Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2020. február 25. | kedd | Géza nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Zene.hu
 
 
Kapcsolódó cikkek
ABBA varázslat, Magyarországon - sok fotóval
Álmomban ABBA-t láttam… - a győri szuperkoncertről
Két kamionnal érkeznek a svéd művészek Magyarországra
Az ABBA - The Show! Budapesten lép fel - jegyek itt az estre
Díjat nyert a januárban Magyarországra érkező ABBA - The Show
Mamma Mia! Hát mi volt itt az Arénában?
Képgalériák
Győr 2014
Kapcsolatok
Abba The Show
Bartók Béla Megyei Művelődési Központ
Győri Balett
Győri Filharmonikus Zenekar
Győri Nemzeti Színház
Molnár Vid Bertalan Művelődési Központ, Győrszentiván
Richter Terem, Győr

Bíró Zsolt - Zene.hu: "Óriási dolog, higgye el."

A Győr-Moson-Sopron megyei közéleti napilap a Kisalföld szombati magazin melléklete a K2 két oldalas interjút közölt Bíró Zsolt főszerkesztőnkkel, aki a győri zenei életről mondta el tapasztalatait, véleményét. 

– Ne mondja, hogy Győrbe jár koncertekre, bulikba?
– Egyelőre nem, de ez a múltra vonatkozik, mert ki tudja mit hoz a jövő. Egy biztos: egyre nagyobb figyelemmel kísérik országos szinten is a várost és a zenei életét.

– Honnan értesül a lehetőségekről, egy-egy koncertről?
– Bárhonnan. Szerencsére Győrnek nagyon jó marketingje van, szinte nincs olyan zenei esemény, amelyről ne hallanék, bár ehhez nyilván az is kell, hogy erre a területre kiemelten figyeljek. Egy zenei lap főszerkesztőjeként nem is tehetnék másként

– Akkor ezek szerint nem csak a nagyobb koncertekkel van tisztában…
– Tudom, hogy Győrben elég rendesen pezseg a klubélet is, bár az anyagi lehetőségek azért ott is korlátokat szabnak a szervezőknek. Ám azért az, hogy nemrég az Ed Phillips and The Memphis Patrol ott járt és tartott egy bulit, szerintem remek. Rendszeresen fellép a Mystery Gang, a Paddy and The Rats, hogy csak párat ragadjak ki azokból, akik határainkon túl is sokat koncerteznek. Többször lép fel olyan legendás zenekar is, mint a Lord, az Ossian, a Fish!, vagy a Ganxsta Zolee és a Kartel. Figyelemre méltó, hogy már például az Anna and The Barbies is felfedezte magának a várost, ha jól hallottam, remek hangulatú buli tartottak egy egyetemhez köthető szórakozóhelyen…

– A szabadtéri koncertjeink tömegeket mozgatnak meg... Egyedit nyújtunk?
– Valamilyen szinten azt hiszem igen. Azért egy Tom Jonesra az egész ország felkapja a fejét. Sajnos, hogy az időjárás nem volt kegyes nyáron a győriekhez, de még így is fantasztikus sikert aratott a walesi sztár. És nem ő volt az első nagy név, akit elhívtak a városukba. Ám valahogy mégis talán az egyik legjobb választás volt eddig. Tom Jones olyan világsztár, aki nem csak egy szűkebb réteget érdekelt, nem csak azért mentek ki a koncertjére, mert ingyen volt. Mert sajnos ezzel is számolni kell, hogy a mai borsos jegyárak mellett az ingyennek nagy a varázsa. Tom Jones klasszis, még mindig. Aki ott volt, láthatta, hallhatta. Ilyenek kellenek! A színvonal, a minőség, a tökéletes zene. Olyan, amelyet szimpátia ide vagy oda, de megkérdőjelezhetetlenül mindenki elismer. Kíváncsian várom, 2015-ben kivel állnak elő! Na meg főleg, hogy hol? Állítólag lesz egy új helyszín, ahol remek szabadtéri koncerteket lehet tartani és még a forgalmi rendet sem fogja zavarni. Meglátjuk. A mostani helyszín sem rossz, teljesen a város szívében, nekem nagyon bejött.– Világsztárt említett, de azért magyar nagyságok is megtisztelték már a színpadjainkat…
– Gondolom szintén a szabadtéri bulikra gondol. Most így hirtelen az Skorpió, az Első Emelet, Fenyő Miklós, az Omega és a Neoton Família Sztárjai ugrik be. Nézze, ezek mind-mind legendás együttesek, amelyekkel szintén nem lehet bakot lőni. Eleve mindegyiknek van egy erős keménymagja, akik ahová lehet, követik a kedvenceiket. Ráadásul mindegyik elképesztő bulit képes produkálni. Talán az Omega egy kicsit kivétel, akik a sok elektronos orgonával nem feltétlen utcai hangulathoz valók, de lehet, hogy ez csak az én véleményem. A Neoton örömjátéka a Győri Filharmonikusokkal kiegészülve meg szenzációs volt. Bárhol megállta volna a helyét!

