2024. július 15. | hétfő | Henrik, Roland nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Marie Antoinette képek - Párizs életre kelt az Operettszínházban!
Budapesti Operettszínház - ilyen lesz a Kalandok éve
Lady Budapest érkezik az Operettszínházba
Sztárban sztár - Veréb Tamás őt személyesíti meg az első adásban
Veréb Tamás vetkőzni fog?
Befejeződött a Nyerő Páros, íme a győztes
Kapcsolatok
Budapesti Operettszínház
Miklós Tibor
Vágó Bernadett
Janza Kata
Kocsák Tibor
Kerényi Miklós Gábor
Szinetár Dóra
Peller Anna
Szabó P. Szilveszter
Földes Tamás
Veréb Tamás
Mészáros Árpád Zsolt

Együttműködik a Magyar Nemzeti Múzeum és a Budapesti Operettszínház

Az egyezmény részét képezi annak a stratégiai megállapodásnak, amely az év elején indult a két nemzeti intézmény között. Ennek keretében az 1956-os forradalom 60. évfordulójához kapcsolódva, az Operettszínház október 21-én bemutatásra kerülő, a forradalom eseményeit feldolgozó Lady Budapest című előadásának nézői és a Magyar Nemzeti Múzeum júniusban nyílt Rejt/Jel/Képek'56 - A forradalom titkos művészete című kiállításának látogatói különböző kedvezményekkel tekinthetik meg egymás programját. 

A Nemzeti Múzeumban tartott sajtótájékoztatón Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója bár szokatlannak nevezte a kezdeményezést, mely egy színházi előadást és egy művészeti, történeti kiállítást összekapcsol, mégis rendkívül lényegesnek tartja, hogy a „közönség ráébredhessen arra, hogy a színházban szerzett élményt a múzeumi látogatás csak tovább mélyítheti, a tárlaton megszerzett ismereteket és reflexiókat pedig még jobban árnyalhatja és gazdagíthatja a színházi előadás megtekintése”. A főigazgató a kiállításról szólva kiemelte, hogy különlegességét elsősorban az adja, hogy olyan művészeti anyagot gyűjtöttek össze a múzeum munkatársai és állítottak ki a nagyközönség elé, amely a forradalom felszabadító élményéről, illetve a megtorlás emlékezetéről szól. Ez egy gazdag művészeti anyag, amelyben híres művészek, mint Marc Chagall egyetlen ismert ’56-os tematikájú grafikája, az Anya gyermekkel címet viselő alkotása is megtalálható.

„A tárlat ugyanakkor nem kizárólag művészeti szempontból vizsgálja a témát, hanem egy közéleti interpretációt mutat fel” – mondta Varga Benedek.

Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója hangsúlyozta az együttműködés fontosságát, a műfajok közötti átjárhatóság szélesítését, ezáltal új közönségrétegek megszólítását, majd ismertette a megállapodás részleteit. Ennek értelmében azok a csoportok, akik az Operettszínház diák programjának keretében jelentkeznek a Lady Budapest diákelőadásaira, jegyük felmutatásával ingyenesen tekinthetik meg a Nemzeti Múzeum november 13-ig nyitva tartó kiállítását. A kedvezményt – a már előzetesen is nagy érdeklődés miatt – kibővítették magánszemélyekre és családokra is. Az ő esetükben azok, akik múzeumi belépőjüket felmutatják a színház jegyirodájában vagy szervezési osztályán, 15%-os kedvezményt kapnak az idei színházi szezonban a Lady Budapest valamelyik előadására. Lőrinczy György hangsúlyozottan fontosnak tartja a mostani program létrejöttét, mert mint mondta „nem kérdés, hogy ’56-ról beszélni kell. Nem kérdés, hogy a történelemről beszélni kell, hogy az egyes családokban ez téma legyen”. A darab férfi főszereplője, Veres Pál által feltett kérdést: menni vagy maradni, az akkor itt élő emberek mindegyikének fel kellett tennie magában és döntésének következményeit utána évtizedekig viselnie kellett neki és családjának is, mondta a főigazgató, aki számára a Lady Budapest legfontosabb üzenete, hogy „gondolkodhatunk másként politikáról, társadalmi történésekről, bármiről, de érezni csak egyféleképpen tudunk. A szeretet, a gyűlölet, a félelem, a kiszolgáltatottság, akármilyen politikai nézetet vall is az ember, egy kiélezett pillanatban mindig ugyanolyan”.

