Sütés margarinnal - fenséges ízek, tápláló összetevők!
Hamarosan közeledik az ünnepi időszak, amikor még azok is előszeretettel kezdenek sütögetésbe, akik az év egyéb hónapjaiban erre nehezen tudnak időt és energiát fordítani. Háziasszonyként egyre többek számára fontos, hogy az asztalra kerülő falatok ne csak finomak, de egészségesek is legyenek. A megválasztott alapanyagokon nagyon sok múlik, mint ahogy az sem mindegy, hogy milyen elkészítési módot választ. A sütőmargarinoknak hála, a sütemények omlósak lesznek, és a tésztával is nagyon könnyű dolgozni.
A harmoniabanamargarinnal.hu szerint a krémek elkészítése és a sütés margarinnal kezdő háziasszonyok számára is javasolt, hiszen az egészen egyszerű sütiktől kezdve a bonyolultabb tortákig számos recept várja, hogy a leírtak illatos testet öltsenek az ünnepi asztalon.
A pogácsák és sós rudacskák nem csak az ünnepek környékén ajánlottak, hanem megállják a helyüket bármelyik hétvégén, vagy hétköznap estén is. Az egyszerűen elkészíthető sajtos pogácsa, vagy a sokak kedvencének számító sós-magvas rudak alapanyagai között ott szerepel a margarin, ami kellemesen omlóssá teszi a lisztes tésztát.
Hasonlóképp a lágyságról gondoskodik a boltok polcain széles választékban elérhető margarin az édes krémek esetében is, melyek kerülhetnek előre elkészített, vagy otthon sütött tortalapok közé, lehetnek sütemények, vagy torták bevonatai, de sütés nélkül készíthető édességek alapját is képezhetik. A lényeg nem csak a jó minőségű margarin kiválasztásán múlik, hanem az alapanyagok arányának tökéletes eltalálásán is. Ha szeret kísérletezni, és van néhány perce arra, hogy saját kezűleg állítsa össze a felhasználni kívánt margarint, ezt is minden további nélkül megteheti, ugyanis trópusi zsiradék, növényi olaj, tojássárgája, és némi só, bors, citromlé segítségével máris házi margarinnal gazdagíthatja a süteményeket, tortákat.
Karácsony környékén nem csak a mézeskalács kerül gyakran az asztalra, hanem a többféle ízben elkészíthető bejgli is, aminek tésztájába szintén kerül margarin. Az ünnepi illatról a gesztenyés, kókuszos finomságok is gondoskodnak, amelyeknek krémjét lehetetlen lenne margarin nélkül kikeverni. A csokis-meggyes kalácsok, a népszerű kuglófok, de a linzertészta alapvető eleme is a margarin, amiből az ünnepi sütés-főzés idején soha nem lehet otthon elegendő.
Természetesen nem csak sütésre használjuk a konyhában előszeretettel a hagyományos, vagy akár pikáns ízesítéssel is beszerezhető alapanyagot, hanem egy gyors szendvicskészítés, vagy a mártások krémessé tétele érdekében is szívesen választjuk a mára vitaminokkal dúsított margarinokat. A teljes értékű, egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás részeként érdemes margarint használni a sütéshez is!
[2014.12.12.]