2021. június 20. | vasárnap | Rafael nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A Dal 2015 döntő: Gájer Bálint: That’s How It Goes
A Dal 2015 döntő: Csemer Boglárka "Boggie": Wars for Nothing
A Dal 2015 döntő: Spoon: Keep Marching On
A Dal 2015 döntő: Wolf Kati: Ne engedj el!
A Dal 2015 döntő: Szabó Ádám: Give Me Your Love
A Dal 2015 döntő: Passed: Mesmerize
A Dal 2015 döntő: Ív: Fire
A Dal 2015 döntő: Mujahid Zoltán: Beside You
Boggie megnyerte és nyilatkozott: "Volt bennem egy erős magabiztosság"
A Dal 2015: Boggie megható szavai a győzelem után
Kapcsolatok
Eurovízió 2015 (A Dal 2015)
Boggie (Csemer Boglárka Quartet)
Gájer Bálint
Mujahid Zoltán
Passed
Spoon 21
Szabó Ádám
Wolf Kati

A Dal 2015 döntő - Boggie győzött - videók

Megkezdődött az Eurovíziós Dalverseny magyar nemzeti döntője. A tét óriás: a nyolc versenydal közül csak egy képviselheti ugyanis Magyarországot a 60. dalfesztiválon, amit idén Bécsben rendeznek. A szabályok az elő- és középdöntőkhöz képest némileg változnak…

A zsűri tagjai ezúttal a műsorfolyam közben pontozni nem, kizárólag értékelni fognak. Az összes dal elhangzása után minden zsűritag négy dalra voksolhat, amivel kialakul egy sorrend. A négy legkevesebb szavazatot kapó felvétel kiesik a versenyből, a négy továbbjutóra ezt követően a nézők voksolhatnak.

Holtverseny esetén a szavazás első szakaszában a zsűrinek egyértelművé tenni a helyzetet, míg a nézői szavazásban kialakuló döntetlenség alkalmával újraindítják a voksolást az érintett két dalra.  

A Dal döntőjének főszereplői:

Csemer Boglárka Boggie – Wars For Nothing

Gájer Bálint – That’s how it goes

Ív – Fire

Mujahid Zoltán – Beside You

Passed – Mesmerize

Spoon – Keep Marching On

Szabó Ádám – Give Me Your Love

Wolf Kati – Ne engedj el

A döntés tehát első körben a Rákay Philip, Pierrot, Rúzsa Magdi és Csiszár Jenő alkotta zsűri kezében van, akik felezni fogják a mezőnyt. Teszik ezt hat héttel azután, hogy elindult a kiválasztó folyamat a legjobb 30 dal részvételével.

És most a döntőben a top 8 között a műsort megnyitja Gájer Bálint! That’s How it Goes című slágerével kapcsolatban érdekesség kettőség alakult ki a zsűriben. Bár a dalt és Bálint előadásmódját is kifogástalannak találták, nem voltak száz százalékosan meggyőződve arról, hogy ilyen „múltidéző”, amerikai stílusú szalonzenével kell-e Magyarországnak kiállni az Eurovízió színpadára.

„Szuper, parádés, remek”, „magabiztos előadó”, „a swing bolondja” - jellemezte Bálintot Csiszár Jenő, aki csak abba tudott belekötni, hogy az énekes zoknija nem passzol tökéletesen a nyakkendőjéhez. A produkcióban Pierrot sem talált hibát, akit ennek ellenére továbbra sem győzött meg arról, hogy ez a dal lenne a legmegfelelőbb választás az idei dalversenyre.

Csemer Boglárka Boggie annak idején Parfum című videoklipjével hívta fel magára a figyelmet nem csak itthon, de külföldön is. A tökéletesen éneklő bájos énekesnő A Dalba Wars for Nothing, vagyis Háborúk a semmiért című felvételével jutott, amiben az értelmetlen háborúk ellen hallatja a hangját.

Pierrot most azt mondta a dalról, nagyon nagyra tartja benne, „hogy nincs benne semmi nagyot akarás” – „erős, hatásos, himnikus”. Rúzsa Magdit is megérinti még mindig Boggie produkciója, és azt tanácsolta az énekesnőnek: ha ők képviselhetik Magyarországot Bécsben, a háttérből vegyenek vissza picit, mert a dal önmagában is erős annyira, hogy nincs szükség ilyen tolakodó kiegészítésre.

Összeállt

A Spoon és a Keep Marching On eleinte nem vette le lábáról a zsűrit, a közönség azonban nagyon szerette a srácokat. A középdöntőben már az ítészek is elismerően nyilatkoztak az egykori X-Faktor döntős csapat produkciójáról, ami szerintük akár esélyes is lehetne az Eurovíziós Dalversenyen.

