2024. június 22. | szombat | Paulina nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
Marie Antoinette 1. szereposztás
Marie Antoinette 2. szereposztás
Marie Antoinette Premier
Kapcsolatok
Budapesti Operettszínház
Polyák Lilla
Vágó Bernadett

Marie Antoinette képek - Párizs életre kelt az Operettszínházban!

Pénteken mutatták be az Operettszínház legújabb musicaljét, ami Marie Antoinette, francia királyné tragikus sorsát dolgozza fel. Lévay Szilveszter és Michael Kunze legújabb, varázslatos darabjában egyszerre kel életre a történelem, a szerelem, és az intrika, fülbemászó dalok és különleges színpadképek kíséretében. 

A darab főhősnője Marie Antoinette, Mária Terézia tizenötödik gyermeke volt, akit már tizennégy évesen férjhez adtak a francia trónörököshöz, XVI. Lajoshoz az osztrák-francia barátság megerősítése érdekében. A történelmi legendák szerint Lajos jóindulatú, de határozatlan, tutyi mutyi király volt, akit sokkal inkább érdekelt a kovácsmesterség, mint az uralkodás, vagy éppen a házas élet.

A gyönyörű és kecses Marie Antoinette pedig magányát fényűző bálokkal, fogadásokkal feledtette, miközben a nép éhezett. Imádott kártyázni és odáig volt a divatért is. Két kézzel szórta a pénzt, amit a francia nép nem nézett jó szemmel. Utálták a királynét, idegennek, a trónra méltatlannak tartották. „Osztrák szajhának” (la putaine d'Autriche) és Madame Déficit –nek is gúnyolták.

A darabban Marie Antoinette-t Polyák Lilla és Vágó Bernadett alakítja, XVI. Lajos szerepében pedig Mészáros Árpád Zsoltot és Magócs Ottót láthatják a nézők. Igazán különös és izgalmas élmény volt Mészáros Árpádod Zsoltot látni egy megszokottól teljesen eltérő, mégis nagyon szerethető szerepben.

Marie Antoinette Premier

Persze azoknak sem kell csalódnia, akik a szerelmi szálat keresik a történetben, hiszen a darabban megelevenedik a királyné tiltott szerelmi kapcsolata is Axel von Fersen, svéd gróffal, aki mindent megtesz azért, hogy megmentse a szeretett királyné életét. Bár mindketten tudják, hogy szerelmük veszélyes és soha nem teljesedhet be igazán, ők mégsem tudnak elszakadni egymástól. A szerelmes gróf szerepében Gömöri András Máté és Horváth Dániel látható. A pénteki bemutatón egyébként Marie Antoinette szerelmét éppen Gömöri András Máté alakította, akiről a premier napján az is kiderült, hogy a való életben is szerelmes a francia királynét megelevenítő Polyák Lillába. Így a színpadon és a színfalak mögött is most először láthatta őket együtt, szerelmespárként a közönség.

A darab egyik különlegessége, hogy minden karakter nagyon emberi, valódi sorsokat mutat be. Marie Antoinettet sem csak királynéként láttatja, hanem anyaként, feleségként és bizonytalan, a saját démonjaival küzdő nőként is, aki próbál együtt érezni a néppel, de a gyűlölködés miatt már képtelen rá. A vele szemben álló fiktív hős, a koldussorsra jutott, szerencsétlen lány alakja, Margrid Arnaud sem csak egy szegény jószívű koldus, hanem annál sokkal izgalmasabb; okos, szeretetre éhes karakter, aki a fájdalmáért és a veszteségeiért a királynét okolja és ezért bosszút akar állni rajta. Margridot a darabban Gubik Petra és Vágó Zsuzsi alakítja.

A musical rendezője Kerényi Miklós Gábor megint egy igazán különleges alkotást varázsolt a nézők elé. A darab ugyanis nem csak Marie Antoinette történetét és az akkori korszakot ábrázolja, annál sokkal többet mutat meg. Az egyik pillanatban elvarázsolnak a csodaszép, korhű jelmezek és a rizsporos parókák az arisztokrata jelenetekben, a másik pillanatban pedig már a koldus sorsra jutott, éhező, dühös nép sorsát látják a nézők.

Marie Antoinette 1. szereposztás

 

A franciák egyenlőséget és biztonságos, hétköznapi életet követelnek, miközben Marie Antoinette és férje Lajos király is pont ugyanerre vágyik. Szerelemre, nyugodt életre és boldogságra, súlyos felelősségek terhe és aranykalitka nélkül.

A küszködő francia nép közben egyre dühösebben és elvakultabban követeli a változást, miközben Orleans hercege (akit Szabó P. Szilveszter és Homonnay Zsolt alakít) politikai játszmákkal próbál hatalomra törni, ezért igyekszik a lázongó népet maga mellé állítani és felhasználni a sajtó felfoghatatlan befolyásoló erejét. Még Jacques Hébert radikális lapját, a Le Père Duchesne is szponzorálja, hogy megbuktassa a királyt. A nézők is a forrongó 18. századi Párizsban érezhetik magukat, mikor néhányan kézbe is kapnak egy-egy számot a forradalmi újságból.

A darab legizgalmasabb pillanatai kétségtelenül azok a jelenetek, amikor Marie Antoinette és Margrid találkoznak. Bár eleinte gyűlölik egymást, ahogy az események különös fordulatot vesznek és kiderül, hogy féltestvérek, nehezen ugyan, de félre tudják tenni egymás iránt érzett ellenszenvüket. De vajon mi táplálja valójában a gyűlöletet, ami végül a királyi család halálához vezet? A meg nem értettség érzése, az osztálykülönbség, vagy az ellenségkép, amit a másikban keresnek saját balsorsuk miatt? Mennyire vakíthat el valakit a gyűlölet és hová vezet mindez? Észreveszi-e az ember a  valódi ellenséget, vagy hagyja magát befolyásolni és inkább hamis, sokszor véres illúziókat kerget tovább a szabadság nevében?

Marie Antoinette 2. szereposztás

 

 

[2016.03.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.20.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.06.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

10 éves lett a Mamma Mia! musical a Madách Színházban - képriport
A Madách Színház 2014-ben...

Megnéztük az 80s Disco Retro Festivalt a Budapest Parkban - képekkel
Hazai és nemzetközi...

Tátott szájjal az Esti Kornélon
Őrületes Palaye Royale koncert a Barba Negrában
Megnéztük a Hungáriát a Puskásban - képekkel
Nagyot szólt a Dinamit 45 éve! - képriport
Először koncertezett Magyarországon a Jelusick
beszámolók még