– Na igen, van egy világhírű zenekarunk…
– Óriási dolog, higgye el. A Győri Filharmonikus Zenekar olyan ad a városnak, ami megfizethetetlen. Zseniális zenészek alkotják! Olyan világsztárokat csábítanak a városba, akik nem véletlen bólintanak rá a hívó szóra. Bobby McFerrin csak egy a sok közül, de Ennio Moriccone vagy Gilbert Varga neve is említésre méltó. A zenekarnak otthont adó Richter Terem kiváló akusztikájú és egyéb rendezvényeknek is helyt ad. Szekeres Adrien, Szulák Andrea, Illényi Katica szívesen lép fel a Richterben, tudom. Egyre többet hallok a régi zsinagógáról is, ahol szintén remek koncerteket tartanak, a kamaraművek bemutatására tökéletes. Ahogy az evangélikus öregtemplom is, amelynek akusztikájáról még Pesten is beszélnek. Legutóbb Csepregi Éva és Végvári Ádám tartott ott adventi koncertet. Állítólag zseniálisan szólt. A „régi színházról” meg még nem is beszéltünk.

A BBMMK-ról, igen. De akkor már inkább a Győri Nemzeti Színházról kérdezem.
– Közönségbarát színház, szó se róla. Ráadásul neves művészekkel, olyanokkal, akik Pesten is keresettek. Nagy Balázs például a Madáchban rendszeresesen bizonyít. Mahó Andrea győri jelenléte is sokat jelent, és a tősgyökeresnek mondott győriek is magas színvonalat hoznak. A Csinibaba sikerdarab, nem véletlen, hogy karácsony után is dupla telt házzal ment. A Jézus Krisztis Szupersztár is jól mutatkozott be, szerintem arat az új évben is.

– A Győri Balett is világhírű!
– Önöknél mi nem az, mondja meg?! Na jó, viccet félretéve, bevallom, a balett az, ami egy kicsit távol esik tőlem és azoktól az anyagoktól, amelyekkel foglalkozom. De nyilván azt tapasztalatom, hogy óriási az érdeklődés a társulat iránt. Kiss János csapata nagyon egyben van! A Táncünnepekről, Táncvarázsokról meg az országos sajtó is rendszeresen beszámol.

– Járt már az Audi Arénában?
– Még nem, de egyelőre túl sok lehetőségem nem is lett volna, hiszen nemrég nyitották meg. Rúzsa Magdi mint nyitóművész jó választás volt, minőségi énekesnő hazánkban. Az Illés50 sikeréről is hallottam, bár ahogy hallom, nem volt teltház. Most legutóbb pedig az ABBA Tribute Show volt, amely frenetikusra sikerült. Már akkor is jól voltak a visszajelzések, amikor egy nyárzárón léptek fel a városukban. Tudom, hogy az állva tapsolt a közönség. Most meg jön Thomas Anders. Fontosak ezek a húzónevek, mert be kell járatni az Arénát. Végre Győrben is van egy olyan multifunkcionális csarnok, ahol adottak a körülmények arra, hogy a legnagyobbak is gond nélkül felléphessenek. Ha ezt kihasználja a város kulturális vezetése, még rengeteg hatalmas koncertet rendezhetnek ott. Meg kellett rázni már egy kicsit a térképet, hogy Győrbe is menjenek a legnagyobbak. El tudom képzelni, hogy akár Budapest „kárára” is rendezhetnek koncerteket, hangversenyeket. Győr sok mindenre képes lehet.

