Eladósorba került a Zene.hu. Komoly érdeklődők: klikk a részletekért.
2019. június 17. | hétfő | Laura, Alida, nevenapja
    Zene.lap.hu
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
Smiling bar
 
Oldal.info


Fabrik
 
 

Meghallgattuk az Angyalok énekét - videó

A Vox Unitatis vegyeskar karácsonyi koncertet adott Kaposváron a Jézus szíve templomban.

Ködös , nyirkos, fekete estén visz az út a somogyi megyeszékhely egyik legszebb temploma felé, messze a belvárostól. Ahogy elkezdődik a koncert, hirtelen úgy véljük, ismét az utcán vagyunk, hisz Marco Frisina: Anima Christi műve után (szólisták: Gál Laura, Kálmán Csaba) - tapsot sem engedve - felhangzanak  Wass Albert: Angyalka című novellájának kezdő sorai:

„Feketén készülődött a karácsony. Reggel óta szünet nélkül csorgott az eső, s a kisváros csatakos utcáin hideg köd tapadt a házfalakhoz.”

Ó, igen, ráébredünk, hogy a koncert e novella cselekménye köré épül, az elhangzó művek szépen illeszkednek a történethez, melyet Balázs Izolda tolmácsol kifinomult ízléssel, drámaian. Nem kevésbé kifinomult és drámai a kórus.

Karácsonyi idő van, ilyenkor szokásos dalok feldolgozásai hangzanak el (Vékás Kovács Zsófia zongorakíséretével), de úgy tűnik, csak bemelegítésként, hisz már az ötödik műsorszám megállítja a levegőt, egyre mélyül a csend, a közönség mozdulatlanul ül a hideg ellenére, igazi meglepődéssel és magát az áhítatnak átengedve figyel, nehogy egyetlen hangot is elmulasszon C. Saint-Säens: Ave Maria duettjének légiesen finom, égbe szálló dallamaiból. Gál Laura és Kocsis Klaudia énekművészek, Ujláb Gábor zongorakíséretével teljesen meghatják a közönséget.

Meglepődött, megdöbbent tekintetek

Különleges este. Ahogy halad előre a történet, úgy vonódik be a közönség is egyre jobban. Figyelem az arcokat. Tágra nyílt, mozdulatlan, meglepődött, döbbent, de csillogó tekintetek tükrözik vissza, amit hallanak  a karnagy, Ujláb Gábor áradó dallamú, szépséges harmóniákkal alátámasztott átirataiból is, pl. A harangok énekéből vagy a Szép világból, amit a zongora mellett gitár és csörgődob kísér.

A kórus zeneileg nehéz műveket is a műsorára tűz, de ebből a problematikusságból a közönség semmit nem érzékel, az előadás profi. Kodály Zoltán Esti dala (kamarakórus) , Leonard Cohen Hallelujah című dala,  (szólista: Nagy Balázs) vagy Robert Prizeman: Jubilate Deo (szólisták: Gál Laura és Kocsis Klaudia) kórusműve egytől-egyig ejt ámulatba.

A novella végén elhangzik Ady Endre Karácsony című verse (Kálmán Csaba szavalta) , zenei aláfestésként Vladimir Vavilov: Ave Mariáját halljuk ismét Gál Laurától, mintha egy távoli templomból szűrődne ki a dallam. Katarzis, újra.

Befejezésül John Lennon Boldog Karácsonyt! című ismert számában gyönyörködhettünk Vékás Kovács Zsófia és Nagy Balázs szólóénekével.
„Hálaének zengjen Néked, kérve kérünk, hallgasd szívünk!”

Az utolsó sor után semmi extremitás, a kórustagok egyszerűen leengedik maguk mellé a kották mappáit, mosolyognak és a karnagy, aki a lelke az egész produkciónak, feláll a zongora mellől, hisz ezt is ő kísérte. Vele együtt a közönség is szinte egyszerre áll fel és zúg a vastaps. Egy templomban, egy kisvárosban „igazi boldogság szállt a világra”.

[2015.12.31.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
Swan 2000 Beatles Roadshow menedzser zenekar [2019.06.12.]
Billentyűst keresünk! zenész » billentyűs [2019.06.03.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu
Zene.hu

Megnéztük - Ganxsta Zolee és a Kartel a Barba Negra Trackben
Húsz éve jelent meg a...

Satöbbi zenei csemegék Budapesten!
Minap úgy hozta a sors, hogy egy Satöbbi koncertre...

cdbolt.lap.hu
Punnany Massif "kompon-állva" nyitotta meg a fesztiválszezont
Beszámoló: Újra Budapesten járt a Muse!
Csúcs volt a Chris Botti koncert Budapesten - képekben
Kísértetjárás az Operettben - Musical készült a Pendragon legendából
Hány ember lakozik Dóka Attilában?!
beszámolók még