Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. február 23. | szombat | Alfréd nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 

Új művészeti központot avattak Kazincbarcikán

Mezey István festő- és grafikusművészről kapta a nevét Kazincbarcikán az új művészeti központ, amelyet szombaton adtak át.

A központ hétfőtől várja a borsodi város lakóit.

    Mezey István 1945. szeptember 17-én, Szikszón született, de Kazincbarcikán töltötte felnőtt élete legjelentősebb éveit, itt élt, alkotott, és itt is hunyt el 2012 februárjában. A művészt Kazincbarcika díszpolgári címmel tüntette ki.    

A Mezey István Művészeti Központ épülete emblematikus háza a városnak. Egykor az Újvárosi Általános Iskolának adott otthont, diákok ezrei, tízezrei tanultak meg itt írni, olvasni vagy éppen rajzolni, festeni – hangzott el a megnyitón.    

Alétesítménynek komplex szerepet szántak a tervezők, az akadálymentesített épület földszintjére költözött ugyanis az önkormányzati intézményként működő Egressy Béni Városi Könyvtár, míg a többi részt a Barcika Art Kft. különböző egységei, műhelyei foglalják el. Itt kap helyet például a kazincbarcikai Tourinform-iroda és a Gyermekek háza-Kézművesház, illetve számos térben tarthatnak kiállításokat, zenés programokat, családi rendezvényeket, bálokat.     Mezey István emlékét is őrzi a létesítmény, a házban ugyanis egy emlékszoba és a művész alkotásaiból rendezett állandó kiállítás várja a látogatókat. Az alkotó életművének részét bemutató festmények, grafikák és egyéb munkák mellett a műtermét megidéző enteriőrök is megjelennek a házban, a tárlat rendezője Fignár Zoltán volt. Emellett a főépület két udvarra néző falára a két éve elhunyt névadó képzőművész egy-egy grafikáját – a csodaszarvast és egy anyát kisgyermekével – rajzolták föl.     A település legnagyobb rendezvénytermét szintén a központban alakították ki, amely mintegy 400 fő befogadására képes.    

A művészeti központ megnyitása alkalmából két különlegességgel is készültek a szervezők: az olvasóban a színes város újabb lenyomata, egy fémből készült ékszerkiállítás látható, emellett SZÍN-VONAL-BARCIKA címmel egy rendhagyó tárlat segítségével ábrázolják a 60 éves várost, amely Kazincbarcika 16 egykori és jelenlegi művész munkáit foglalja össze.     A Mezey István Művészeti Központ átadásán ünnepelte évfordulóját a 40 éves Kazincbarcikai Citerazenei Műhely, amelynek zenészei gálaműsort adtak.

 

[2014.10.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Zeneszerzéssel,dalok írásával foglalkoz egyéb [2019.02.19.]
Zongora tanítás,korrepetálás 15.ker tanár [2019.02.06.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Legolvasottabb cikkek

Megnéztük Guido és Mauricio de Angelis koncertjét az Arénában - képekben
Jótékonysági...

Megnéztük Gájer Bálint új műsorát az Orfeumban - képekben 
A sármos énekes Swing ’N Pop...

Harminc év rock and roll, három éjszaka alatt a Tankcsapdával - képekben
Megnéztük Veres Mónika Whitney Houston-estjét az Orfeumban - képekben
beszámolók még