntő: ők lépnek fel
Kapcsolatok
Eurovíziós Dalfesztivál 2014 (Eurovision Song Contest)

A Dal 2014 elődöntő: hatan továbbjutottak

20-20-kor megkezdődött Magyarország egyik leginkább várt, és egyben talán legtöbbet vitatott zenei megmérettetése. A Dal az Eurovíziós Dalverseny hazai válogatója, ahol eldől, idén ki képviselheti a magyarokat a Koppenhágában májusban rendezendő nemzetközi versenyen. Az első elődöntőn tíz dal hangzik el, de csak hat juthat tovább a következő fordulóba.

A hagyományoknak megfelelően a fellépési sorrend egyelőre ismeretlen, azt csak a műsor elején hozzák nyilvánosságra. Az azonban biztos, hogy az első elődöntő főszereplői, a versenyző dalok és előadóik a következők:

Group’n Swing – Retikül
Cserpes Laura – Úgy szállj!
Depresszió – Csak a zene
Extensive – Help me!
Hien – The way I do
Király Viktor – Running out of time
Lil C – Break up
Marge – Morning Light
Oláh Ibolya – Egy percig sztár
Szabó Leslie – Hogy segíthetnék?

Lájk, ha szeretsz koncertre járni

A tét óriási, hiszen aki továbbjut a középdöntőbe, esélyt szerez a koppenhágai szereplésre is. Addig azonban összesen hat fordulón kell sikerrel szerepelni, így az első bemutatkozásnak különösen nagy a jelentősége.

Az elődöntő menete a következő: a tíz dal elhangzása után hármat a zsűri, hármat pedig szavazás útján a nézők juttatnak a február 15-16-án rendezendő középdöntőkbe.

A Dal zsűrijének tagjai idén: Kovács Kati, Liszt Ferenc-díjas előadóművész, Rúzsa Magdi, a 2007-es Eurovíziós Dalfesztivál hazai résztvevője, Rákay Philip, a Magyar Televízió vezérigazgató-helyettese és Csiszár Jenő, televíziós-rádiós személyiség.

Az előző széria győztese, ByeAlex digitális kommentátorként erősíti a felhozatalt. Ez azt jelenti, hogy a technika segítségével igyekszik minden történést megmutatni, és véleményével gazdagítja a műsort.

A műsorvezetők Novodomszky Éva és Gundel Takács Gábor, akik ebben a percben megnyitották az 59. Eurovíziós Dalverseny magyar nemzeti döntőjét.

Az előadók bemutatásával pedig máris kiderült a rajtsorrend is, ami a következő: Group’n Swing, Cserpes Laura, Lil C, Oláh Ibolya, Extensive, Szabó Leslie, Hien, Depresszió, Marge és Király Viktor.

Ritkaság a zenei palettán

A Group’N’Swing zenekar által képviselt műfajnak hazákban nem túl sok képviselője akad, vagy ha mégis, azokat nem ismerik igazán széles körben. A versenyben szóló énekesként induló Gájer Bálint nevével (is) fémjelzett banda ugyanakkor olyan népszerű, hogy a Voice egykori versenyzője nélkül is bejutottak a legjobb harminc közé. Debütáló lemezünk Swing Amíg Élek címmel 2010-ben jelent meg Pély Barna, Elek Norbert, Almási Attila és Sapszon Bálint szerzeményeivel. Második, Botrány című nagylemezünket, a „Botrány”-t modernebb hangszerelés és elegánsabb hangvétel jellemzi.

A Dalba Mihályi Rékával és a Retikül című slágerrel jutottak, ami Romhányi Áron (United zenekar) nevéhez köthető.

Az értékelés Rákay Philip kezdi, aki saját bevallása szerint elfogult, mert járt már koncerten és lemeze is van a csapattól. Kiemelte emellett, hogy az énekesnő volt talán az egyetlen olyan előadó a próbák során, aki mindvégig „tűpontosan” énekelt.

Kovács Kati kiemelte, kiválóan hangszerelték a dalt, és a tánckarhoz is gratulált. Megjegyezte továbbá, hogy Réka „kiválóan énekelt”.

A Retikül ezúttal 34 pontot ért.

Cserpes Laura nevét jól ismerhetik a hazai tehetségkutatók követői. A debreceni lány a Megasztár hatodik szériájában tűnt fel, ám igazi ismertségét nem ennek, hanem a műsor negyedik évadának második helyezettjéhez fűződő kapcsolatának köszönheti. Fekete Dáviddal óriási volt a szerelem, majd összeházasodtak, kis idő múlva pedig el is váltak. Azóta azonban énekesnőként sokat fejlődött, bizonyítja ezt az is, hogy dala – a tavalyi döntőbe jutás után - idén ismét a legjobb harmincba került az Eurovízió magyar válogatójában.