Lőrinczy György röviden kitért a stratégiai együttműködés további részeire is. „Akik ismerik az Operettszínház műsorpolitikáját, tudják, hogy szívesen foglalkozunk történelmi témájú musicalekkel. Kerényi Miklós Gábor tizenöt évvel ezelőtt indította el ezt a programot, ami azóta fontos vállalása és hitvallása lett a színháznak, és amelyet most már együtt viszünk tovább.” Ezért kifejezetten az ifjúsági korosztály számára indított az Operettszínház egy Történelmi bérletsorozatot – amelyben olyan művek szerepelnek, mint a Marie Antoinette, az Abigél, a Lady Budapest és a Csínom Palkó – amely ingyenes tárlatvezetéssel párosul a Nemzeti Múzeumban. De a megállapodás részeként léptek fel az Operettszínház művészei a Múzeumok Majálisán és a Múzeumok Éjszakáján a Nemzeti Múzeum épületében is. A főigazgató végezetül reményét fejezte ki, hogy a most aláírt együttműködés sikeres lesz, és sok fiatal vesz részt a kiállításon és az előadáson.

A Lady Budapest Tábori György Utazás című regénye, későbbi filmforgatókönyve alapján született. A dalszövegeket Miklós Tibor írta, zenéjét Kocsák Tibor szerezte. A musicalt húsz évvel a Bakáts téri ősbemutató követően most Somogyi Szilárd állítja színpadra. A rendező úgy látja, hogy az előadásban szereplők többségének, akik még nem éltek 1956-ban, ez az előadás egy világ felfedezését jelenti.

„A tényeket mindenki ismeri, mindenhol fellelhető, utolérhető. De ami a sorok mögött van, ami a történelemkönyvekből nem olvasható ki, az, hogy egy ilyen forradalmi helyzet, egy szabadságharc, miként változtatja meg az emberek viselkedését, az emberi viszonyrendszereket, hogyan válik ellenségessé az ember a másikkal szemben, hogy a saját bőrét mentse, ez ebből a darabból pontosan kiderül. Hogy lehet szeretni egy ilyen történelmi szituációban, hogy lehet túlélni ezt az egészet úgy, hogy közben önmagunk, az emberi mivoltunk ne sérüljön meg. Erről szól ez az utazás” – foglalta össze Somogyi Szilárd.

A történet 12 ember útját követi nyomon a forradalom bukása után a fővárosból a mosonmagyaróvári határig, a főszerepben az angol Lady Ashtonnal, az inkognitóban vele utazó forradalmár szerelmével, Veres Pállal és a határon útjukat álló orosz őrnaggyal. A forradalom árnyékában pedig kialakul egy szerelmi háromszög történet. „A darab óhatatlanul a hősök bukását hordozza magában, mégis a dráma végén, a tíz évvel később Budapestre visszatérő Lady Ashton utolsó szavai az újrakezdés ígéretét hordozzák magukban: fel kell állni, élni kell és létezni egy szebb holnapért”.

A sajtótájékoztatón a musical néhány emblematikus dala is felcsendült Janza kata, Vágó Bernadett, Veréb Tamás, Szinetár Dóra és Horváth Dániel tolmácsolásában. Mellettük az előadás főbb szerepeiben többek között Mészáros Árpád Zsoltot, Szabó P. Szilvesztert, Földes Tamást, Vágó Zsuzsit és Peller Annát is láthatja a közönség.

Rendhagyó módon a budapesti bemutatót követően egy héttel már vidéki vendégjátékra utazik az előadás. Október 29-én a soproni közönség előtt, a Novomatic Arénában debütál a Budapesti Operettszínház ’56-os produkciója. 

[2016.10.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nyolc év után tért vissza Budapestre a Plavi Orkestar
2016 februárja után második alkalommal...

Megnéztük Rod Stewart budapesti fellépését
2024. június 22-én telt házas koncertet adott Rod...

Sting újra Budapesten lépett fel, de a "mesterkurzus" elmaradt
Yungblud felrobbantotta a Parkot
Megnéztük a Total Dance Cabrio fesztivált a Budapest Parkban - képekkel
Szárnyaltunk az A38 hajón a Winger koncerjén
Corey Taylor jött, látott, zúzott, győzött
beszámolók még