2020. július 8. | szerda | Ellák nevenapja
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával  
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A Bazilikában mutatja be új albumát Jan Garbarek - jegyek itt 
Budapesten koncertezik az egyik legtechnikásabb gitáros
Kis Öcsi Fesztivál
Régi és modern - a Jan Garbarek Group a Veszprémi Ünnepi Játékokon
Képgalériák
Jan Garbarek és Trilok Gurtu
Kapcsolatok
Jan Garbarek
Trilok Gurtu

Elegáns jazz, Norvégiából

Az elegánsan muzsikáló norvég jazz ikon, Jan Garbarek és triója került éles hangváltásba Trilok Gurtu az ütemkeltő, zajvarázsló mesterrel a pécsi Kodály Központ színpadán vasárnap, október 4-én este, miszerint a mi füleink sem maradhattak otthon. 

Amikor először megtudtam, hogy jön Gurtu is, eufórikus izgatottságba kerültem és vártam a közelgő dátumot. Aztán később mondták, hogy ő már volt is itt, pont fordított felállásban (Garbarek volt akkor a vendége) így megnyugodtam, hogy talán lesz lehetőségünk idehaza többször is belehallgatni művészetébe. Kecsegtető reményeinkkel érkeztünk meg a gyönyörű helyszínre.Egy rövid konferálás után a hosszú és változatos zenei folyam megáradt a teremben és közel két órán keresztül, megállás nélkül szórakoztatott minket. A variációk és különböző zenei stílusok kavalkádja rám kissé zavaróan hatott; amit épp megkedveltem volna, azt leváltotta valami gyökeresen más játék, amivel még baj se lett volna, viszont egy óra után elfárasztotta a figyelmemet.

Garbarek hatalmas zenei tapasztalata és színes múltja visszafogottan csillogott a zene habjain, míg Gurtu energiája bele-bele kacsázott a nyugodt vizeken való siklásokba is. Érdekes volt számomra a dallamos csapatjáték felépítése, a hosszú szólók és feleselgető játékok, a kimért melankóliák és zsibongó őrületek, de valamiért mégsem állt össze a kép erről a darabjaiban értékes, de saját hangot csak próbálgató együttes munkáról.Ez idáig nem tudtam mit kezdeni a basszusgitár helyével a zenében, egy hátteret adó és oda el is vonuló, biztosan megalapozó, támaszt nyújtó szelíd együttműködőnek gondoltam a hangszert. 

A koncert után esett le az állam, húha, itt akár sokkal többről is lehet szó. Köszönöm, Yuri Daniel ezt a tapasztalatot, mesteri és egyben ördögi is volt a játékod.Összességében nem vitte le a fejünket a koncert, igaz, voltak erős pillanatok, amelyek izgalmas mélységekbe tudták vinni az elegánsan komponált darabot, mégis, véleményem szerint  inkább a vasárnapra jóllakott jazzfogyasztók lakmározhattak egy szelettel az igazán finoman elkészített zenei desszertből.

– Takács Miklós –

[2015.10.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
For Sale Brand New Apple iPhone 11 Pro hangszer [2020.06.08.] apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Színház, szerelem és Mamma mia Kováts Krisztával és Savári Sándorral
Duett koncertek a...

Újra nyit a Madách Színház! 
Duett koncertek a csillagfényes tetőteraszon! Július 2-4....

beszámolók még
Led izzók kedvezményes áron, 5 év garanciával