15%-os kuponkedvezmény 47.000Ft felett a Spartoo.hu webáruházban. Kuponkód: MAJUSP15
2021. április 11. | vasárnap | Leó, Szaniszló nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Győri Nemzeti Színház
Szomor György
Silló István

Rockszekció a zenekari árokban

A Győri Nemzeti Színház is műsorára tűzte Tim Rice és Andrew Lloyd Webber világhírű musicaljét, a Jézus Krisztus Szupersztárt. Alig egy hét és a darab premierje is elérkezik. Néhány kulisszatitoknak utánajártunk. 

– Az, hogy Győrben is bemutathatjuk a Jézus Krisztus Szupersztárt, nem igényelt a szokásostól eltérő szervezőmunkát, az ilyenkor szokásos eljárásban sikerült megszerezni – kezdte Pottyondy Nóra, a Győri Nemzeti Színház kulturális menedzsere.
– Sokak számára meglepő lehet, de ez a musical még soha nem szerepelt a repertoárunkban. Olyan kiváló énekesek dolgoznak most nálunk, hogy elérkezettnek gondoltuk az időt a bemutatásra. A darabot Forgács Péter igazgató úr rendezi. Régi vágya volt, hogy bemutathassa a győri közönségnek és ez most valóra válik. A szereposztás kialakulását és a próbafolyamatot hosszas casting előzte meg, a szakmai stáb rengeteg jelentkező közül választotta ki a szereplőket.

A musical ahol eddig bemutatták, mindenhol hatalmas sikert aratott, így nem volt kérdés, hogy Győrben is nagy lesz az érdeklődés. Már az évad műsortervének kihirdetésekor is sokan felkapták a fejüket, régóta vártak már erre az alkalomra. Adott a kérdés, hogy vajon mikor kezdték el próbálni a színházban a világhírű musicalt?

Csatlakozz, ha érdekel az Eurovíziós dalverseny– A színpadi próbák a színház rendjének megfelelően a novemberi Június premiert, azaz november 15-ét követően kezdődtek meg. Ám mivel szeptemberben már tartottunk egy koncertszerű előadást az előző évad végén, az énekesek már júniusban hozzáfogtak a gyakorláshoz, a tanuláshoz. A koreográfia a korábbi Megatánc győztese, Kováts Gergely Csanád nevéhez köthető, aki egy egészen új, rendkívül energikus tánc-rendezéssel állt elő. Ahogy a jelmezekért is kiváló szakember, Tordai Hajnal felel. Őt egyébként 2005-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, 2012-ben pedig Érdemes művész lett. A díszlet Bátonyi György nevéhez fűződik, ő csinálta többek között a Sakk látványát is az előző évadban.

A szereposztást böngészve olyan neveket olvashatunk, mint Szomor György, Baranyai Annamária, Mohácsi Attila, Nagy Balázs, Sándor Péter, Rácz István és még hosszasan lehetne sorolni. Többet között Jézust, Mária Magdolnát és Judást is kettős szereposztással hirdették meg. Ahogy megtudtuk mindig az a színész alakítja az aznapi előadáson a karaktert, akivel az igazgató legyeztette és természetesen nincsen más egyéb elfoglaltsága. Ez is bevett szokás a színházaknál, most sem alkalmaznak semmilyen más választási módot.

Nagyon várjuk már a premiert, kellemes izgalom jellemzi ezt az időszakot. Egyben van a csapat, nincsenek feszültségek, csak izgatott várakozás, készülődés. Szinte már a decemberi műsor megjelenésekor elfogyott az összes jegy. Hagyományainknak megfelelően karácsonykor három előadást is tartunk, ezek mindegyike már hetek óta telt házas. Nagyon reméljük, hogy lesz olyan sikeres a darab, hogy minél tovább műsoron maradhasson, akár a jövő évadban is – zárta Pottyondy Nóra.

A Jézus Krisztis Szupersztár zeneileg is igencsak különleges musical, igényel egy filharmonikus és egy rock szekciót is a zenekari árokban. A zenei kulisszatitkokat Silló Istvántól, a darab egyik karmesterétől tudtuk meg.

Minden nagyobb musical több zenei szervezést igényel, ez a Jézus Krisztus Szupersztárral sincs másként – kezdte Silló István.
– Eleve a szerzők egy minimális zenész-létszámot megszabnak, amikor hangszerelik a műveket, nyilván ez alá nem mehetünk, mert akkor nem áll össze a darab. A színházi és a koncert hangszerelés között is van különbség. Mi itt Győrben a koncert verziót játsszuk, lehetővé teszik a muzsikusok és az épület adottságai, felszereltsége is. Egyébként a Sakk című musicalnél is koncert hangzást hallhattak a nézők. A Jézus Krisztus Szupersztár ebben a megszólalásában utoljára 1996-ban csendült fel a Budapesti Operett Színházban. Az, hogy most Győrben állították színpadra, nekünk is élvezetes, nagyszerű munka. Ez a musical egyébként nagyon jól megmutatja, hogy a filharmonikus zene tulajdonképpen nincs is annyira messze a rockzenétől. A főpróbahét előtt elmondhatom: a zenekar és az énekkar is készen áll, várjuk már a jövő hetet, amikor a célegyenesbe fordulunk. Úgy gondolom, a hátralévő időben már nyugodtak lehetünk, a hangulattal sem lesz gond. Minden a tervek szerint haladt.

– A Jézus Krisztus Szupersztár zenéje angolszász alapokon nyugszik, így a rézfúvós szekcióra nagyon hangsúlyos szerep hárul, előtérben vannak az egész előadás során. Természetesen vendég zenészeket is hívtunk az előadásra, gitárosokat, dobosokat és billentyűsöket is. Egytől egyig mind magasan kvalifikált, rutinos muzsikusok, akkor örömmel fogadták el a meghívást. Mindegyiket jól ismerem, játszottam már velük vagy éppen személyes jó barátság is köt hozzájuk. Házon belül nem tudtuk volna megoldani, hiszen egy rock és egy filharmonikus szekcióra is szükségünk volt. Így a vendég zenészekkel kiegészülve állt össze a teljes zenekar. Várjuk már a premiert és reméljük mindenkinek akkora öröme lesz benne, mint nekünk. 

– Havassy Anna Katalin –
Grafika: Pálfalvi Lukács

[2014.12.17.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Otthoni játékok

beszámolók még