Versenydala, az Úgy Szállj! Krajczár Péter, Mészáros László / Tabár István szerzeménye.

Rúzsa Magdi örömét fejezte ki azért, hogy a tavalyi Dal sikert hozott Laurának, és mert megmaradt „őszinte, tiszta lánynak”. Megjegyezte ugyanakkor, hogy erre a dalra nagyon oda kell figyelni, és volt egy-két megcsúszás.

Rákay Philip emlékeztetett, tavaly is volt a lányban egy „megfoghatatlan tisztaság”, és szerinte nagyon-nagy a fejlődés a tavalyi produkciójához képest, korábbi dalát mégis erősebbnek érezte.

Laura produkcióját 28 pontra értékelte a zsűri.

Dinamikus volt

Kelemen Csaba neve nem sokat mond a zenekedvelő közönségnek, a Lil C is csak épp egy hajszállal többet. Az énekes – aki Nigériában született és Los Angelesben is élt gyermekkorában - az X-Faktorban tűnt fel 2011-ben, ismertségét leginkább annak köszönhette, hogy ragyogóan hozta Michael Jackson hangját, mozgását, stílusát. Akkor a hatodik élő showig jutott, most azonban újra egy ország előtt bizonyíthat.

Csiszár Jenő szerint a Break Up egy ízig-vérig mai popdal volt, aminek van piaca, de vannak utálói is. Bár Lil C színpadra termett, néha bizonytalankodott kicsit, és ez szomorúsággal töltötte el az ítészt.

A hangi csúszkálást erősítette meg Kovács Kati is, aki „fiatalosnak, lendületesnek és dinamikusnak” nevezte a látottakat.

Lil C produkciója a Dalban 30 pontot ért.

„Erre születtél”

Oláh Ibolyát az első Megasztár második helyezettjeként ismerte meg az ország. Megosztó személyiségével sokszor borzolta a kedélyeket, de zenei tehetségéhez egy percig sem fért kétség. 2005 augusztusában miniszteri kitüntetést kapott Bozóki András kulturális minisztertől, augusztus 20-án este, a hivatalos állami ünnep nyitányaként ő énekelte el a Magyarország című dalt. Brüsszelben, az Európai Parlament épületében, valamint Hollandiában is fellépett már. 2013 szeptembere óta a nyíregyházi Karmapirin bluesrock zenekar tagja.

Oláh Ibolya Egy Percig Sztár című dala nem szorul magyarázatra. Könnyűzenei kritika ez, ami – az általa is jól ismert - tehetségkutatók fiatal sztárjai mellé áll.

Rúzsa Magdit a dal visszarepítette 2003-ba, szerinte Ibolya olyan előadóművész, ami vonzza az ember tekintetét és végig kíváncsivá teszi. Számára most indult be az este.

Csiszár Jenő annyit mondott Ibolyának: „bármennyire herótod van ettől az egésztől, te erre születtél”.

Oláh Ibolya dala 34 pontot kapott.

A háromtagú eXtensive zenekar 2012 júniusában alakult. A Héjja Krisztián énekes-gitáros, Horvay Máté énekes-basszusgitáros és Dolmán Attila dobos alkotta fiúcsapat nagyon fiatal és nagyon friss, első koncertjét 2012 augusztusában adta, októberben pedig az amerikai There For Tomorrow, valamint az angol Kyoto Drive együttesek előzenekara voltak. Első „középlemezük” tavaly júniusban jelent meg – angol nyelvű szerzeményekkel.

A legjobb harminc közé Help Me című dalukkal kerültek.

Kovács Katinak nagyon tetszett, amit látott, szerinte a világ bármelyik színpadán megállnák a helyüket a fiatalok.

Rákay Philip azt mondta, ezért van értelme a Dalnak, mert tizenévesen is ide kerülhetnek a srácok és elhihetik, hogy övék a világ, ami így is van.

A zsűri 30 ponttal segítette a csapatot.

Szabó Leslie már az általános iskola ideje alatt zenésített meg verseket. Később volt utcazenész is, de az igazi áttörést a Megasztár hozta meg számára 2003-ben. Akkor egy ország ismerte és szerette meg az érzékeny lelkű művészt a legjobb tizenkettő egyikeként. Zenei tehetségét felismerve a műsorkészítők még a döntők előtt felkérték, hogy írja meg a búcsúdalt. Gitáros szólóműsorai mellett több formációnak is a tagja.

