Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. február 19. | kedd | Zsuzsanna nevenapja
    koncert.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Zene.hu
 
 

Megújulnak a legendás magyar együttes dalai - itt a Kex Remake

A hatvanas-hetvenes évek magyar beat mozgalmát köztudottan három nagy formációval hozzák összefüggésbe: az Illés, a Metró és az Omega. Rajtuk kívül azonban két avantgard zenekar is működött, a Syrius és a Kex - ez utóbbi 1969 tavaszától, 1971 őszéig. A Baksa Soós János, Bianki Iván, Doleviczényi Miklós, Imre Attila és Kisfaludy András alkotta csapatban később Babos Gyula, Somló Tamás, valamint Závodi János is megfordult.

„Bár vidéken sokszor játszottunk, s egy évig tartó országos turnén vettünk részt az Illés zenekarral, a Kex mégis inkább budapesti együttesnek számított. Nevével összefonódott néhány helyiség, a Bem rakpart, az Ifi park, a Kassák klub, a Párizsi kert. A Citadellában olyan, alkalmanként tíz, olykor húsz perces számokat játszottunk, amelyek zeneileg egy megbeszélt improvizációra, szövegben pedig Baksa által kitalált prózára, mesére, hétköznapi, vagy költői gondolatokra épültek. Ezeknek a történeteknek volt egy így, vagy úgy megírt elbeszélésük, és egy így, vagy úgy megbeszélt zenei koreográfiájuk, ezekkel együtt, egy csak az előadás alatt érthető kontextusuk.” – idézte fel Kisfaludy András  egykori alapító és dobos a Kex zenei-művészi koncepcióját.

A zenekar vezéregyéniségének szokatlan, nonkonformista előadásmódja, a dalszövegek finom, olykor dadaista, néha groteszk, vagy drámai, ironikus társadalomkritikái, az együttes nagyrészt belvárosi értelmiségiekből verbuválódott közönsége mellett, az illetékes hatóságok figyelmét is hamarosan magára vonta. A hatvanas-hetvenes években regnáló politikai- illetve kultúrhatalom adminisztratív, sőt, nemegyszer fizikai beavatkozással igyekezett keresztbe tenni Baksa Soós Jánosék művészi törekvéseinek, amely általánosságban a hanghordozókról való letiltást is eredményezte. Ennek ellenére egy kislemez (Elszállt egy hajó a szélben, Család), valamint négy rádiófelvétel, amelyek Mészáros Márta Széplányok ne sírjatok c. filmjében is megjelentek (Csillagok ne ragyogjatok, Tiszta szívvel, Piros madár, Országút szélén) hirdeti az utókarnak Magyarország egyik legjelentősebb avantgárd-performance-re épülő zenekarának rövidéletű dicsőségét.

Baksa Soós János az őt ért belügyi zaklatás elől illegális úton külföldre menekült, ma is Németországban él. Kisfaludy András, aki zenei pályafutását befejezve Balázs Béla díjas filmrendező, Érdemes művész lett, 1998-ban elkészítette a zenekarról szóló „Az elszállt egy hajó a szélben…” című dokumentumfilmjét, amely elnyerte a 29. Magyar Filmszemle dokumentumfilm kategóriadíját. A legendás formáció napjainkig ható mítoszának legfényesebb bizonyítéka, hogy számos egyetemi hallgató a zenekar egykori frontemberét Baksa Soós Jánost, illetve a Kex által közvetített jelenséget választotta szakdolgozatának témájául.

Az egykori sikercsapat ma is élő, aktív tagjai közül Kisfaludy András dobos 2014 tavaszán zenekart szervezett maga köré; egyrészt az összes ismert Kex-zenedarab megfelelő, mai megszólalású hang- és zenei-tartalmi minőségben való rögzítésére, másrészt koncerten történő bemutatásukra. Elsődleges feladatként a dalok átdolgozását jelölték meg: a Kex repertoárja a fentebb felsoroltakkal együtt tizenhat szerzeményt jelent. Ezek újra gondolása, formába öntése Tóth János Rudolf munkáját dicséri, aki a hetvenes évek elején maga is tagja volt az akkor már Baksa nélküli formációnak. 

A Kex Remake zenekar kitűzött célja tehát nem az eredeti szerzemények másolása, rekonstruálása, hanem egy merőben más verzióban történő előadásmódja.  Ez lenne az első, eleddig egyetlen, egységes színvonalú Kex lemez, amely nem csak az „öreg” rajongóknak, és barátoknak, de az őket követő generációknak is bemutatná az emblematikus dalokat. A végeredmény a könnyűzenei élet számára is újdonság lesz, de egyúttal értékmegőrzést is jelent. Ennek végső állomása a budapesti MOM Kulturális Központban, 2014. december 11-én megtartott nagyszabású koncert, ahol az összes átdolgozott dal elhangzik majd.

További tervek között szerepel a zenekar életútján keresztül a hazai beat kultúra több elemét (ifjúsági, filozófiai, költői) is magában foglaló, zenei világát bemutató – egyébként hiánypótló - könyv megírása.

A projekt másik eleme az együttes megalakulását, a próbákat, valamint a több kisebb, majd a nagy koncertet dokumentáló film forgatását, közreadását foglalja magában. (Mint dokumentumfilmes, végre már nem rekonstruálni kell egy megtörtént eseményt, hanem jelen időben fölvenni!)

A zenekar mottója: Kex-dalok másképp.

A Kex Remake tagjai:

Kisfaludy András - dob –zenekarvezető (ex-M7, ex-Kex, ex-Alligátor)
Tóth János Rudolf - ének, gitár, művészeti vezető (ex-Cyklon, ex-Kex, Bergendy, ex-HBB, Magyar Atom, Ütött-kopott Angyal)
Gyöngyösi Gábor – Hammond-orgona, billentyűs hangszerek (session zenész)
Zsoldos Tamás – basszusgitár (Neurotic, ős-Bikini, Magyar Atom, Beatrice, HBB, Topo Neurock, Barbaro, Kormorán, Örökség, RABB, Mini, Capriccio, Üzletembers)
Lee Olivér – gitár (Cry Free, Ütött-kopott Angyal)
Fejér Simon gitár (Deák Bill Blues Band, Ütött-kopott Angyal)
Fekete István – trombita (Kőbányai Zenestúdió – tanár, session zenész)
 

[2014.11.24.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Zeneszerzéssel,dalok írásával foglalkoz egyéb [2019.02.19.]
Zongora tanítás,korrepetálás 15.ker tanár [2019.02.06.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik
Zene.lap.hu

Megnéztük Gájer Bálint új műsorát az Orfeumban - képekben 
A sármos énekes Swing ’N Pop...

Harminc év rock and roll, három éjszaka alatt a Tankcsapdával - képekben
Rendhagyó módon...

Megnéztük Veres Mónika Whitney Houston-estjét az Orfeumban - képekben
Egy szilveszteri éjen át a Kowalsky meg a Vegával
Megható módon búcsúzott az ünnepektől a Neoton Família Sztárjai 
beszámolók még