– Jobb az Aréna, mint az Egyetemi Csarnok?
– Remélem nem építészetileg kérdezni… Mindenképp kellett egy ilyen, igazi aréna. Ami már külsejében is megmutatja, hogy na igen, itt aztán nagyot fog szólni a zenekar. Nem tudom ezt most jobban meghatározni, egyszerűen kellett már ahhoz, hogy a magyar zenei térképen megint világosan látszódjon: Győr is lélegzik, él, akarja magának a sikert, a zenét!– A győri ember is akarja?
– Elég sok győri olvasónk van, sok programot rögzítünk, ami a várossal, vagy a környékével kapcsolatos. Mert azért tudom, hogy van egy nagy sportcsarnok Győrszentivánon is. Szerintem van igény, igen. Persze az Aréna két nagy koncertje karácsony környékére esett, biztosan sokan vettek jegyeket ajándékba. Mert azért nem olcsó belépőkről beszélünk. De a minőséget megfizetik az emberek, mert érzik, hogy megéri. A mai kor zeneértő közönsége már bátran mer tiltakozni a gagyi ellen! Nincs helye! Egy olyan kultúrától pezsgő városban, mint Győrben, pláne nem!

– Ne vegye kötekedésnek, de aki ott volt, láthatta: nem a középiskolások és az egyetemisták töltötték meg a szektorokat…
– Nem is várhatta tőlük senki. A mostani fiatalok nem ABBA-n és Illésen szocializálódtak. Nekik is megvannak azok a zenekarok, bandák, akikhez kötődnek. A szüleik Koncz Zsuzsát, Kovács Katit, Illést hallgattak, vagy a fiatalabbak Hungáriát, R-Go-t, Első Emeletet. A mostaniaknak meg ott van a Quimby, a Subscribe, a Hősök és a számos X-faktoros, Megasztáros. Most is lehet kiért rajongani, csak talán a választék a nagyobb. Abban is biztos vagyok, hogy Győrben is vannak olyan kiskocsmák, bisztrók, ahová gitárral ülnek be a fiatalok. Ha jól tudom, van egy kifejezetten rock kocsma is. Ott például koncertek szoktak lenni? Ezt nem tudom. A mai romkocsmákban, „gondolkozó-poharazókban”  „csendesülős” koncerteket tartanak, így becézik őket. Csak ezekben sajnos pénz nincs, a szórakozóhelyeknek nagyon nehéz kigazdálkodni. Szerintem ezt a réteget a legnehezebb kiszolgálni…  Na meg a helyi amatőr, vagy feltörekvő zenekaroknak kellene helyet adni. Ez már sokkal nehezebb kérdés, elhiszem, hogy többen elkeseredettek. Pedig valahol meg kell mutatnia magát minden szárnyát bontogató muzsikusnak. És nem mindenkinek pálya a tv-s tehetségkutató…

– De akkor volt mit írni rólunk az elmúlt évben?
– Abszolút! Koncertek, fesztiválok megyeszerte, nagy dobások, kisebb hajítások, világsztár hazai és külföldi zenekarok. Szerintem soha rosszabb zenei évet ne akarjon a városuk!

– K2 Magazin –

[2015.01.13.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
turnémanagert keres a Swan 2000 zenekar zenekar [2020.02.18.]
Biztonságos kölcsön magánszemélyek közöt egyéb [2020.02.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik
koncert.lap.hu

Kowalsky meg a Vega az Arénában - képekben
Február 15-én 15 ezer ember volt kíváncsi a...

Megnéztük Janza Kata és Szabó P. Szilveszter önálló estjét
"Ilyen szerelem illik a...

cdbolt.lap.hu
Slipknot 2020: Az összeszedetlenség is belefért Coreyéknak
Megnéztük ABBA Tribute Showt az Akvárium Klubban - képekkel
La Mancha lovagja olvasópróbán jártunk -. képekben
Ilyen volt a Tankcsapda Szilveszter - képes beszámoló
Megnéztük a Charlie koncertet a Barba Negrában
beszámolók még