A Dalba Hogy Segíthetnék című slágerével jutott.

Rúzsa Magdi könnyeivel küszködve értékelte a produkciót, és elsősorban a látványt emelte ki, ami meghatotta amellett, hogy „gyönyörűnek” nevezte a dalt.

Rákay Philip szerint egy „sallagmentes dalt hallottunk, végre egy dalt, aminek volt mélysége”. A zenei szakértő „az első katartikus pillanatot élte át ma este”.

Leslie dala 35 pontot ért.

Hiányzott a „dög”

A vietnami származású Hient nem kell bemutatni a magyar közönségnek. A fiatal lány 2008-ban jelentkezett a Megasztár negyedik szériájába. Kezdettől fogva a zsűri nagy kedvence volt, ennek ellenére a hatodik helyen zárta a tehetségkutatót. Azóta azonban a hazai könnyűzenei élet állandó szereplője. 2009-ben jelent meg első albuma Játék az Egész címmel. Második, Sweet Talk című nagylemeze 2013. március 6-án, Hien 19. születésnapján látott napvilágot.

A Dalba a The Way I Do című dallal nevezett.

Értékelésében Kovács Kati elmondta: Hien sokkal jobban énekelt, mint délután, de „ilyen kemény zenei alaphoz” sokkal jobban ki kellene kiabálni a hangokat.

Csiszár Jenő szerint az énekesnő a „dögöt” hiányolta, de ő nem, mert ez a Hien világa, amiben talán még keresi kicsit magát, de összességében nagyon tetszett neki, amit látott.

A fiatal előadó 32 pontot kapott a zsűritől.

A Depresszió zenekar nevét sokan hallhatták már, zenéjüket azonban leginkább a hazai rock szerelmesei ismerik. Az öt tagú csapat 2000-ben alakult, pályafutása során 6 lemezt, 17 videoklipet, 3 DVD-t, 1 kislemezt és 1 válogatáslemezt készített. Tevékenységüket számtalan közönségdíjjal jutalmazták, máig több mint 600 koncertet adtak. Évek óta a hazai fesztiválok meghatározó produkciójaként lépnek színpadra. Olyan világsztárokkal játszottak már együtt, mint a Korn, Marilyn Manson, a Bloodhound Gang vagy Manu Chao.

Az Eurovíziós Dalversenyre Csak a Zene című felvételükkel jelentkeztek.

Kovács Kati szerint a nyugdíjasklubokban talán nem ezt fogják hallgatni, de az énekes betegsége ellenére minden hang a helyén volt. Annyit problémája volt, hogy túl „angol úriemberes volt” a srác.

Rúzsa Magdi annak örült, hogy ebben a műsorban is „beindult a zúzás”.

A Depresszió pontszáma: 33.

Szóló vagy duett?

Batta Zsuzsanna, vagyis Marge énekes, dalszerző nemrég jelent meg Stronger című kislemeze. Debütáló albumát And címmel 2010-ben adta ki. Marge művészi sokszínűségét mutatja, hogy a londoni Ealing Autumn Festivalon bemutatott Liszt-installációhoz az ő Rapszódia című Liszt-átiratát használták fel. Marge zenei tevékenysége mellett zeneterápiás foglalkozásokat tart országszerte.

Az Eurovíziós Dalverseny kihívásait várandóssága ellenére is vállalta Morning Light című dalával.

„Ez gyógyító három perc volt” – mondta Rákay Philip, aki szerint nyugtató harmóniát sugárzott a dal.

Csiszár Jenő „nagyon tetszetős, kellemes, intelligens popzenének” nevezte a dalt, amit szerinte kétszer-háromszor muszáj meghallgatni, és akkor a „bőr alá megy”.

Marge produkcióját 36 ponttal jutalmazták.

Király Viktor 2008-ben lett az Év Hangja a Megasztár győzteseként. Nővére, Linda sikerein felbuzdulva gondolta úgy, hogy érdemes komolyabban foglalkozni a zenéléssel. Jelenleg ikertestvérével, Benjaminnal a Face to Face formáció tagjai. Az Eurovíziós Dalversenyre ugyanakkor – a korábbi évekkel szemben – ezúttal szólóban jelentkezett.

Versenydalának címe Running Out of Time, amiről Csiszár Jenő azt mondta: „Király Viktor a modern retrot grammra kikísérletezve, összerakva profi módon megcsinálta”.

Kovács Kati hozzátette: „még abba se tudunk belekötni, hogy angolul hogyan énekelsz”.

