Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2020. február 27. | csütörtök | Ákos, Bátor nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Zene.hu
 
 

Az elhunyt magyar zenész emlékére nyilt kiállítás

A harminc éve elhunyt Balla Péter népzenekutató, hegedűművész, egyházzenész munkásságát mutatja be népzenei felvételein, kiadványain, etnográfiai tárgyain keresztül a Néprajzi Múzeumban kedden megnyílt A népdaloktól a genfi zsoltárokig című kiállítás.

Balla Péter ráismert arra, hogy népi hagyományainkban őseink századokon át hagyományozódott tudása manifesztálódott - hangsúlyozta a 2015. január 4-ig látogatható tárlat keddi megnyitóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

    Hoppál Péter emlékeztetett arra, hogy a szervezett magyar népzenegyűjtés csak 1896-ban indult meg Vikár Béla kezdeményezésére, az ő nyomdokain haladt tovább Lajtha László, Bartók Béla és Kodály Zoltán és később Balla Péter.

    A népzene gyűjtése, lejegyzése és megőrzése szorosan kapcsolódik a hagyomány tiszteletéhez. Mai kultúránk egyik legfontosabb kérdése, hogy felnő-e egy olyan generáció, amely átvevője a korábbi századok műveltségének, amely továbbviszi a felhalmozott tudást úgy, hogy közben befogadja az új ismereteket - szögezte le az államtitkár.

    Hoppá Péter kiemelte: nincs nemzeti kultúra a kis közösségek kultúrája nélkül és nincs közösség kultúra nélkül, ezért fontos, hogy a helyi kultúra és hagyományok visszanyerjék megtartó erejüket.

Lájk, ha kedveled a retro magyar dalokat.

    Kemecsi Lajos főigazgató köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy az Ars Sacra Fesztivál keretében megnyílt kiállítás pontosan illeszkedik a rendezvénysorozat idei legfontosabb céljához: a remény jeleinek felmutatásához.

    Tarr Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinati tanácsosa kiemelte: Balla Péter a magyar népzene olyan jeles személyisége, aki a magyar református közösséghez is szorosan kötődött. Elmondása szerint Balla Péter felelősségérzetét támasztja alá az a munka is, amelyet az üldözött zsidók megmentéséért végzett - feleségével együtt megkapta a Világ Igaza kitüntetést -, ezért a holokauszt-emlékévben méltó így is megemlékezni róla.

    A kiállítást Pálóczy Krisztinával együtt rendező Pávai István népzenekutató elmondta: Balla Péter a népzenegyűjtést Bartók, Kodály és Lajtha útmutatásával 1933-ban a bukovinai székelyek között kezdte. A Néprajzi Múzeum Hangtárát 144 hengeren mintegy 450 dallammal gyarapította. Bartók és Lajtha támogatásával közvetítő szerepet vállalt a román és a magyar népzenekutatók között, de egyházzenei tevékenysége is jelentős: fontos szerepe volt a Református Énekeskönyv egykori megújítási folyamatában, amelyhez a népzenét is felhasználta.

[2014.09.24.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Behringer XENYX QX 1204USB keverő egyéb [2020.02.26.]
Behringer XENYX QX1204 USB hangosítás/cucc [2020.02.26.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik

Legolvasottabb cikkek

koncert.lap.hu

Kowalsky meg a Vega az Arénában - képekben
Február 15-én 15 ezer ember volt kíváncsi a...

Megnéztük Janza Kata és Szabó P. Szilveszter önálló estjét
"Ilyen szerelem illik a...

Slipknot 2020: Az összeszedetlenség is belefért Coreyéknak
Megnéztük ABBA Tribute Showt az Akvárium Klubban - képekkel
La Mancha lovagja olvasópróbán jártunk -. képekben
Ilyen volt a Tankcsapda Szilveszter - képes beszámoló
beszámolók még