Elegáns jazz, Norvégiából
Az elegánsan muzsikáló norvég jazz ikon, Jan Garbarek és triója került éles hangváltásba Trilok Gurtu az ütemkeltő, zajvarázsló mesterrel a pécsi Kodály Központ színpadán vasárnap, október 4-én este, miszerint a mi füleink sem maradhattak otthon.
Amikor először megtudtam, hogy jön Gurtu is, eufórikus izgatottságba kerültem és vártam a közelgő dátumot. Aztán később mondták, hogy ő már volt is itt, pont fordított felállásban (Garbarek volt akkor a vendége) így megnyugodtam, hogy talán lesz lehetőségünk idehaza többször is belehallgatni művészetébe. Kecsegtető reményeinkkel érkeztünk meg a gyönyörű helyszínre.
Egy rövid konferálás után a hosszú és változatos zenei folyam megáradt a teremben és közel két órán keresztül, megállás nélkül szórakoztatott minket. A variációk és különböző zenei stílusok kavalkádja rám kissé zavaróan hatott; amit épp megkedveltem volna, azt leváltotta valami gyökeresen más játék, amivel még baj se lett volna, viszont egy óra után elfárasztotta a figyelmemet.
Garbarek hatalmas zenei tapasztalata és színes múltja visszafogottan csillogott a zene habjain, míg Gurtu energiája bele-bele kacsázott a nyugodt vizeken való siklásokba is. Érdekes volt számomra a dallamos csapatjáték felépítése, a hosszú szólók és feleselgető játékok, a kimért melankóliák és zsibongó őrületek, de valamiért mégsem állt össze a kép erről a darabjaiban értékes, de saját hangot csak próbálgató együttes munkáról.
Ez idáig nem tudtam mit kezdeni a basszusgitár helyével a zenében, egy hátteret adó és oda el is vonuló, biztosan megalapozó, támaszt nyújtó szelíd együttműködőnek gondoltam a hangszert.
A koncert után esett le az állam, húha, itt akár sokkal többről is lehet szó. Köszönöm, Yuri Daniel ezt a tapasztalatot, mesteri és egyben ördögi is volt a játékod.
Összességében nem vitte le a fejünket a koncert, igaz, voltak erős pillanatok, amelyek izgalmas mélységekbe tudták vinni az elegánsan komponált darabot, mégis, véleményem szerint inkább a vasárnapra jóllakott jazzfogyasztók lakmározhattak egy szelettel az igazán finoman elkészített zenei desszertből.
– Takács Miklós –
[2015.10.08.]