Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. augusztus 24. | szombat | Bertalan nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Zene.hu
 
 
Képgalériák
Linda-flimzene
Kapcsolatok
Budabeats
Vukán György

Lemezen a legendés Linda sorozat zenéje

Több mint, 30 évvel a legendás „Linda” tévé-sorozat elindulása után a Budabeats Records jóvoltából végre fizikai és digitális formátumban is elérhetővé válik a sorozat Vukán György által komponált zenéje.

2009 tavaszán kezdett el nyomozni Dj Bodoo az elfeledett eredeti hanganyag után, amit végül mesterszalagon sikerült megszereznie magától a szerzőtől. Ezután 5 évvel talált rá a Budabeats és vált egyértelművé, hogy hol jelenik meg az anyag.

A Budabeats Records-ot 2008-ban Dj Gandharva alapította. A kiadó eddig 25 digitális lemezmegjelenésen van túl hazai és nemzetközi zenészek közreműködésével. 2015-ben adja ki első fizikai hanghordozóját, Vukán György „Linda” témáját 7”-es vinyl lemezen (BUBE-026) illetve digitális formában is.

Vukán György (1941–2013), Kossuth-díjas zeneszerző és zongoraművész megkerülhetetlen zsenije a XX. századi magyar jazz történetnek. Közel száz lemezmegjelenés, rengeteg hazai és külföldi fellépés mellett kevesen tudják, hogy fogorvosi karrierjében is kiemelkedőt alkotott.

A „Linda” filmsorozatot 1983-ban kezdte el gyártani a Magyar Televízió Gát György rendezésében. A bűnügyi széria egy fiatal, túlbuzgó rendőrlányról szól, aki meglepő ügyességgel és karate tudásával szégyeníti meg a bűnözőket.

A filmzene komponálásakor Vukán követte a nyugaton divatos ’70-es évekre jellemző krimi funk és jazz stílust, ami hazánkban nem volt jellemző, főleg nem nagyzenekari kísérettel. A jellegzetes főcím több generációnak is meghatározó élmény maradt annak ellenére, hogy anno érthetetlen okból nem jelent meg hanglemezen, azóta is csak a sorozat Youtube-ra feltöltött rossz minőségű intrója volt hallgatható. Ezt a hanglemez-történeti hiányosságot pótolja most a Budabeats kiadó.

A főcím animációját Kozma Péter és Ádám László készítette; a borító két oldalán ebből látható egy-egy kocka.

A kislemez „B” oldalán a pécsi illetőségű Mindig Más kortárs b-boy funk átdolgozása kapott helyet, mely 2006-ban készült az eredeti téma előtt tisztelegve.

A lemez megrendelhető online a kiadótól, illetve kapható a kisebb-nagyobb hazai lemezboltokban. A lemezt a világ többi részén a Shack Distribution terjeszti.

A kislemez egyben beharangozója a digitális formátumban hamarosan megjelenő Linda nagylemeznek, mely a mesterszalagról származó főcímen kívüli két eredeti Vukán témát és további kortárs feldolgozásokat tartalmaz majd.

– zene.hu –

[2015.09.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Zenekar tagokat keres zenész » billentyűs [2019.08.12.]
Dobost, basszerost keresek saját zenéhez zenész [2019.08.05.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Fabrik

Odacsapós rock n roll a Sziget utolsó napján - "Mennyből a Dave Grohl, eljött Hozzátok"
Az...

Nagy bejelentés a Depresszió budapesti koncertjén
Augusztus 17-én a Depresszió lépett fel a...

Óriási bulit csinált a Lord a Barba Negra Trackben 
Meshuggah, Harmed (Barba Negra Track): Agyzsibbasztó, skálázhatatlan ütemek
Musicalektől volt hangos a gödöllői kastély - Janza Kata és Dolhai Attila estje képekben
Fezen 2019 - Pedig ez csak egy jó buli volt!
A 2019-es Paloznaki Jazzpiknik szenzációi I. rész
beszámolók még