A kétség nélkül hibátlan produkciót a zsűri a maximális 40 ponttal jutalmazta.

Ezzel a ma este első fele lezárult, megvan az első három továbbjutó, akik a szakmai zsűri véleménye szerint a következők: Király Viktor, Marge és Szabó Leslie.

A műsornak azonban még nincs vége, most a közönségen a sor, a voksolás elkezdődött. Még három produkció juthat a február közepén rendezendő középdöntőbe.

Fellépők és pontszámok

 1. Király Viktor – Running out of time 40 pont
 2. Marge – Morning Light 36 pont
 3. Szabó Leslie – Hogy segíthetnék? 35 pont
   
 4. Group’n Swing – Retikül 34 pont
 5. Oláh Ibolya – Egy percig sztár 34 pont
 6. Depresszió – Csak a zene 33 pont
 7. Hien – The way I do 32 pont
 8. Extensive – Help me! 30 pont
 9. Lil C – Break up 30 pont
 10. Cserpes Laura – Úgy szállj! 28 pont

Most kéne abbahagyni?

„Közel 50 éve a hazai könnyűzenei élet álló csillaga” Gundel Takács Gábor beharangozója szerint az extra produkció egyik szereplője. Az Artisjus életműdíjával kitüntetett Kovács Kati zsűriszékét elhagyva változott vissza művésznővé, hogy fiatal partnerével, a musical színpadok sztárjával, Bereczki Zoltánnal adja elő a Most Kéne Abbahagyni című slágert.

Míg a szavazás tart, a zsűrinek lehetősége van kedvenceikért kampányolni.

Rúzsa Magdi szerint mindenkinek, akit összeválogattak, itt a helye. Csiszár Jenő megerősítette: bárki kerül ki Koppenhágába, méltón fogja képviselni Magyarországot. Kovács Kati kiemelte: itt már mindenki győztes, mert óriási a nézettség, olyan lehetőség ez, ami ritkán adatik meg az emberéletében.

Rákay Philip is felsorolta volna szíve szerint mind a hét, szavazatokra váró produkció nevét, de hogy egyet kiemeljen, a Group’n Swing nevét mondta ki.

Az összegzéssel a szavazás is a végéhez érkezett. A nézői voksokat összesítik, majd kiderül, kik az újabb továbbjutók.

Akik Király Viktor, Marge és Szabó Leslie mellett ott lehetnek a februári középdöntőben: Oláh Ibolya, a Group’n Swing és a Depresszió!

Ezzel az első elődöntő véget ért, megvannak a középdöntősök. A verseny azonban folytatódik, egy hét múlva újabb tíz produkció küzd a továbbjutásért. Tartsatok velünk akkor is!

-kiko-

[2014.01.25.]

Megosztom:

Eurovízió 2014: január 25-én lesz az első dalválasztó
Eurovízió 2014: január 25-én lesz az első dalválasztó

Több mint kétszáz dal érkezett a december...

Eurovíziós Dalfesztivál 2014 - hallgasd meg a harminc elődöntős magyar dalt
Eurovíziós Dalfesztivál 2014 - hallgasd meg a harminc elődöntős magyar dalt

Kiválasztotta A Dal című...

A Dal 2014: Érdekes fogadalmat tettek az elődöntősök
A Dal 2014: Érdekes fogadalmat tettek az elődöntősök

Fogadalmat tett a 30 előadó arra az esetre, ha...

Esélylatolgatás - A Dal 2014 első elődöntő
Esélylatolgatás - A Dal 2014 első elődöntő

Szombaton megkezdődik A DAL című műsor első...

A Dal 2014: minden a ma esti Eurovízió elődöntőről
A Dal 2014: minden a ma esti Eurovízió elődöntőről

Szombaton rendezik az Eurovíziós Dalfesztivál...

A Dal 2014 első elődöntő: Tudd meg kik lesznek az extra fellépők
A Dal 2014 első elődöntő: Tudd meg kik lesznek az extra fellépők

Este lesz a műsor, de már délelőtt...

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

Megújulva tért vissza a Madách Színházba a Jézus Krisztus Szupersztár! - képek
Andrew...

Megnéztük: Scooter koncert a Budapest Parkban - képekkel
Nem könnyű megfelelően öltözni...

"Örs egy Csoda" - Siklósi Örsre emlékeztek a Budapest Parkban: képekben
Megnéztük: Total Dance Festival Cabrio a Budapest Parkban - képekkel
Szabó Győző nem spórol a golyókkal a Broadwayn 
Koncerttel avatták fel a Bud Spencer parkot a Kaszásdűlőn
beszámolók még