Rákay Philipnek kimondottan tetszett a magyar betét a nótában és bevallotta: a legnagyobb kritikusból az egyik legnagyobb rajongóvá vált a versenyfolyamat alatt. „Mostanra állt össze a Spoon azzá, amiért idejöttetek” – jelentette ki. Csiszár Jenő is hasonlóképp vélekedett: szerinte is hozzátesz a produkcióhoz a magyar rész és azt mondta: segít majd a Spoonnak, hogy a nézők ma este őket válasszák.

Wolf Kati Ne Engedj El című dalát Rúzsa Magdi a verseny egyik legnagyobb slágerének nevezte, megjegyezve, hogy volt már példa arra, hogy egy országot két különböző évben ugyanaz az előadó képviselje a dalfesztiválon. Rákay Philip szerint a dal „remekül építkezett, minden részlete kiművelt, zeneértő szerzőkről árulkodik”.

Rúzsa Magdi még mindig nagyon erősnek találta a dalt és kimagasló énekesnőnek nevezte az Eurovíziót megjárt Wolf Katit. Rákay Philip kijelentette: igenis lehet magyarul is jó dalt, jó szerelmes dalt írni. Emlékeztetett: vannak előadók, akik többször is képviselték hazájukat a dalfesztiválon, a lehetőség Kati előtt is nyitva áll.

„Tökéletes”

Szabó Ádám Give Me Your Love című dala a műsor nagy esélyese. Amellett, hogy Ádám vitathatatlanul kiválóan énekel, szerelmes balladájáról azt mondják, akár meg is tudná nyerni a bécsi Eurovíziót.

Pierrot számára a mezőny egyik legkiemelkedőbb dala az Ádámé. A zsűritagot ismét lenyűgözte az az energia és őszinteség, ami az énekesből árad. „A maga nevében tökéletes” – jelentette ki. Csiszár Jenő sem tud szabadulni az élménytől és a „hooktól”, Ádám nagy reményekkel várja a szavazást.

A Passed és a Mesmerize a döntő „fekete bárányának” is nevezhető. Különc csapat különc zenével, ami semmihez nem hasonlítható, és instant hat. Fiatalok, frissek, mások, kell ez a hazai zenének!

Rúzsa Magdinak nagyon feladta a leckét a csapat és emlékeztetett: az első meghallgatások során Csiszár Jenő emelte ki a többszáz dal közül a Mesmerize-t. Bár nagyon megkedvelte a folyamat alatt, kiemelte: attól fél, hogy összeroppannának a nyomás alatt és letörnék a szárnyukat, miközben megérdemlik a sikert. Rákay Philip hozzátette: egy országot varázsoltak el és babonáztak meg. Megerősítette: az idei 350 dalból ez volt a leginnovatívabb.

„Nincs kész”

Ív dalának címe Fire, amit Pierrot az elődöntőben „kiválónak” nevezett. Azt mondta, „a dal mindent tud, ami a mai trendeknek megfelelő, mégsem tucatdal”. Csiszár Jenő szerint a produkció „Rebecca Ferguson lüktetésére” hasonlított, s bár felfedezte Adele Rolling in the Deepjét is az alapban, de ez őt egyáltalán nem zavarta.

Pierrot most azt mondta: nagyon nagyon erős dal a Fire, „friss ez az ének sound”, „kiváló a hangszerelés”. Produkciós szempontból viszont nem tartja „késznek”. A fejlődést látja, de késznek nem érzi. Megjegyezte viszont, hogy néhány hónap alatt ez a rész orvosolható. Csiszár Jenő szerint most sokkal jobban szólt a dal, mint a korábbiakban és örömmel konstatálta, hogy a hook (zenei kifejezés, horog, amire ráakad a hallgatóság – a szerk.) nélküli brit vonal működik már Magyarországon is.

Mujahid Zoltán Beside You című dala a Take That stílusát idézi, amit rendre meg is említenek a zsűri tagjai. Ez azonban semmi rosszant nem jelent, hiszen a Megasztár egykori döntőse kiválóan énekel, Diazzal kiegészülve pedig remek szerzőpárost alkotnak.

Rákay Philip véleménye szerint jót tett a produkciónak Zoli fellépőruhájának megváltoztatása. Kifejtette: az énekes valóban azért jött a műsorba, hogy képviselje Magyarországot az Eurovízión és ezért mindent megtesz. Rúzsa Magdi úgy véli, Európa bármilyen nagyvárosában ha utazna és „tekerészné a rádiót”, ezt a dalt hallhatná.

Ezzel a show első részének végéhez értünk, minden döntős dal elhangzott. Nehéz feladat vár a zsűrire: össze kell állítaniuk a négy legjobb dal mezőnyét. Amíg az ítészek szavaznak, a nézők megnézhetik, az előadók hogyan teljesítették fogadalmaikat, amiket arra az esetre tettek, ha bejutnak a döntőbe. Boggie például körülbelül 200 emberrel közösen énekelte versenydalát egy flashmob keretében, míg Gájer Bálint az SOS Gyermekfalu kis lakóival énekelt.

Finálé

Pierrot 4 pontot Ívnek, 6-ot Szabó Ádámnak, 8-at Boggienak, 1 pontot Mujahid Zolinak adott.

Rúzsa Magdi 4 pontot adott Zolinak, 6-ot Szabó Ádámnak, 8-at Wolf Katinak, 10-et pedig Boggienak.

Csiszár Jenő 4 pontot adott Wolf Katinak, 6-ot Mujahid Zolinak, 8-at Szabó Ádámnak, 10 pontot a Spoon kapott.

Rákay Philip 4 pontot adott Wolf Katinak, 6 pontot Boggienak, 8-at szabó Ádámnak, 10 pontot a Spoon kapott.

Ezzel a zsűri sorrendje: Szabó Ádám, Boggie, a Spoon és Mujahid Zoli, azaz ők jutottak a legjobb négy mezőnyébe, ők az esélyesek Magyarország képviseletére az Eurovíziós Dalversenyen!

A zsűri munkája itt véget ért, mostantól a nézőkön a sor: a közönségszavazás elindult!

Addig is a színpadon a Leander Rising és a Lőjetek fel, ami 2015-ben megnyerte a Dal akusztikus versenyét!

A folytatásban a tavalyi év magyar képviselője, Kállay-Saunders András következett, aki győztes dalát, a Runningot fűzte össze legutóbbi slágerével, a Juliettel.

Most azonban a szavazásnak vége, az eredményeket összesítik. Pár pillanat és kiderül, ki az a szerencsés előadó, akinek a dalát május 19-én az Eurovíziós Dalverseny első elődöntőjében egész Európa élőben hallgatja majd.

Aki a 2015-ös Dalt megnyerte, aki májusban Bécsben képviseli hazánkat: Csemer Boglárka Boggie és a Wars for Nothing!

Megérdemelt győzelem.

A Dal a győztes dallal búcsúzik, ismét szól a Wars for Nothing. Gratulálunk!

-kiko-

 

[2015.02.28.]

Megosztom:


	A Dal 2015 döntő: Gájer Bálint: That’s How It Goes
A Dal 2015 döntő: Gájer Bálint: That’s How It Goes

Gájer Bálint: That’s How It Goes (A Dal 2015,...


	A Dal 2015 döntő: Csemer Boglárka "Boggie": Wars for Nothing
A Dal 2015 döntő: Csemer Boglárka "Boggie": Wars for Nothing

Csemer Boglárka „Boggie”: Wars for...


	A Dal 2015 döntő: Spoon: Keep Marching On
A Dal 2015 döntő: Spoon: Keep Marching On

Spoon: Keep Marching On (A Dal 2015, Döntő - élő produkció)


	A Dal 2015 döntő: Wolf Kati: Ne engedj el!
A Dal 2015 döntő: Wolf Kati: Ne engedj el!

Wolf Kati: Ne engedj el! (A Dal 2015, Döntő - élő...

A Dal 2015 döntő: Szabó Ádám: Give Me Your Love
A Dal 2015 döntő: Szabó Ádám: Give Me Your Love

Szabó Ádám: Give Me Your Love (A Dal 2015, Döntő -...


	A Dal 2015 döntő: Passed: Mesmerize
A Dal 2015 döntő: Passed: Mesmerize

Passed: Mesmerize (A Dal 2015, Döntő - élő produkció)


	A Dal 2015 döntő: Ív: Fire
A Dal 2015 döntő: Ív: Fire

Ív: Fire (A Dal 2015, Döntő - élő produkció)


	A Dal 2015 döntő: Mujahid Zoltán: Beside You
A Dal 2015 döntő: Mujahid Zoltán: Beside You

Mujahid Zoltán: Beside You (A Dal 2015, Döntő - élő...

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük: Triász koncert a GastROCKitchen Pubban, Százhalombattán, képekkel
Hangulatos pub...beszámolók még